Hirdetés

Vékony, falra akasztható mikro rendszer – van értelme? Kipróbáltuk!

Íme a slank, optikai meghajtóval és médialejátszóval ellátott mikro hangrendszer.

Philips BTM2660 mikro rendszer

A Philips a konszern szerkezetátalakítása miatt 2014-ben eladta audiórészlegét, azaz a fejlesztéseket és a névhasználati jogot. Sok más szerencsétlen sorsú márkától eltérően azonban ez nem jelentette automatikusan a gagyiba csúszást, ugyanis a vevőnek, a gitárjairól ismert Gibsonnak komoly tervei voltak a branddel. Ennek megfelelően a Philips, hasonlóan a tévés szegmenshez, megmaradt a közép-felső kategóriás liga játékosai között.

Philips BTM2660
Philips BTM2660 [+]

Az elmúlt években folyamatosan jelentkezett új modellekkel a vállalat, amelyek között akadt néhány szokatlan darab is. Többek között az az BTM2660 típusjelzésű, egybeeépített lejátszó és hangszóró, amely a termékóceánból különösen slank kialakításával tűnik ki. Az előzetes információk alapján a mikro rendszerként aposztrofált masina kifejezetten sokoldalúnak tűnt, így érdemesnek gondoltuk egy kipróbálásra.

Hirdetés

Szokatlan dizájn

A készülékház 43,3 centiméter szélességhez 22,6 centiméteres magasság és mindössze 6,7 centiméteres mélység társul, tehát azért nem egy ultrakompakt modellről van szó. A modell fektetve és állítva is használható, de ilyenkor szükség van egy külön támasztékra, amely megtalálható a termék dobozában. Épp úgy, mint azok a csavarok és tiplik, amelyek segítségével a falra is fellógatható.

Philips BTM2660
Philips BTM2660 [+]

A Philips BTM2660-at nem szabad összekeverni a hagyományos mikro rendszerekkel, tornyokkal, mert azoktól eltérően nem több komponensből (központi egység + hangfalak) tevődik össze, hanem egyetlen darabból áll. A frontfelületet egy nagy hangszórórács alkotja, leszámítva egy vékony fekete részt középtájt, amely a kikapcsolt állapotában láthatatlan LCD kijelzőt takarja. A tetején kaptak helyet a kezelőgombok, egy USB 2.0 port (ami készenlétben töltésre is használható), egy 3,5 mm-es fejhallgató-kimenet, valamint az optikai meghajtóba is itt lehet bedugni a lemezt, a hátulján pedig helyet szorítottak még egy 3,5 mm-es audiobemenetnek és a rádiózáshoz szükséges antenna csatlakozójának. A dizájn visszafogott, a végeredmény ízléses, elegáns – dehát van is elég csiricsáré, villogó, bazári hangrendszer a piacon, elfér a színtéren egy ilyen konzervatívabb, letisztultabb külsővel bíró darab is.[+]

Bekapcsolva

Kezelés

Láttunk már rá példát, hogy egy ilyen kompakt hangrendszert lehetett alkalmazás segítségével vezérelni, de a Philips BTM2660 nem tartozik ezek közé, ám jár mellé távirányító, így nem vagyunk feltétlenül rászorulva, hogy a készüléken található gombokat nyomkodjuk. A távvezérlő egy szimpla, de jól használható, kényelmes darab, amelyen keresztül minden szolgáltatás és funkció elérhető. Bár a hasonló méretű és teljesítményű modellek között akad olyan, amelyik rendelkezik beépített akkumulátorral, és így a használathoz nem kell mindenképp hálózati áramforráshoz csatlakoztatni, de jelen termék esetében erre nincs lehetőség.


[+]

A monokróm LCD kijelző informál az aktuális lejátszási módról és a használt forrásról, illetve megjeleníthető rajta a pontos idő is. Apróság, és ma már az okostelefonok világában annyira talán nem is fontos, de az időzített riasztás beprogramozható rajta, tehát akár ébresztőóraként is bevethető. A készülék egyébként az állományok, mappák, rádióállomások nevének megjelenítését nem teszi lehetővé, ami szerintünk elég nagy hiányosság.

CD, Bluetooth, USB

Az optikai meghajtó, amelynek bejáratát egyébként nem fedi semmi, amint lemezt érzékel, kecsesen magába szippantja azt. A készülék a hagyományos gyári, írt és újraírt korongokon található Audio CD állományok mellett képes az MP3 típusú tömörített zenefájlok megszólaltatására is. Hibát a működés során nem tapasztaltunk, tehát nem csócsálta meg, és nem tette tönkre a lemezeket.


[+]

USB-n keresztül is eljuttathatóak rá az audiotartalmak, elég tehát beledugni egy pendrive-ot vagy rádugni egy merevlemezt, és máris kezdődhet a zene- vagy hangoskönyv-hallgatás. Tapasztalataink szerint a formátumtámogatás terén akadnak problémák, hiszen mindössze az MP3 állományok megszólaltatása megoldott! Tehát a jó minőséget biztosító, nagy felbontású fájlokat (FLAC, DSD stb.) el lehet felejteni, de még a WMA-t is, egy ilyen típusú hangeszköz esetében pedig ezeknek a támogatása nem lett volna ördögtől való. A rendszer a könyvtárstruktúra kezelésére nem képes, de nem kell feltétlenül a gyökérkönyvtárban lennie az összes dalnak, tehát lehetnek a fájlok több mappában is, viszont a sorrendjük nem variálható, lejátszási lista összeállítására nincs mód, egyedül az ismételt lejátszás funkció kapcsolható be, ez pedig azért 2018-ban már kevés.

