OCZ Vector 150: SSD intenzív használatra

Az OCZ Vector 150 SSD

Az OCZ szinte pontosan egy éve mutatta be Vector elnevezésű, legújabb SSD-családját, mellyel a vállalat a felsőkategóriát célozta meg. A Vector sorozat egyik érdekessége, hogy elsőként épít az OCZ saját, immáron teljesen házon belül tervezett Barefoot 3 vezérlőjére. Ennek eléréséhez hosszú utat tettek meg, hisz elsőként még 2011-ben a dél-koreai Indilinxet vásárolták fel, majd később PLX Technology adattárolással foglalkozó fejlesztőrészlegét kebelezték be. Nem sokkal ezt követően a SANRAD nevű társaság következett. Utóbbi vállalat a flash memórián alapuló gyorsítótárazásban és a különféle virtualizációval kapcsolatos szoftverek és hardverek fejlesztésében jeleskedett.

Hirdetés

Lassan egy év elteltével megállapíthatjuk, hogy a vezérlő jól sikerült, de mint tudjuk, ez önmagában még kevés a hosszútávú sikerhez. Ezzel természetesen az OCZ-nél is tisztában vannak, így a közelmúltban egy termékfrissítés keretein belül kiadták a Vector utódját, mely egyszerűen csak a Vector 150 nevet kapta. Tesztünkben ezt az SSD-t vizsgáljuk meg a közelebbről.


[+]

A csomagolás és az abban található tartozékok (3,5 colos beépítőkeret, csavarok, szívecskés matrica) megegyeznek a korábbi Vertex és Vector sorozatok esetében látottakkal. Ezek mellé még az Acronis True Image HD nevű szoftvert, pontosabban annak licencét mellékeli az OCZ. Az Acronis True Image szerkesztőségünk számára sem ismeretlen, hisz a különféle tesztrendszereket ezzel mentjük le, illetve klónozzuk át, ergo itt egy jól használható, értékes kiegészítőről van szó.


[+]

A meghajtó háza szinte teljesen megegyezik a Vectornál látottal. A masszív csomagolás meglehetősen súlyosra sikeredett, ugyanis a meghajtó tömege 115 gramm. Mindez nagyjából annyit jelent, hogy a súlyra érzékeny, elsősorban mobil gépekbe vásárlók számára nem feltétlenül a legjobb alternatíva ez a modell. A magasság továbbra is 7 milliméter, azaz a Vector is befér bármilyen jelenleg használatos 2,5"-os meghajtóhelyre. Nálunk a 240 GB-os modell vendégeskedett, de 120 és 480 GB-os kiszerelésben is elérhető a Vector 150.


[+]

A ház fedelének eltávolítása után elénk tárul a nyomtatott áramkör, melyen a vezérlőt körbefogják a NAND chipek. A fő egység hűtéséről egy méretre vágott, kisebb hővezető anyag gondoskodik, ami a fémházra teríti szét a meleget.

Középen trónol a Barefoot 3 nevű chip, mely teljesen megegyezik a korábbi Vectorban található modellel. A 400 MHz-en üzemelő lapka a TSMC 65 nm-es gyártástechnológiájára épül.

A kontrollerben egy ARM mag, valamint az gyártó Aragon kódnevű koprocesszora lapul. Ezek mellett található az ECC motor, a véletlenszám-generátor, valamint a NAND interfész. Maga a vezérlő most is 8 csatornás, és támogatja az AES 256 bites titkosítást is; ezt az OCZ a korábbi Vectorban nem engedélyezte. Most változott a helyzet, a Vector 150 esetében már aktív a titkosítás.

A chip mellett összesen kettő, cache szerepét betöltő Micron DRAM egység található. A IWM77-D9PFJ jelzésű DDR3 chipek darabonként 256 MB kapacitásúak, azaz összesen 512 MB gyorsítótárról beszélhetünk. Ez a legnagyobb, 480 GB-os modell esetében már nem áll, mivel ott összesen 1 GB kapacitást tesz ki a két DRAM egység.

A legnagyobb változáson a NAND chipek mentek keresztül. A Vector még 25 nanométeres, szinkron ONFI MLC Micron (pontosabban IMFT, azaz Intel-Micron) lapkákkal operált. Ezek lassacskán elérhetetlenné váltak (válnak), hisz az IMFT már egy ideje a 20 nm-es, olcsóbb verziókra koncentrál. A kedvezőbb árú Vertex 450-be éppen ilyen egységek kerültek, de a felsőkategóriát megcélzó Vectorba ezt kevésnek találta az OCZ, így ide már inkább a Toshiba 19 nm-es Toggle-Mode MLC chipjeit választották be, melyek nagyobb sávszélességet képesek biztosítani. Fontos még megjegyeznünk, hogy az elődhöz mérten a Vector 150 esetében nagyobb tartalékterületet választott le az OCZ, amit over-provisioning célokra használhat fel a vezérlés. Erre az élettartam növelésének céljából került sor, így a tervezők ígérete szerint a Vector 150 képes akár 5 éven át gond nélkül elviselni napi 50 GB írási mennyiséget, ami összesen 91 TB értéket jelent. (Összehasonlításképpen a első generációs Vector esetében ehhez képest csak 20 GB/napot vállaltak.)


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • OCZ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés