Hirdetés

Nyár végi hardvercsomag

Hirdetés

Media-Tech notebookhűtő párna

Egy nagyon érdekes, szokatlan notebookhűtő járt nálunk egy röpke próbára. A Media-Tech terméke nem igényel elektromos ellátást vagy egyéb energiát, nincs hangja, és 3000 forintos árával nem drága, mégis képes a gép hőmérsékletét akár 6 fokkal csökkenteni. Kicsomagolva a dobozából egy 350 x 300 mm alapterületű, 6 mm vastag párnát találtunk, ami valamiféle szemcsés anyaggal volt megtöltve. Szép narancsszínű peremet kapott a sötét, felső részén kissé fényes, alul laza, légáteresztő anyagból készült alátét.

A notebook alá kell tenni, akkor felélednek benne a törpék, és fújni kezdik a laptop alját. Ilyen vagy valami hasonló módszerrel működik, akár kisebbfajta csoda is történhet, bár 3000 forintért nagyon iciri-picirinek kell lennie. A 350 x 300 mm-es alapterület a 15,4”-os notebookokhoz igazodik, így kis ThinkPad X60-unk alól szépen kilógott a párna.

Némi utánajárással kiderítettük, hogy nincsenek törpék, csoda sem történik, még picike sem. A párnában nátrium-szulfát-dekahidrát van. Ez az anyag 32,4 fokon olvad meg, fázisváltása pedig hasonlóan nyel el energiát, mint a hőcsöveknél, ahol a folyadék gázzá válik.

A hűtő kipróbálásához egy nagy teljesítményű, AMD platformos Asus notebookot használtunk 29 fokos szobahőmérsékleten. Először a párna nélkül hajtottuk meg kétmagos processzorát és Radeon HD 4650 grafikus alrendszerét. Jó fél óra terhelés után a CPU 70 fokosra, a winchester pedig 48 fokosra melegedett. A ház felületén szinte mindenhol 40 fok fölötti értéket mértünk, aljának középső része átlépte az 50 fokot.

Ezután lehűtöttük a notebookot és alátettük a párnát. Újabb fél órás terhelés után a processzor ismét 70 fokig melegedett, viszont a winchester a korábbi, elég magas, 48 fokos érték helyett csak 44-ig melegedett. Örvendetes csökkenést tapasztaltunk a laptop fenekén is. A közepe 51 fok helyett most csak 47-ig melegedett, és a többi, 40 fokot meghaladó részén is jól mérhető volt a különbség az előző körhöz képest. Ráadásul a párnával ölbe véve kevésbé éreztük a gép melegét, mint nélküle. A leírás szerint legfeljebb nyolc óráig működőképes az eszköz, nyilván ennyi időt igényel a teljes fázisváltás. Kihűlés után természetesen újra használható.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a nátrium-szulfáton alapuló notebookhűtő működik. Nem csökkenti látványosan az aktív hűtésű hardverek hőmérsékletét, viszont az olyan passzívan hűtött (szellőztetett) elemekét igen, mint a gép fenéklemeze vagy merevlemeze. A Media-Tech termékeit a Modil Digital Kft. forgalmazza Magyarországon.

rudi

Hirdetés

Hirdetés