2018. május 24., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus M.Zuiko 12-50 mm objektívteszt

Csepp- és porálló m4/3-os alapzoom érkezett az Olympus M.Zuiko 12-50 mm F3.5-6.3 EZ ED MSC személyében.

Hir​deté​s​

Képminőség II.

Végül a képminőség kémleléséhez szokásos festményünket hívtuk segítségül, amely finom mintás vászonra lett festve. Az élességet és felbontóképességet 12 és 50 mm-es állásban vizsgáltuk úgy, hogy mindkét esetben a fényképezőgép olyan távolságban legyen a festménytől, hogy az az adott gyútávon teljes mértékben kitöltse a képet. Az E-P3-at 2 mp-es önkioldóval, rekeszprioritásos móddal és manuális élességállítással használtuk. Az élességet 14-szeres nagyítással ellenőriztük minden expozíció előtt.

Az első két „kollázs” a fényképek közepét mutatja 100%-os méretben 12, illetve 50 mm-es állásban. Itt látható, hogy a fotók élesek, részletgazdagok, gyakorlatilag csak az F8.0 rekeszérték utáni diffrakció rontja a képminőséget. 50 milliméteres állásban ezért egy kissé korlátozva van a fotós, mivel minőségromlás nélkül csupán az F6.3 és az F8.0 rekeszérték használható. F11 mellett már látható némi elmosódás, ami egyre szűkebb rekesszel látványosan romlik.

A kép sarkaiban gyakorlatilag hasonlót tapasztaltunk annyi különbséggel, hogy az eleve fellépő, minimális képtorzítás miatt itt csak F11 után kezd láthatóvá válni a diffrakció hatása. 50 mm-es állásban – meglepő módon – még az F16-os kép minősége is jónak mondható. A vizsgálódáshoz használt képanyag letölthető innen. Íme képmintáink:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

H​i​r​det​é​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.