Hirdetés

Könyv izompólóban

Szürke fenegyerek

Lassacskán minden piaci szereplő számára nyilvánvalóvá válik, hogy a számítástechnikai ipar gyökeres változásoknak néz elébe az elkövetkezendő években. A folyamatot idejekorán felismerő tajvani vállalatok – a PC-s komponenspiac legdominánsabb szereplői – az elmúlt időszakban igyekeztek minél inkább kibővíteni termékportfóliójukat, ezzel egyben betörve olyan, számukra ismeretlen piacokra is, ahol nagynevű, sokat tapasztalt konkurensekkel kell szembenézniük. A cél itt sok esetben egyelőre nem több, mint a márka minden különösebb ambíció nélküli jelenléte az adott szegmensben.

Hirdetés

Éppen ezért semmi csodálkoznivaló nincs azon, ha az avatott vásárlóknak a Micro Star International (ismertebben MSI) márkanevet hallva egyelőre elsősorban videokártyák és alaplapok jutnak eszükbe, hiszen a vállalat immáron négy éve trónol a videokártya-piac élén, mindemellett számos rendkívül sikeres alaplap-sorozat fűződik a nevéhez. A mobilszámítógép-piacban rejlő nagyon komoly üzleti lehetőségek azonban az MSI vezetőségét is arra sarkallták, hogy utat nyisson a vállalat vadonatúj, szép reményű üzletágának.

Az MSI MegaBook termékcsaládja mára egyre előkelőbb helyen szerepel a vállalat portfóliójában, a cég partnerei révén egyre több OEM-megrendeléshez jut hozzá, az MSI noteszgépeket pedig mind „szereld magad!”, mind kulcsrakész változatban sikerrel forgalmazzák. Utóbbiak termékkínálata a 12 hüvelykes kijelzővel szerelt ultrahordozható modellektől kezdve a 17 inches panellel ellátott monstrumokig bezárólag jelenleg 11 fő típusból áll, ezek számtalan variánsban, akár egyénre szabottan állnak a vásárlók rendelkezésére.

Nálunk ezúttal egy nyáron bejelentett, kifejezetten multimédiás felhasználásra szánt modell járt vendégségben; az M645 sorozat egyik legszerényebb kiépítésű tagja amolyan báránybőrbe bújt farkas; a gépbe épített meglehetősen izmos grafikus processzor – megfelelő kompromisszumok mellett – gondoskodik arról, hogy a noteszgép megállja a helyét napjaink teljesítményigényes grafikus alkalmazásainak (nyilván elsősorban játékprogramok) futtatása során.

Azok az MSI noteszgépek, amelyekkel eddig megismerkedtünk, formavilágukat tekintve kevéssé kápráztattak el minket, annak dacára (vagy éppen azért), hogy néhány dizájnelem, vagy megoldás valahonnét ismerősnek tűnt – főképp az MSI szubnoteszeit vizsgálva. Éppen ezért az M645-tel szemben sem támasztottunk túlzott elvárásokat – legalábbis ami a dizájnt illeti, a kartondobozból mégis egy letisztult külsejű, elegánsnak mondható noteszgép került elő.


[+]

A sötétszürke-fekete színű ház az egyik legszögletesebb, amit láttunk, mindemellett vastagságát tekintve is teljesen szimmetrikus. A 15,4 hüvelykes képátlójú panelnek köszönhetően a gép meglehetősen széles, de pont csak annyira, amennyire kell és tulajdonképpen ugyanez igaz a ház mélységére is. A gép külseje a beviteli felület egy részét leszámítva mindenhol festett műanyag, ami különösen az alsó borítást elnézve elsőre határozottan fémes benyomást kelt. A ház ennek megfelelően kellően masszív, sehol nem recseg-ropog, az anyagválasztást tehát alapvetően jónak ítéljük.


[+]

A lecsukott kijelzőfedél – melynek peremébe elegánsan elhelyeztek egy fekete műanyagidomot – ugyanakkor lehetne valamivel merevebb tartású is, ezzel úgy tűnik a gyártó is tisztában lehet, ugyanis a panel és a klaviatúra között lapuló puha védőlapra több nyelven ráírták, hogy a kijelző védelme érdekében a felhasználó minden esetben tegye a lapot a billentyűzetre, mielőtt lecsukná a panelt és táskába tenné a gépet. Ez persze nem jelenti azt, hogy az M645 fedlapja gyengébb lenne az átlagosnál, ezt a gyakorlatot elővigyázatosságból a legtöbb noteszgép-tulajdonosnak ajánlott követnie, más kérdés, hogy sajnos kevés gyártó akad, amelyik erre külön felhívná a figyelmet.

A kijelzőt rögzítő mechanika két ponton fogja a panelt a házhoz, ezek egy középen található reteszelőgomb eltolásával oldhatók. A panel zsanérja bár nem túl nagy és széles, annál erősebb, ezért kinyitáskor egy kézzel le kell fogni a gépet, cserébe viszont a kijelzős stabilan megáll a helyén. A kijelző peremébe összesen nyolc gumibakot épített a gyártó, ezek alul és felül igyekeznek eltartani valamelyest a lecsukott panelt a kasztnitól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • MSI

Azóta történt

 • Óriások földjén

  Számítógépünk TFT-je sosem lehet elég nagy, és egyesek szerint ugyanez igaz a hordozható változatokra is. Négy 17 colos kijelzővel szerelt notebookot teszteltünk.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Mobilizált Gigabyte

  Eddig többnyire alaplapokkal, videokártyákkal és más komponensekkel hívta fel magára a figyelmet a tajvani Gigabyte. A helyzet most megváltozhat.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés