Hirdetés

Óriások földjén

Gomb hátán gomb

A beviteli felület másik elengedhetetlen kelléke a tapipad, melyet alapvetően hasonló megvalósításban láthattunk az Acer–Clevo és az Asus–Fujitsu Siemens pároson. Az előbbi két notebooknál egy középső sorléptető gomb is beékelődik a két fő gomb közé, utóbbiak hagyományos, kétgombos megoldások. Minőségét tekintve mindegyik érintőpad jó, bár a Clevo gépénél a gombok kissé „lötyögősre” sikeredtek. Az Asus érintőpadja fémes hatású gombjaival kimondottan jól néz ki, mégis ez az egyetlen vizsgált típus, ahol az tapipad kiváltására egy optikai egeret is mellékel a gyártó.


Az A7V fedélzeti irányítója [+]

A beviteli felületen mindegyik gyártó elhelyezett néhány, többségében programozható gombot, illetve pár szokásos, működésről tájékoztató visszajelzőfényt. Az Asus és a Clevo notesznél médialejátszást segítő gombok is feltűnnek a tapipad alatt, a két gép közös jellemzője, hogy a CD/MP3-lejátszás ezekkel még kikapcsolt állapotból is elindítható, illetve vezérelhető.


A Clevo M575 plusz gombjai [+]

A Clevo M575 apró számkijelzőjén még a lejátszási idő is nyomon követhető, itt amúgy normál működés közben egy digitális óra látható.


Az Acer Arcade homlokzati kezelője [+]

Az Acer notesznél hasonló plusz gombok kaptak helyet a homlokzaton, az Acer Arcade felület kiegészítéseként. Az Arcade funkció lényegében nem más, mint a Cyberlink által fejlesztett PowerCinema alkalmazás egyedi köntösbe bújtatott változata, mely elindítható az előtelepített Windows XP operációs rendszer betöltése nélkül is; ilyenkor egy rejtett, Linux-alapú partícióról töltődik be az alkalmazás. Hasonló képességgel lett felruházva a Fujitsu Siemens Amilo M3438G, itt azonban Windows alól nem indítható a program, a vezérléshez pedig a mellékelt – alapállapotban a kártyafoglalatban pihenő – távirányítót lehet segítségül hívni. A speciális médialejátszási funkciók ezeknél a noteszeknél kiemelten fontos szerepet játszanak, működésükre ezért a későbbiekben még visszatérünk.

A beépített hangszórókat az Acert leszámítva mindegyik gyártó a beviteli felületre helyezte; az Asus A7V és a Clevo M575 a klaviatúra két oldalán, a Fujitsu Siemens Amilo M3438G a klaviatúra felett harsog, az Acer Aspire 9500 hangszórói pedig a homlokzatba simulnak. A Fujitsu Siemens és az Asus gépe egy-egy „mélysugárzót” is kapott, bár ennek jelenlétét kevéssé érzékeltük; a négy notesz hangja lényegében alig különbözött egymástól. A hangerő szabályozására érdekes megoldást tartogat a Fujitsu Siemens gépe; a kasztni bal oldalán erre a célra egy tárcsás potmétert helyezett el a gyártó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Egy friss csokor hardver

  Bemutatunk néhány MSI noteszgépet, és futó ismeretséget kötünk egy CPU-hűtővel is.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Hardverek vegyesen

  Négy VGA-t fogadó alaplap, Radeon X1900-asok, TFT-k, merevlemezek és notebookok a terítéken.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés