Hirdetés

Óriások földjén

Hirdetés

Zúgolódás

Kísérleti próbálkozásunk, a zajszint szubjektív osztályzása némi magyarázatra szorul. Mint a táblázatban is látható, három üzemmódban járattuk a noteszgépeket, majd „bemelegedés” után a noteszgép előtt csendes környezetben ülve arra füleltünk, hogy a gép által keltett zaj (beleértve minden normál üzemi jellegű zajt, tehát nyilván elsősorban a hűtőventilátorok zaját, de akár a merevlemezek hallható surrogását is) milyen mértékben kelt zavaró hatást. A kapott „hangélményt” 1-től 5-ig terjedő skálán értékeltük, ahol az 1 a teljes csendet, illetve az alig hallható zajt, az 5 pedig a hajszárítók zúgásához hasonlítható ricsajt jelent. Az értékelésnél előfordult, hogy nehezen tudtunk dönteni bizonyos fokozatok között (mert például a gép ventilátora gyakran változtatta a fordulatszámát), itt köztes osztályzatot adtunk.


Az Acer hűtője: sivítva véd a túlmelegedéstől [+]

Az Acer Aspire 9500 és a FS Amilo M3438G egyaránt meglepően halknak bizonyult üresjáratban, illetve minimális terhelésnél. Ez a két notesz ráadásul ebben a stádiumban időnként arra ragadtatta magát, hogy teljesen leállítsa a hűtőventilátort, ami különösen az utóbbi modell esetében nagy érdem, figyelembe véve a nagy teljesítményű, melegedő GPU-t. A Clevo és az Asus gépe egyaránt folyamatos üzemben tartotta a hűtőventilátorokat, nem kis meglepetésünkre azonban itt utóbbi bizonyult a hangosabbnak, a kisebb légkavaró jól hallható, magas frekvenciájú, süvítő hangot hallatott.


Az Asus légkavarója: kicsi de hangos [+]

Maximális CPU-terhelésen a Clevo M575 alig bizonyult hangosabbnak, mint terheletlen állapotban, ugyanez vonatkozik a Fujitsu Siemens gépre, ellenben az Acer Aspire 9500-nak megjött a hangja, és versenyt zúgott az Asus A7V-vel, ami időnként komolyan rákapcsolt, hogy ne melegedjen túl a CPU.


Az FS gép nem keltett nagy ricsajt... [+]

Teljes rendszerterhelésen a Fujitsu Siemens gépe volt a leghalkabb mély mormogásával, az Acer Aspire 9500 ugyanúgy járatta a ventilátorokat, mint az előző állapotban, az Asus A7V még inkább rákapcsolt, míg a Clevo M575-nek turbó fokozatra váltottak a propellerei – ez esetben már nincs mese: több százmillió tranzisztor testi épsége a tét.


...nem úgy, mint a Clevo M575 [+]

Összességében kijelenthetjük, hogy a Fujitsu Siemens notesze által keltett üzemzaj bizonyult a legkevésbé zavarónak minden esetben, az Acernek bizonyos szint felett mindegy volt, légkavarója – akárcsak az Asus A7V-jé – jól hallhatóan járt. A Clevo mély hangon duruzsoló ventilátorai pedig csak akkor váltak igazán ricsajossá – akkor viszont nagyon – amikor minden „idegszálával” beindult a grafikus motor.

Mindemellett nem állítanánk, hogy az aktív hűtés mellett mindegyik gép egyformán melegedett, ugyanakkor azt gondoljuk, hogy az ilyen monstrumoknak az asztalon van a helyük, így aki ölbe vesz egy ekkora gépet, az készüljön fel rá, hogy idővel kellemetlenül melege lesz az adott testtájékon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Egy friss csokor hardver

  Bemutatunk néhány MSI noteszgépet, és futó ismeretséget kötünk egy CPU-hűtővel is.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Hardverek vegyesen

  Négy VGA-t fogadó alaplap, Radeon X1900-asok, TFT-k, merevlemezek és notebookok a terítéken.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés