Hirdetés

Óriások földjén

Terméktámogatás, szoftverek

A végső értékelés előtt mindenképpen érdemes szót ejtenünk néhány olyan plusz „adalékról”, melyek növelik a noteszgép értékét. Ilyen a szoftverkörítés, a háttértámogatás vagy a jótállás időtartama.

Elsőként a legfontosabb szoftverről, az operációs rendszerről érdemes említést tennünk. A tesztünkben szereplő gépek közül az Acer Aspire 9500-hoz és a Fujitsu Siemens Amilo M3438G-hez ad a gyártó operációs rendszer licencet, méghozzá a Windows XP Home második szervizcsomaggal ellátott változatát. A választást jónak tartjuk, hiszen ezek a gépek aligha kerülnek nagyvállalati környezetbe, így a drágább Professional változat plusz funkcióit amúgy sem használná ki tulajdonosuk.

Ezen a két gépen minden mellékelt szoftver előre telepítésre került az operációs rendszerrel együtt, így az első bekapcsolást követően már csak véglegesíteni kell a felhasználói adatokat és máris használható a gép. A kiegészítő alkalmazások terén egyébiránt az operációs rendszerrel alapállapotban nem rendelkező Asus A7V bánik a legbőkezűbben; számos saját fejlesztésű program mellett tűzfalprogramot, videovágó szoftvert, CD/DVD-író alkalmazást és profi diavetítés-készítőt kínál.


[+]

Az Acer Aspire 9500 menedzsment-modulja lényegesen kibővült a korábbi noteszgépekhez képest; az eMpowering Technology fantázianevű alkalmazáscsomag a biztonsági funkciókon keresztül a rendszeroptimalizáló modulig számos hasznos lehetőséget rejt magában. A gépre ezen kívül víruskereső szoftvert és CD/DVD-író alkalmazást telepítettek.

A Fujitsu Siemens Amilo M3438G szoftvercsomagja nem túlságosan bőkezű, itt a leginkább lényeges szerephez nem is egy windowsos alkalmazás jut. Az InstantOn névre keresztelt funkció ez esetben egy komplex multimédiás kezelőfelületet rejt, mely lényegében nem más, mint a Cyberlink Fujistu Siemens-bőrbe bújtatott PowerCinema alkalmazása. Ez a felület a mellékelt távirányítóval – mely alapállapotban az ExpressCard bővítőaljzatban lapul – indítható el és vezérelhető, az alkalmazás segítségével a Windows betöltése nélkül lehet a merevlemezen vagy más adattárolón lévő fotókat nézegetni vagy mozgóképet, zenét lejátszani.


Az Acer Arcade felhasználó felülete... [+]


...és az Asus Mobile Theater főmenüje [+]

Ugyanez az alkalmazás ugyanezekkel a funkciókkal, csak éppen Acer Arcade névre keresztelve megtalálható az Aspire 9500-as modellen is, ám itt nemcsak a rejtett, linuxos partícióról indítható el a program, hanem Windows XP alól is. Az Asus hasonló felületét Mobile Theaternek hívják, ugyanakkor ez a program már nem a Cyberlink, hanem a Ulead boszorkánykonyhájából került ki; csak windowsos változata van, ám nagyjából ugyanazokat a funkciókat tudja, mint a másik két konkurens termék.

Az Asus A7V itt egy hasznos extrával egészíti ki multimédiás repertoárját: ez a gép volt az egyetlen, amibe rádió- és TV-adások vételére alkalmas tunert szereltek. A kábelhálózatra csatlakoztatva a gép ennek révén mobil televízióvá, illetve videofelvevővé válhat, sőt elvileg még kábeltévé sem feltétlenül szükséges ehhez, hiszen a csomagban ott lapul egy földi sugárzású adók vételére alkalmas antenna. Sajnos ez utóbbi eszközzel nem mentünk sokra a pesti Duna-parton (gyakorlatilag nem sikerült vele befognunk semmit), ugyanakkor a kábelhálózatról minden adót begyűjtött az A7V, igaz a legjobb minőségben továbbított jellel is csak közepes képminőséget produkált.

Támogatás

A háttértámogatás minősége valamelyest különböző mind a négy gép esetében, legalábbis ami az internetes supportot illeti. Némi keresgélés után ugyanakkor mindegyik géphez megtalálhatjuk a szükséges meghajtószoftvereket, BIOS-frissítéseket. Az Acer és az Asus rendelkezik a leginkább összeszedett magyar nyelvű weboldallal, a Fujitsu Siemensnél egyelőre még nincs kész a weblap magyarítása, de a cégnél állítólag gőzerővel dolgoznak a fordításon, a Clevo pedig szintén csak idegen nyelvű márkaoldalt tart fenn.

A gépek közül kettő – az Asus A7V és a Clevo M575 – két év jótállással érkezik, mely az Asus noteszénél kiterjeszthető maximum három évre. Mindenképpen dicséretes a plusz jótállási idő bevállalása, hiszen a törvény csak egy évet ír elő kötelezően. A törvényi minimumhoz tartja magát a másik két gyártó, így az Acer és a Fujitsu Siemens gépre csak egy év jótállást vállalnak, ami felár ellenében mindkét modell esetében kiterjeszthető maximálisan három évig. A noteszgépek javítása (különösen, ha alkatrészpótlás is szükséges) azonban nem olcsó mulatság jótállási időn túl, ezért mindenképpen megfontolandó egy ilyen garanciakiterjesztés beszerzése.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Egy friss csokor hardver

  Bemutatunk néhány MSI noteszgépet, és futó ismeretséget kötünk egy CPU-hűtővel is.

 • Színpadon a Centrino Duo

  Tesztünkből kiderül, mire számíthat a felhasználó a gyártó történetében új korszakot bevezető kétmagos Yonah processzortól és a körítéstől.

 • Hardverek vegyesen

  Négy VGA-t fogadó alaplap, Radeon X1900-asok, TFT-k, merevlemezek és notebookok a terítéken.

 • MegaBook S425, a vörösinges

  Az MSI kissé szokatlan színvilággal megáldott, vékony és könnyű notesze érkezett szerkesztőségünkbe.

Előzmények

Hirdetés