Radeon HD 7770 és HD 7750 teszt

ASUS, MSI és Sapphire HD 7770


[+]

Az AMD referencia HD 7770-e mellett három eltérő dizájn is tiszteletét tette nálunk. Néhány mondat erejéig most nézzük meg, hogy ezek miben különböznek egymástól!


[+]

Az ASUS a már jól bejáratott DirectCU hűtés kisebbik verziójával szerelte a HD 7770 DirectCU TOP nevű kiadását. A megoldás nem számít igazán újdonságnak, hisz korábban jó néhány Radeon és Geforce is megkapta már ezt a konstrukciót. A memória mérete maradt 1 GB, de a TOP jelölésből következően némileg magasabb órajelen, egészen pontosan 1150 MHz-en üzemel. A GPU már egy nagyobb emelést kapott, ami konkrétan 1120 MHz-et jelent. Ez az AMD által megszabott értéknél 12%-kal magasabb üzemi frekvencia, ami már egy decens gyári tuningnak számít. Tartozékok tekintetében az gyártó nem esett túlzásokba: a kártya mellé mindössze egy DVI->VGA átalakító és egy CrossFire híd jár.


[+]

Az MSI egy általunk eddig még nem látott hűtést épített HD 7770 OC nevű kártyájára. A kétventilátoros (dual fan) megoldás két 8 centiméteres légkavarót vonultat fel, mely a gyártó állítása szerint a halkabb működés mellett alacsonyabb GPU-hőmérsékletet is eredményez, amiről egyelőre az idő szűkössége miatt nem tudtunk saját szemünkkel is megbizonyosodni. Ebben az esetben szintén egy gyárilag tuningolt verzióról van szó, amely 1020 MHz-es GPU magórajelet takar. A mindössze 2%-os tuningtól természetesen ne várjunk nagy előrelépést. A memória mérete és órajele a referenciának megfelelően alakul. Tartozékok tekintetében már valamelyest jobb a helyzet: a DVI->VGA átalakító mellé egy egy mini DisplayPort->DisplayPort, valamint egy tápátalakítót kapunk. Utóbbi két 4 tűs Molexből állítja elő a szükséges egy darab, 6 tűs PCIe csatlakozót.


[+]

A Sapphire a HD 7770 GHz Edition OC nevű modellt juttatta el hozzánk. Ahogy az ASUS esetében, úgy itt is egy már jól bevált hűtés köszön vissza. A gyártó nem bízta a véletlenre az OC plecsnit, ugyanis míg a GPU órajelét 15%-kal emelték meg (1150 MHz), addig az 1 gigabájt memóriát majd 12%-kal, 1250 MHz-re húzták fel. Ez már igen tisztességesnek nevezhető emelés. A mellékelt kiegészítők szempontjából sem fukarkodott a Sapphire. A CrossFire híd és a DVI->VGA átalakító mellé kapunk még egy mini DisplayPort->DisplayPort adaptert, valamint egy 4 tűs Molexből 6 tűs PCIe csatlakozót előállító kábelt is. Mindezeken felül egy 1,8 méteres, 1.4a szabványnak megfelelő HDMI kábel is lapul a dobozban.

A három egyedi HD 7770 mellett befutott még a Sapphire passzív hűtésű HD 7750 ULTIMATE elnevezésű kártyája is, de ezt majd egy külön teszt keretein belül tervezzük alaposabban bemutatni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés