Hirdetés

Óriások földjén

Első benyomások

Az Acer Aspire 9500 szokásos Acer-jellegzetessége a lekerekített formavilág, míg az Asus A7V a megszokott módon letisztult, ezzel együtt kissé talán jellegtelen, sötét külsőt kapott. A Clevo M575-ről korábban megállapítottuk, hogy hatalmasat változott a régebbi tömzsi, szögletes csúcsmodellhez, a D900T-hez képest. Új tartalom mellé tehát új forma is jár, és azt kell mondjuk, a Clevónál jól ráéreztek a helyes útra; az M575 már-már szép, kecses modellnek tekinthető, már csak a műanyag minőségének és megmunkálásának kéne valamicskét fejlődnie – ugyanakkor már ezen a téren is tapasztaltunk pozitív változásokat, amikor nemrég nagyítónk alá vontuk a 14 hüvelykes kijelzővel szerelt M540G típust.


Acer – Asus [+]


Clevo – Fujitsu Siemens [+]

Az anyagminőséget és a megmunkálást tekintve tehát (egyelőre) alulmarad a Clevo M575; a Fujitsu Siemens, az Asus és az Acer gépe itt nagyjából fej-fej mellett halad. Nem mellékes szempont, hogy az iménti három notesz közül egyik sem tekinthető az adott márkák zászlóshajójának, ennek ellenére anyagát és kialakítását tekintve kifejezetten minőségi darabnak bizonyult mindhárom példány. Külön kiemelnénk az Acer Aspire 9500-t, mely csillogó fedlapjával némi luxushatást is kelt, jóllehet ez a bizonyos fedő bármennyire is masszívnak tűnik, középen kevéssé képes ellenállni a nyomásnak. Ebből a szempontból az Asus A7V bizonyult a legmasszívabb darabnak, az erős, vaskos zsanérokkal rögzített kijelző itt hajlott be a legkevésbé nyomás hatására.

Hirdetés

A 17 hüvelykes panelnek nemcsak a képátlója, hanem tömege is nagyobb az átlagnál, így a zsanérok kiválasztása és megfelelő beállítása kulcsfontosságú ebben a kategóriában. Ebből a szempontból mindegyik tesztelt modell jól szerepelt, tehát a kijelző minden esetben stabilan megállt felnyitott állapotban, a fedlap felnyitásához mindemellett egyik gépnél sem kell bivalyerővel rendelkezni.


Balra az Acer, jobbra a Clevo billentyűzete [+]

A gépek a fő beviteli felületüket tekintve meglehetősen változatos képet nyújtanak; a 17 hüvelykes kijelző által meghatározott szélességgel és mélységgel véleményünk szerint a Clevo és az Acer gép gazdálkodik a legjobban. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy eme két gép többi társától eltérően különálló numerikus blokkot is kapott. Természetesen csak némi kompromisszum árán lehet ennyi gombot bezsúfolni ekkora területre, ez esetben úgy gondoljuk a Clevo jobban teljesítette a feladatot; bár az Acer numerikus billentyűzete teljesebb, pontosabban közelebb áll az általánosan alkalmazott megoldásokhoz, ennek a fő blokk jobb oldala esett áldozatául. Az itt található gombok összementek; az Acer Aspire 9500 fő billentyűblokkjának jobb oldalán hatalmas a zsúfoltság, az itt található gombok legfeljebb egy hatéves gyerek ujjainak esnek kézre. Különösen fájó a kurzorgombok, illetve az enter elkarcsúsítása, vagy az „í” gomb száműzése a második sor jobb szélére.


Numerikus billentyűzet Acer és Clevo módra [+]

A Clevo M575 billentyűzete mit sem változott a D900T-nél alkalmazotthoz képest; itt minden gomb a helyén van, semmi sem ment össze, mégis – igaz csak cipőkanállal – befért a numerikus blokk, sőt a billentyűzet két oldalára még egy-egy hangszórónak is jutott hely.


Az Asus és a Fujitsu Siemens gép billentyűzete [+]

Az Asus és Fujitsu Siemens párosból a billentyűzet kiosztását tekintve egyértelműen az előbbi megoldása kerekedik felül a másikon, az Amilo M3438G billentyűzetén ugyanis kissé szokatlan helyre került az „í”, illetve az insert és a delete gomb. Az Asus A7V klaviatúráján ezzel szemben minden a helyére került, sőt, jutott hely egy bónusz Windows-billentyűnek is. Az ergonómiát tekintve fordul a kocka, a Fujitsu Siemens klaviatúráján puhábbak a gombok, a gépelés kényelmesebb, mint a csattogó hangot hallató Asus billentyűzeten. A billentyűzetkiosztást- és minőséget tekintve tehát a Clevo M575 viszi a pálmát jó kiosztású, kényelmes, numerikus gombokkal is ellátott klaviatúrájával.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Egy friss csokor hardver

  Bemutatunk néhány MSI noteszgépet, és futó ismeretséget kötünk egy CPU-hűtővel is.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Hardverek vegyesen

  Négy VGA-t fogadó alaplap, Radeon X1900-asok, TFT-k, merevlemezek és notebookok a terítéken.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés