2018. május 21., hétfő

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus M.Zuiko 12-50 mm objektívteszt

Csepp- és porálló m4/3-os alapzoom érkezett az Olympus M.Zuiko 12-50 mm F3.5-6.3 EZ ED MSC személyében.

H​ird​eté​s

Múkodj!

Az Olympus E-P3 vakuját gyakran használók nem fognak örülni neki, hogy az M.Zuiko 12-50 egészen 20 mm-es (ekv. 40 mm) gyújtótávolságig (bezárólag) árnyékot vet a témán. Ezt persze ki lehet kerülni azzal, ha külső rendszervakut használunk, vagy a beépített vaku fényét valahogy tereljük (az E-P3 villanója sajnos nem olyan mechanikával rendelkezik, amely megengedné a vakufej kézzel történő pozicionálását). Ezt tapasztaltuk tesztünk során:

Írásban már említettük a zoomgyűrű használatát, most kiegészítésként az alábbi filmben működés közben láthatjuk is az amúgy kuplung nélküli rendszert (ha manuális módban használjuk, a mozgatómotorról nem választódik le a gyűrű, így forgatás közben a kis elektromotor nyöszörgő, szánalmat kiváltó hangot ad, ami némileg aggasztó az eszköz tartóssága szempontjából.):

Amúgy mindkét funkció, legyen szó az elektronikus zoomolásról vagy az AF használatáról, nagyon halk, tehát látszik, hogy videózásra lett kihegyezve az M.Zuiko 12-50 mm. A gyújtótávolság elektromos úton történő megválasztása háromféle sebességgel történhet attól függően, mennyire lendületesen billentjük el a zoomgyűrűt középső állásban:

Az optika élességállításának gyorsasága – figyelembe véve, hogy milyen rendszerről van szó – nagyon jó. Nagylátó végén talán egy hangyányival jobban teljesít, mint 50 mm-re kitekerve, de az is lehet, hogy csak a fényerőváltozás miatt lassult az eszköz. Amint már írtuk, egyelőre csak az E-P3-mal tudtuk kipróbálni ezt az M.Zuikót, ami valószínűleg gyorsabb lesz majd az E-M5-tel. Íme:

A működési ponthoz zárszóként még meg kell jegyezni, hogy az optika a váz kikapcsolásakor nem jegyzi meg az aktuális gyújtótávolságot, minden egyes bekapcsoláskor 12 mm-ről indul az élet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

H​i​rdetés​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.