A 3,5 mm-es analóg bemenet révén könnyedén csatlakoztatható bármilyen eszközhöz, amelyen található ilyen kimenet, tehát például audiólejátszó, számítógép, de akár egy televízió is, ilyenkor sima hangszóróként funkcionál. Képes csatlakozni Bluetooth-on keresztül is, azaz vezeték nélküli úton is lőhetőek át rá a különféle hanganyagok például számítógépről, telefonról vagy tévéről. A párosítás hibátlanul lezajlott, és a kapcsolat is stabil maradt végig, és csak minimális, körülbelül 0,3 másodperces késleltetés érzékelhető, ami még pont belefér ahhoz, hogy akár játéknál is használni lehessen. Egy nagyon picit idegesítő eleinte, hogy a megszokottnál egy fokkal később érkeznek a hangok, de ezt meg lehet szokni. Mikrofonnal nem látták el, így telefonhívások lebonyolítására nem alkalmas. Rendelkezik beépített FM tunerrel, viszont antennával nem, úgyhogy azt külön kell csatlakoztatni hozzá, de ez a kiegészítő megtalálható a dobozban, így ez nem jelent plusz költséget. Az állomáskeresés történhet manuálisan és automatikusan is, és összesen húsz állomás elmentésére nyílik lehetőség.

Hangminőség, értékelés

A termékkommunikációban a Philips erősen hangsúlyozza a csodálatos megszólalást, de azért mikor megláttuk a keskeny készülékházat, voltak kételyeink. Sajnos előítéleteink ezúttal beigazolódtak: a basszusokat alig hallani, a hangzás vékony, steril, hiányzik belőle a melegség, az élet, a dinamika. A tisztasággal is akadtak problémáink, némi zajosodás megfigyelhető volt olykor, főleg a rossz minőségű forrásból származó anyagoknál tapasztaltuk ezt. De az is tény, hogy komoly, zavaró hanghibákat, búgást, sistergést, a készülékház rezonanciájából fakadó zörgést nem produkált.

Philips BTM2660
Philips BTM2660 [+]

A hangszóró hajlamos eltüntetni, elkenni, összemosni a nagyon finom részleteket. Hiába tudjuk valamiről, hogy ott van a dalban, hiszen már korábban ezerszer hallottuk, itt ez "nem jön át". Bár papíron kétcsatornás az eszköz, az igazság az, hogy a sztereó hangtér 40 centiméteres távolságból már nem vagy csak alig érzékelhető. Névleges teljesítménye 20 watt, és meglátásunk szerint a hangerő épp elég egy átlagos méretű szobában, de ha valaki mondjuk egy vendéglátóhelyre, szórakoztatóipari egységbe keresne zenedobozt, annak nem ez a legjobb választás

Értékelés

Nagy reményekkel kezdtük meg az ismerkedést a Philips BTM2660 mikro rendszerrel, de az az igazság, hogy egyes területeken bizony csalódást okozott. A kezelés a remek távirányítónak, az okosan elhelyezett gomboknak és a jó helyre tett csatlakozóknak köszönhetően remek lenne például, de az érthetetlen, hogy az LCD kijelző miért nem képes feltüntetni a fájlok, könyvtárak vagy akár a rádióállomások nevét. Emellett az is baj, hogy az integrált médialejátszó alkalmazás nem támogatja a nagyfelbontású állományok kezelését, csak az MP3 formátummal birkózik meg. Viszont azt is ki kell emelni, hogy sokoldalúsága kifejezetten szimpatikus: rendelkezik optikai meghajtóval, képes kapcsolatot létesíteni a Bluetooth eszközökkel, illetve rádiózásra is alkalmas.


[+]

Sajnos minden kétely nélkül kijelenthető, hogy a hangminőség terén is vannak problémák. Bár durva hibák nincsenek, azért apróbb pontatlanságok tapasztalhatóak, a mély hangok hiánya fájó, és úgy általában a megszólalás meglehetősen élettelen, vékonyka. Ellenben a dizájn kifejezetten jól sikerült, az összhatás elegáns, visszafogott, így gyakorlatilag bármilyen típusú belső térben otthonra lelhet a hangeszköz, a szokásosnál keskenyebb készülékháznak köszönhetően pedig jó esély van rá, hogy a vendégek is felkapják rá a fejüket, megnézik maguknak. 45 000 forintos árával egyértelműen a drágább mikro rendszerek (hangszórós lejátszók) közé tartozik, hiszen a termékcsalád legtöbb tagja már akár 15-20 000 forinttal olcsóbban is beszerezhető, igaz, azok több komponensből állnak, nem ilyen vékonyak, és nem aggathatóak fel a falra sem.

elefant

A Philips BTM2660 mikro rendszert a Philips audioeszközeinek magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés