Hirdetés

Nyár végi hardvercsomag

AlaplapokA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Múlt héten az Asus és az Asrock AMD 785G északi hídjával szerelt alaplapjait mutattuk be, most a Gigabyte-on a sor. Az Asushoz hasonlóan tőlük is három deszka érkezett a hazai piacra, két microATX és egy ATX méretű. A kicsik közül az olcsóbb, három éves garanciával 21 000 forintot kóstáló MA785GM-US2H-nak AM2+ foglalata van és DDR2 memóriát kezel, de dupla memóriakezelője révén fogadja az AM3-as újdonságokat is. Az északi hídba integrált Radeon HD 4200 grafikus magnak be kell érnie a rendszermemóriából lecsípett résszel, sajátot nem forrasztottak mellé. Bővítőkártyákat a szokásos hosszú és rövid Express, valamint két hagyományos PCI aljzatba tehetünk. Megfelelő Radeonnal a kis IGP Hybrid CrossFireX módban működik együtt. A multimédiás alaplap hátlapján HDMI, DVI és D-Sub monitorkimenetet, eSATA, sőt FireWire aljzatot is találunk.

Kereken 23 000 forintba kerül a Gigabyte MA785GMT-UD2H, mely az előbbi alaplap AM3 foglalatos változatának mondható. Ebbe már nem illenek bele a korábbi AM2 és AM2+ processzorok, ugyanis DDR3 memóriát kezel. Négy Aljzatába akár 16 GB-ot is telepíthetünk, és támogatja a tuningos DDR3-1800 sebességet. Socket AM2+-os társához hasonlóan itt sincs saját memóriája az IGP-nek, van viszont három monitorkimenete. Változatlan maradt a bővítőhelyek kiosztása, a nyolccsatornás Realtek hangkodek, az egyetlen Gigabit Ethernet vezérlő, valamint az eSATA és FireWire csatlakozó.

Teljes ATX méretben egyelőre csak az AM3 foglalatos MA785GT-UD3H-t kínálja a Gigabyte. Ezen sincs saját memóriája a Radeon HD 4200-nak, viszont itt már két hosszú PCI Express 2.0 aljzat – az egyik tizenhatszoros, a másik négyszeres sebességgel – várja a külső grafikus kártyákat, rövid PCI Expressből pedig kettővel van több. A három monitorkimenet, Ethernet, FireWire és sok USB port mellé most nem került a hátlapra eSATA, de két ilyet kapunk egy bővítőkártyás panelre szerelve. Az ATX-es Gigabyte alaplap vételára ugyancsak három év garanciával 24 400 Ft.

Árrekorder alaplapot prezentált az Asus. Természetesen LGA1366 foglalat van rajta, amibe a 900-as sorozatú Core i7 processzorok illenek. A P6T7 WS SuperComputer legérdekesebb része a nem kevesebb mint hét hosszú PCI Express 2.0 foglalat. Ezekből hatot két nForce 200 vezérlő kezel, egy pedig az Intel X58 chipkészlet gondjaira van bízva. Aki komolyan gondolja a GPU-ra épített házi szuperszámítógépet, az egyszerre hat GeForce-ot is hajthat benne. Ilyenkor persze nem adódik egyből össze a teljes számítási potenciál, hanem külön feladatokat végezhetnek az eredetileg grafikára szánt processzorok. Játékra legfeljebb négy GeForce chipet foghatunk össze, ami ugyancsak hatalmas erőt jelent. Gondoltak a komoly tárolórendszerre is, ezért az ICH10R déli híd hat SATA-ja mellé betettek még két Marvell chipet. Az egyik két eSATA, a másik két SAS (Serial Attached SCSI) csatolós adattárat kezel. Természetesen dupla a gigabites hálózati csatoló, a nyolccsatornás hangkodek a legmodernebb ADI 2000B, és a FireWire sem hiányzik. Az Asus honlapján annyi mindenféle hasznos és haszontalan extrafunkciót sorolnak még fel, amennyi három másik alaplapnak is elég lenne. Érdemes megcsodálni a hatalmas hőcsőhálózatot. Az árrekorder szuperszámítógép-alaplap több mint 120 000 forintba kerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés