Hirdetés

Óriások földjén

Belső felépítés

Tesztalanyaink közül mind a négy notesz Centrino-bázisú masina, igaz a Clevo M575-re nem került rá az ezt tanúsító matrica, de mivel ez a gép is Intel mobil processzort és lapkakészletet, továbbá vezeték nélküli hálózati csatolót kapott, mindenképpen ebbe a kategóriába sorolható.

Így leírva teljesen természetesnek hat, hogy az efféle noteszgépek is mobil technológiára épülnek, de nem volt ez mindig így. A DTR noteszek a kezdetekben az asztali számítógépek processzorát kapták, nem csoda hát, hogy sokak képzeletében ezek a gépek máig melegedő, hangos hűtőventilátorral ellátott, nehéz és masszív monstrumként élnek.

Processzor

A mezőny mind a négy tagját Pentium M processzorral szerelték tehát, a Clevo jó szokásához híven nem hagyott kétséget afelől, hogy melyik gép lesz a legizmosabb; az M575-be került 2,13 GHz-es órajelen járó, Pentium M 770 kódjelű CPU-nál jelenleg csak egyetlen gyorsabb modell kapható. Az Asus A7V-be egy szerényebb teljesítményű, 1,86 GHz-es órajelű Pentium M 750 típusú CPU jutott, míg a Fujitsu Siemens és az Acer noteszben ugyanaz az 1,73 GHz órajelű, Pentium M 740 jelzésű processzor teljesít szolgálatot. A CPU-k közös jellemzője az 533 MHz-es rendszerbusz, a 2 MB másodszintű gyorsítótár, illetve a 27 wattos fogyasztási mutató (TDP, amely nem a chipek maximális áramfelvételét takarja).

Hirdetés

Lapkakészlet és memória

A lapkakészletet tekintve teljesen egységesnek tekinthető a négy noteszgép kiépítése; mind a négy modell az Intel 915PM típusú mobil chipkészletét kapta, melynek révén többek között olyan fejlett technológiák kiaknázására adódik lehetőség, mint a PCI Express és SATA csatolószabvány. A lapkakészlet mindemellett 533 MHz-es rendszerórajelet kínál, és maximum ugyanilyen sebességen kezeli a DDR2 SDRAM memóriákat – akár kétcsatornás üzemmódban is.

Memóriából mindegyik gépbe pakoltak bőséggel, bár a sorból némileg kilóg a Fujitsu Siemens Amilo M3438G, a hozzánk került típusba ugyanis „csak” 512 megabájtnyi DDR2 SDRAM-ot illesztettek. A többi versenyző mind dupla ekkora mennyiséget kapott, ráadásul az Acer, az Asus és a Clevo gépe egyaránt kétcsatornás üzemmódban hajtotta meg ezt a memóriát. Hogy a kétcsatornás memóriakezelés mekkora előnnyel jár, kiderül majd tesztjeinkből, ugyanakkor az 1 GB memória manapság már korántsem bizonyul felesleges pénzkidobásnak, pláne egy multimédiás munkaállomás esetében.

Tárolórendszer

A merevlemezes háttértár kiépítése meglehetősen változatosnak bizonyult a négy gép esetében. A Clevo M575 és az Acer Aspire 9500 egyaránt 100 gigabájt kapacitású merevlemezzel van ellátva, jóllehet előbbi esetében egy sokkal gyorsabb, 7200 fordulat/perces motorral szerelt Hitachi modellre esett a választás, míg az Acer gépébe a Seagate merevlemez-választékának egyik leglassabb típusa jutott. Az Asus A7V-be egy 5400 fordulat/perces motorral ellátott, Hitachi gyártmányú HDD kapott helyet 80 GB háttérkapacitást nyújtva, végül a Fujitsu Siemens Amilo M3438G-be ugyanekkora tárterülettel szolgáló Seagate merevlemez került – abból is mindjárt két darab.


Rendezett belvilág Fujitsu Siemens módra [+]

A Fujitsu Siemensnél a SATA csatolójú háttértárakat a noteszgépbe szerelt VIA vezérlőre kötötték, mely RAID képességekkel (RAID 0 és 1 üzemmód) ruházta fel a noteszt. Így a két merevlemez összekapcsolásával (RAID 0 tömbbe rendezéssel) hozzávetőlegesen 160 gigabájt szabad tárterületet nyújt, ráadásul mindezt megnövekedett adatkezelési sebesség mellett teszi. Amennyiben valaki adatainak maximális biztonságára törekszik, úgy inkább a RAID 1 üzemmódot (tükrözés) érdemes választania, ilyenkor azonban csak 80 GB szabad tárterület használható fel. Mi tesztjeinket RAID 0 üzemmódba kötött merevlemezekkel végeztük.


Slot-in DVD-író az Acer gépében

A gépek mindegyikét ellátták akár kétrétegű DVD-k írására is képes DVD-írókkal. Itt az átlagos képességű, TSST gyártmányú írót tartalmazó Asus gépet leszámítva mindegyik modell szolgált számunkra valami különlegességgel; a Clevo M575-be egy LightScribe feliratozási eljárást is támogató Toshiba gyártmány (erről egy későbbi tesztünkben bővebben írunk majd), az Acer Aspire 9500-ba egy slot-in mechanikát használó Matsushita (Panasonic) író, a Fujitsu Siemens Amilo M3438G-be pedig egy fürge NEC típus került. Írási sebesség tekintetében ez utóbbi modell vitte a pálmát maximálisan 4-szeres tempójú kétrétegű DVD-írással, illetve 8x DVD+RW és 6x DVD-RW újraírással. Egyik író sem super-multi rendszerű, tehát a DVD-RAM formátumú lemezek írása semelyik típussal nem lehetséges.

Kommunikáció

A vezeték nélküli kommunikációs rendszerek egy hordozható számítógépnél kiemelt szerephez jutnak, ennek megfelelően mind a négy vizsgált noteszgép kapott drótnélküli hálózati kártyát, méghozzá mindegyik ugyanazt a modellt; az Intel PRO/Wireless 2200BG vezérlőt, mely a 802.11b és 802.11g szabványokkal kommunikál. Az Acer Aspire 9500-at és a Clevo M575-öt mindezen túl Bluetooth kommunikációs modullal is felszerelték, mely további vezeték nélküli funkciókkal egészíti ki a repertoárt.

A hagyományos, vezetékes hálózati vezérlők tekintetében az Asus A7V kissé maradinak tűnhet Fast Ethernet vezérlőjével, lévén a többi három versenyző már mind a gyorsabb átviteli sebességet nyújtó Gigabit Ethernet hálózati interfészt tartalmazza.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Egy friss csokor hardver

  Bemutatunk néhány MSI noteszgépet, és futó ismeretséget kötünk egy CPU-hűtővel is.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Hardverek vegyesen

  Négy VGA-t fogadó alaplap, Radeon X1900-asok, TFT-k, merevlemezek és notebookok a terítéken.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés