Hirdetés

Android TV: nagyon úgy tűnik, hogy idén is elmarad a forradalom

Android TV

Az Android TV rendszerről tavaly kezdtek szállingózni az első információk, és hamar kiderült, hogy többek között a Philips, a Sony és a Sharp is ezzel a megoldással szereli fel 2015-ös tévéi jó részét. A grafikus kezelőfelület nem módosítható, tehát egyrészt márkától függetlenül minden modellen ugyanúgy néz ki, másrészt pedig akkor sem lehet belenyúlni, ha valakinek nem tetszik benne valami.

Hirdetés

Ennek ellenére az előzetes információk alapján ígéretesnek tűnt a dolog, számítani lehetett arra, hogy a telefonon megismert operációs rendszer néhány jó tulajdonságát sikerül majd átültetni a tévés univerzumba. Ráadásul a Philips és a Sharp esetében már mindenképpen ideje volt a váltásnak, mert mindkét cég rémesen elavult szisztémát használt.

Éppen ezért vettük örömmel, hogy a szeptemberi IFA egyik beharangozó rendezvényén, az IFA Global Press Conference 2015 rendezvényen néhány más termék társaságában az első félév Philips csúcstévéjét, az Android TV rendszert futtató 7600 széria egyik tagját is kiállították. Ennek társaságában közel három órát tölthettünk el, ami ugyan nem túl sok, viszont ott volt végig a cég egyik munkatársa, aki segített eligazodni a funkciók, menüpontok között.

Maga a készülék egy teljesen korrekt darabnak tűnik. A háromoldalas Ambilight világosban, erős mesterséges fénynél is egész jól teljesített, sötétben pedig nagyon korrekt és látványos, a tartalomtól függően változó fényglóriát varázsolt a masina köré. A kép minősége rendben volt, de az is tény, hogy csak rövid demó anyagot futtattak rajta, azok pedig mindig megszépítik egy kicsit a valóságot. Mivel egy hangprojektort csatlakoztattak hozzá, így a megszólalásról nem tudunk nyilatkozni, de a Philipset ismerve ezen a téren az átlagosnál jobban teljesít.

Rögtön egy nagy csalódás

A bekapcsolást követően nyilvánvalóvá vált, hogy ezúttal elmaradt a gyökeres megújulás, hiszen az Android TV rendszer csak a netes tartalmak elérését, azok kezelését érinti.  Tehát ellentétben a Samsung és az LG komplex, minden egyes funkciót, paramétert és menüpontot egy nagy egésszé integráló szoftverével, itt inkább csak egy alrendszerről van szó.


Ez még alapvetően nem lenne óriási baj, az viszont igen, hogy a Philips, azaz a TPV mérnökei érintetlenül hagyták az évek óta rengeteget kritizált menürendszert. A hasábos, külsejében is elavult struktúra kezelése kicsit nehézkes, ráadásul olykor hajlamos kitakarni a képernyő nagy részét, néha egyenesen az egészet. Mivel egymás alá ömlesztették az összes menüpontot és szolgáltatást, ezért előfordul, hogy az ideálisnál több ideig tart megtalálni valamit. Viszont azt is meg kell említeni, hogy újdonságként megjelent egy gyorsmenüféleség is, amellyel a legfontosabb kép-, hang-, hálózati és egyéb rendszerbeállítások pikk-pakk elérhetők.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés