Hirdetés

Óriások földjén

Kicsomagolás, ismerkedés

Ezúttal tehát négy túlméretes hordozható számítógép mérkőzik egymással, az Acert a vadonatúj Aspire 9500 család egy kisebb tagja, az Asust az A7V, a Clevót az M575A, a Fujitsu Siemenst pedig az Amilo modellcsalád egyik M3438G típusa képviseli. Kiépítését és funkcióját tekintve mindegyik gép szolgál olyan meglepetéssel, amellyel mindeddig nem vagy csak elvétve találkozhattunk a hordozható számítógépek vizsgálata során, elöljáróban tehát annyit elárulhatunk, hogy a maga nemében mindegyik notesz kiemelkedőt nyújt, éppen ezért direkt versenyeztetésük nem mindig tűnhet sportszerűnek, tekintve hogy alapvetően mindnek más az erőssége. Mi több szempont alapján mégis megpróbáljuk egymáshoz viszonyítva értékelni, áttekinteni ezeket a gépeket, így ez a tesztünk az eddig megszokottakhoz képest kissé rendhagyó módon alakul majd.

Hirdetés

Vizsgálataink során fokozatosan, „kívülről befelé” haladunk, azaz a csomag tartalmát tekintjük át először, majd a noteszgépek felépítését, külsejét, aztán hardverkiépítést vesszük nagyító alá, míg végül a szokásos teljesítménytesztek és a használat során szerzett tapasztalataink leírása következik. Az értékelésnél meghatározó szerepet játszik majd a terméktámogatás, illetve a természetesen a fogyasztói ár, így végül képet adhatunk majd a gépek ár/teljesítmény mutatójáról.

Tesztünk mind a négy márkája kereskedelmi változattal képviseltette magát, így a noteszgépek ugyanolyan csomagolással, ugyanazokkal a tartozékokkal érkeztek, mint amelyeket az utcáról betérő vásárló is kap a pénzéért. Tekintve, hogy a noteszek alapvetően nagyobbak az átlagnál, a dobozaik is méretesebbek és persze nehezebbek is. Közülük kettő – az Asus A7V-t és a Clevo M575-öt rejtő kartondoboz – jóval testesebb, mint a többi, a miértre azonnal választ kapunk, amint felnyitjuk a csomagot.


Balra az FS gép táskája, jobbra a Clevóé [+]

Az Acer gépét leszámítva mindegyik noteszhez jár hordtáska, jóllehet a Fujitsu Siemensnél ez inkább csak portól és nedvességtől véd; ennek a táskának még vállpántja sincs, és a gépen kívül tulajdonképpen semmi nem fér el benne.

Az Asus és a Clevo noteszhez már komolyabb táskát adnak, előbbi mellé egy kifejezetten minőségi, Targus márkájú hordozó jár. Mivel ennél a noteszgép-kategóriánál kevésbé játszik szerepet a hordozhatóság, a mellékelt táska milyensége vajmi keveset nyom a latba, ettől függetlenül kedves gesztus lehet egy ilyen kiegészítő.


A legtöbb kütyüt az Asus noteszhez kapjuk [+]

Egy noteszgép meglehetősen összetett hardver, mely a működéséhez szükséges majd minden eszközt magába integrálja, így a gépek doboza meglehetősen ritkán roskadozik a különböző extráktól. Jelen tesztalanyaink mellől is többnyire csak a szükséges kellékek – akkumulátor, töltő – kerültek elő. A legtöbb extrát – mondhatni szokás szerint – az Asus gépe mellé csomagolták, a többiek jobbára beérték egy DVI/D-Sub átalakítóval, telefonkábellel, esetleg egy-egy távirányítóval.

A dobozokból végül négy, szinte teljesen egyforma befoglaló méretekkel rendelkező noteszgépet bányásztunk ki; a méretbeli hasonlóság itt nyilván a kijelzőnek köszönhető, nem mindegy azonban, hogy a többi alkatrész mekkora helyet kíván magának a házban. Összbenyomását tekintve a legkecsesebb, legvékonyabb formával egyértelműen a Fujtsu Siemens notesze lett megáldva, míg az ellenpólust a masszív felépítésű, ám formavilágát tekintve mégis meglepően pozitív változáson átesett Clevo csúcsnotesz képviseli.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Egy friss csokor hardver

  Bemutatunk néhány MSI noteszgépet, és futó ismeretséget kötünk egy CPU-hűtővel is.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Hardverek vegyesen

  Négy VGA-t fogadó alaplap, Radeon X1900-asok, TFT-k, merevlemezek és notebookok a terítéken.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés