Hirdetés

Tesztpadon a világ egyik legfurább monitora

Nálunk járt a 49"-es, 32:9 képarányú, HDR támogatású, ívelt, QLED paneles Samsung CHG90 kijelző.

Adatlap, panel és háttérvilágítás

Főbb paraméterek
Monitor típusa Samsung LC49HG90DMUXEN (CHG90)
Technológia VA panel, AMD FreeSync 2 (36-144 Hz)
Háttérvilágítás típusa WLED, PWM-es
Kijelző mérete 48,9 hüvelyk (124,2 cm), 32:9 képarányű, ívelt
Felbontás 3840x1080 (82 ppi)
Válaszidő 1 ms (MPRT)
Kontrasztarány 3000:1
Fényerő 350 cd/m² (HDR üzemmódban elérhető maximum: 600 cd/m²)
Betekintési szögek 178°/178°
Megjelenített színek száma 1,07 milliárd
Színtérlefedettség sRGB
Csatlakozók 2 db HDMI 2.0, 1-1 db DisplayPort 1.4, mini DisplayPort 1.4, 3,5 mm-es fejhallgató-kimenet, 3,5 mm-es mikrofon ki- és bemenet, két USB 3.0 kimenet, egy USB 3.0 bemenet (uplink)
Teljesítményfelvétel 87 watt, belső tápegység
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja Samsung LC49HG90DMUXEN (CHG90)
Fogyasztói ár 370 000 forint
Garancia 2 év

Nem túl meglepő módon a CHG90 esetében is egy saját fejlesztésű és gyártású VA panelt alkalmaztak, melynek felbontása 3840x1080 képpont, azaz olyan, mintha két 27 hüvelykes 16:9 képarányú Full HD kijelzőt pakoltak volna egymás mellé, ami 82 ppi képpontsűrűséget eredményez. Azt érdemes megjegyezni, hogy a kijelzőt bevonták valamilyen tükröződésmentes anyaggal, ami bár tökéletes teljesítményre nem képes, de azért egész hatékonyan nyeli és oszlatja el a külső fényeket.


[+]

A háttérvilágításnak a jól bevált WLED technológiát alkalmazták. A fényerő beállítását a termék  PWM-mel oldja meg (340 Hz), tehát villogtatja a képernyőt, de ez a hétköznapi használat során nem igazán tűnt fel nekünk, nem volt zavaró egyáltalán. A maximális használható frissítési frekvencia 144 Hz, a VGA-val történő szinkronizáláshoz pedig FreeSync 2 áll rendelkezésre, úgy, hogy a FreeSync tartomány 36-144 hertz közé esik. A tesztprogram lefuttatása alapján szerzett tapasztalatok birtokában ki lehet jelenteni, hogy ez a technológia működött is.

100 % fényerő és 20 % fényerő 100 % fényerő és 20 % fényerő
100% fényerő és 20% fényerő [+]

QLED

Az eddig leírtakból is látszik, hogy a QLED-nek semmi köze nincs az OLED-hez, tehát nem annak a képalkotási eljárásnak egy továbbfejlesztett változata (bár tény, hogy a név utalhat erre), hanem továbbra is a már megszokott folyadékkristályos, azaz LCD technológiára épül. A Samsung korábbi csúcsmodelljeihez hasonlóan az alapelv itt sem változott sokat: a kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre. Ez elméletben igen tiszta árnyalatok megteremtését teszi lehetővé úgy, hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni. E technológia előnye, hogy elméletben nagyobb fényerő megteremtését és valósághűbb színek megjelenítését teszi lehetővé, úgy hogy párhuzamosan csökken a zavaró tükröződés mértéke.

Samsung CHG90
Samsung CHG90 [+]

Betekintési szög

A VA paneleknél máig előfordul, hogy hiába szerepel 178°/178° a gyári termékspecifikációban, a betekintési szöggel akadnak problémák, és itt is ez a helyzet. Viszonylag széles szögből már felfedezhetőek olyan kisebb hibák, mint az enyhén változó szaturáció, a tónusok finom fakulása és a csökkenő kontraszt, de normális, átlagos, hétköznapi használat esetén, tehát mikor valaki szemben ül a képernyővel, ez nem tűnik fel. A klasszikus glow jelenség a paneltechnológiából fakadóan ezúttal értelemszerűen nem tapasztalható.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés