Hirdetés

OCZ Vertex 460 SSD: félig Toshiba

Hirdetés

Az OCZ Vector 460 SSD

Eseménydús időszakon van túl az OCZ. Az elmúlt év során súlyos anyagi problémákba ütköző vállalat tavaly novemberben jelentett végül csődöt, ami után nem sokkal kiderült, hogy a Toshiba felvásárolja a céget, így az OCZ SSD-kkel foglalkozó üzletága mostanra már a japán székhelyű vállalat kezébe került. A Toshiba számára korántsem jelent újdonságot az SSD-k világa, hisz a SanDiskkel közösen birtokolt, Flash Forward nevű vegyesvállalat már évek óta fejlett és versenyképes NAND lapkákkal jelentkezik, sőt a múltban már Toshiba márkajelzésű SSD vezérlőchipet is láthattunk. Mindez még nem befolyásolja túlságosan az OCZ rövidtávú terveit, így a korábban betervezett újabb modellek menetrendszerűen érkeznek.


[+]

Így megjelenhetett a Vertex 460, mely a tavaly bemutatott Vertex 450 egyenesági leszármazottjának tekinthető. A csomagolás és az abban található tartozékok (3,5 colos beépítőkeret, csavarok, matrica) szinte teljesen megegyeznek az előd esetében látottakkal, így az új modell mellé az Acronis True Image legutolsó, 2013-as verziójának licence is jár. Nálunk a 240 GB-os modell vendégeskedett, de a Vertex 460 elérhető lesz 120 és 480 GB-os kivitelben is.


[+]

A meghajtó kialakítása a Vector óta bevezetett formavilágot viszi tovább, csak a matrica más. Mindez röviden annyit tesz, hogy maradt a konzervdoboz forma, a teljes egészében fém burkolat és ezzel együtt a meglehetősen nagy súly is. Mérlegünkre helyezve 113 grammot mutatott a Vertex 460; ezzel nehezebb, mint két alacsonyabb súlyú SSD modell együtt. A magasság továbbra is 7 milliméter, azaz az új Vertex is befér bármilyen jelenleg használatos 2,5"-os meghajtóhelyre.


[+]

A felső rész eltávolítása után elénk tárul a nyomtatott áramkör, mely a Vector 150-ben látottakat idézi. A fő egység hűtéséről egy méretre vágott, vastag hővezető anyag gondoskodik, ami a teljes fémházra teríti szét a meleget.

A vezérlő szerepét a Vector, Vertex 450 és Vector 150 esetében már látott Barefoot 3 tölti be. Az új Vertexben egészen pontosan az elődnél már látott, alacsonyabb órajellel (és ezzel együtt fogyasztással) rendelkező központi egységgel találkoztunk. A Vector modellekben az IDX500M00-BC 400 MHz-en ketyeg, de azt az OCZ nem árulta el, hogy az IDX500M10-BC pontosan mennyivel megy ez alá, bár szerintünk jó eséllyel 333 MHz a működési frekvencia.


[+]

A kontrollerben ismeretlen típusú ARM mag(ok), valamint a gyártó Aragon kódnevű koprocesszora lapul. Ezek mellett található az ECC motor, a véletlenszám-generátor, valamint a NAND interfész. Maga a vezérlő szokás szerint 8 csatornás és támogatja az AES 256 bites titkosítást, ami a Vertex 460 esetében aktív. A chip mellett kettő, cache szerepét betöltő Micron DRAM egység található. A DDR3-as chipek darabonként 256 MB kapacitásúak, így összesen 512 MB gyorsítótárról beszélhetünk.


[+]

A közvetlen előd Vertex 450-hez viszonyítva a legnagyobb változáson a NAND chipek mentek keresztül. A 450-es modell még 20 nanométeres, szinkron ONFI MLC Micron (pontosabban IMFT, azaz Intel-Micron) lapkákkal operált, amiktől a Vertex 460-ban megszabadult a vállalat. Minden bizonnyal a Toshiba felvásárlás okán, már itt is az új tulajdonos termékeivel találkozhatunk a 19 nm-es Toggle-Mode MLC chipek személyében. Az elődhöz mérten a Vertex 460 esetében nagyobb tartalékterületet választott le az OCZ, amit over-provisioning célokra használhat fel a vezérlés. Erre a teljesítmény és az élettartam növelésének céljából került sor.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés