Nyár végi hardvercsomag

AlaplapokA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Múlt héten az Asus és az Asrock AMD 785G északi hídjával szerelt alaplapjait mutattuk be, most a Gigabyte-on a sor. Az Asushoz hasonlóan tőlük is három deszka érkezett a hazai piacra, két microATX és egy ATX méretű. A kicsik közül az olcsóbb, három éves garanciával 21 000 forintot kóstáló MA785GM-US2H-nak AM2+ foglalata van és DDR2 memóriát kezel, de dupla memóriakezelője révén fogadja az AM3-as újdonságokat is. Az északi hídba integrált Radeon HD 4200 grafikus magnak be kell érnie a rendszermemóriából lecsípett résszel, sajátot nem forrasztottak mellé. Bővítőkártyákat a szokásos hosszú és rövid Express, valamint két hagyományos PCI aljzatba tehetünk. Megfelelő Radeonnal a kis IGP Hybrid CrossFireX módban működik együtt. A multimédiás alaplap hátlapján HDMI, DVI és D-Sub monitorkimenetet, eSATA, sőt FireWire aljzatot is találunk.

Kereken 23 000 forintba kerül a Gigabyte MA785GMT-UD2H, mely az előbbi alaplap AM3 foglalatos változatának mondható. Ebbe már nem illenek bele a korábbi AM2 és AM2+ processzorok, ugyanis DDR3 memóriát kezel. Négy Aljzatába akár 16 GB-ot is telepíthetünk, és támogatja a tuningos DDR3-1800 sebességet. Socket AM2+-os társához hasonlóan itt sincs saját memóriája az IGP-nek, van viszont három monitorkimenete. Változatlan maradt a bővítőhelyek kiosztása, a nyolccsatornás Realtek hangkodek, az egyetlen Gigabit Ethernet vezérlő, valamint az eSATA és FireWire csatlakozó.

Hirdetés

Teljes ATX méretben egyelőre csak az AM3 foglalatos MA785GT-UD3H-t kínálja a Gigabyte. Ezen sincs saját memóriája a Radeon HD 4200-nak, viszont itt már két hosszú PCI Express 2.0 aljzat – az egyik tizenhatszoros, a másik négyszeres sebességgel – várja a külső grafikus kártyákat, rövid PCI Expressből pedig kettővel van több. A három monitorkimenet, Ethernet, FireWire és sok USB port mellé most nem került a hátlapra eSATA, de két ilyet kapunk egy bővítőkártyás panelre szerelve. Az ATX-es Gigabyte alaplap vételára ugyancsak három év garanciával 24 400 Ft.

Árrekorder alaplapot prezentált az Asus. Természetesen LGA1366 foglalat van rajta, amibe a 900-as sorozatú Core i7 processzorok illenek. A P6T7 WS SuperComputer legérdekesebb része a nem kevesebb mint hét hosszú PCI Express 2.0 foglalat. Ezekből hatot két nForce 200 vezérlő kezel, egy pedig az Intel X58 chipkészlet gondjaira van bízva. Aki komolyan gondolja a GPU-ra épített házi szuperszámítógépet, az egyszerre hat GeForce-ot is hajthat benne. Ilyenkor persze nem adódik egyből össze a teljes számítási potenciál, hanem külön feladatokat végezhetnek az eredetileg grafikára szánt processzorok. Játékra legfeljebb négy GeForce chipet foghatunk össze, ami ugyancsak hatalmas erőt jelent. Gondoltak a komoly tárolórendszerre is, ezért az ICH10R déli híd hat SATA-ja mellé betettek még két Marvell chipet. Az egyik két eSATA, a másik két SAS (Serial Attached SCSI) csatolós adattárat kezel. Természetesen dupla a gigabites hálózati csatoló, a nyolccsatornás hangkodek a legmodernebb ADI 2000B, és a FireWire sem hiányzik. Az Asus honlapján annyi mindenféle hasznos és haszontalan extrafunkciót sorolnak még fel, amennyi három másik alaplapnak is elég lenne. Érdemes megcsodálni a hatalmas hőcsőhálózatot. Az árrekorder szuperszámítógép-alaplap több mint 120 000 forintba kerül.

Vegyesen

Az elmúlt hetekben több érdekes Logitech újdonság debütált a hazai piacon. Ilyen az MK300 névre hallgató, – viszonylag – kellemes árfekvésű vezeték nélküli billentyűzet-egér páros. A jóvágású, lapos klaviatúra felső részére kétoldalt további gombokat telepítettek. A jobb oldaliak médialejátszók, a bal oldaliak alkalmazásokat indítanak, de feladatuk könnyedén átprogramozható. További extrákat kaptak a vékonyra szabott funkciógombok, ezek a jobb Windows billentyű helyére tett váltóval érhetők el. Sajnos lassan bele kell törődnünk abba, hogy a kurzormozgatók fölötti hatost a Logitech mindig elforgatja, és az Insertet szerencsétlen helyre száműzi. A készlettel érkező egér egyszerű, háromgombos, szimmetrikus kialakítású. A billentyűzet két ceruzaelemmel akár 15 hónapig, az egér két mini ceruzaelemmel akár 8 hónapig bírja. Az MK300 szett vételára öt éves garanciával 11 000 forint alatt marad.

Idehaza is kapható már a Logitech gyönyörűséges gitárja, ami az eddiginél még nagyobb örömmé teszi a zenélést kotta és igazi hangszer ismerete nélkül. A Wireless Guitar Controller ugyanis a Guitar Hero játékok PlayStation 2 és 3 változatához való. Természetesen vezeték nélküli, és nagyszerű anyagokat használtak fel hozzá. Nyaka valódi fából, a bundok és a hangolókulcsok fémből, a fogólap pedig rózsafából készült. Sajnos a csinos hangszer, vagyis inkább játékvezérlő árát nagyon megkérik, 58 000 forintba kerül.

Még drágább, egészen pontosan a gitár árának kétszeresébe kerülő vezérlőt is kínál a Logitech. A Harmony Remote 900 nem játékokhoz, hanem mindenhez való, aminek infrás távirányítója van. Pedig alapvetően nem is fénnyel, hanem rádióhullámokkal kommunikál, így nem igényel közvetlen rálátást; hatótávolsága 30 méter, áthatol akár a falakon is. Ezt úgy oldották meg, hogy a távirányító a rádiójeleket egy infrás állomásnak továbbítja, amit a vezérelni kívánt eszközök látóterébe kell tenni. A fő egység mellett még két ilyet kapunk a Harmony Remote 900-hoz. Legfeljebb tizenöt eszközt vezérelhetünk vele. Ha a kiválasztottunk nem lenne benne a több mint 200 000 elektronikai berendezést tartalmazó adatbázisban, akkor mi is betaníthatjuk a karmestert. Kezelésében a rengeteg gomb mellett egy színes érintőképernyő is a segítségünkre lesz.

Ha már zenéről és távirányítóról volt szó, akkor felhívjuk a figyelmet a Genius két nagyon jó ár/teljesítmény mutatójú, számítógéphez vagy kisebb teljesítményű házimozihoz való hangszórókészletére. Az SW-HF 5.1-es sorozatban MDF lapból készült, egészen korrekt teljesítményű, hatcsatornás rendszerek vannak. Nagyjából 28 000 forintért kínálják a 4000-es modellt. Ez a szám a PMPO teljesítményértékére utal, de sokkal több információt rejt magában: hogy az erősítővel, kezelőszervekkel és kis kijelzővel egybeépített mélynyomóban 6,5 hüvelykes, 25 wattos, a szatellitekben és a centerben pedig 3 hüvelykes, 15 wattos hangszórók dolgoznak, így 100 wattos összérték jön ki. A gyártó honlapja szerint a jel/zaj viszony 80 dB, a hangszórók pedig a 20-20 000 Hz-es tartományban dolgoznak.

Csupán néhány ezressel drágább, de jóval erőteljesebb a Genius SW-HF 5.1 5100. Ennél az összteljesítmény egészen 170 wattra nőtt, de talán még lényegesebb, hogy a center és a szatellitek kétutasak lettek. Előbbiben két 4”-os középsugárzó és egy 1”-os csipogó van, míg utóbbiakat egy 4”-os középpel és egy 1”-os magassal szerelték. A mélynyomó ezúttal 80 wattos, a center 30-as, a többiek maradtak 15-ösök. Mindkét szetthez jár vezeték nélküli távirányító.

Notebookok

Megérkeztek a hazai piacra az MSI C sorozatába tartozó, klasszikus formavilágú notebookok. Egyelőre a két legnagyobb, a 16”-os és a 17,3”-os méretosztály kapható. Továbbra is a kódnév második karaktere jelzi a grafikus alrendszer típusát. A CR600-ban NVIDIA chipkészletbe integrált GeForce 8200M G grafikus mag van, ami ugyan 3D-ben nem túl erőteljes, de így is lekörözi az Intel alternatívát. Nagy felbontású videók lejátszásához pedig nagyszerű választás, mert ehhez a feladathoz sokkal kevesebb energiát igényel konkurensénél. Ráadásul a klasszikus MSI notebookban HDMI csatlakozó jár hozzá. Szerencsére a hagyományos formához alacsony, csupán 2,4 kilogrammos tömeg tartozik. Az új, végre 45 nm-en készülő, 1,8 GHz-es Celeron T3000 processzorral, 4 GB memóriával, 320 GB-os merevlemezzel, Draft N-es Wi-Fi adapterrel és hatcellás akkumulátorral szerelt modell ára meglehetősen kedvező, 133 000 forint. Igaz, ezt úgy érték el, hogy az operációs rendszert kihagyták a csomagból.

A CX600 külsőre szinte teljesen azonos a CR600-zal, de belül több lényeges különbség is van. Az Intel processzorok alatt itt olcsó SiS chipkészlet dolgozik, a különálló grafikus alrendszer – amire a névben szereplő X utal – az AMD-től származik. A kis Radeon HD 4330 a maga 512 MB DDR2 memóriájával szintén nem 3D király, de HD mozizáshoz bőven elegendő. Nagy kár, hogy a CX600-nak csak analóg monitorkimenete van, nincs HDMI-je. A CR600-zal ellentétben viszont kapott Bluetooth modult. A 2,00 GHz-es Pentium Dual-core T4200 processzorral, 4 GB memóriával, 320 GB-os merevlemezzel és hatcellás akkumulátorral ellátott MSI CX600 vételára operációs rendszer nélkül 153 000 forint. Ennek fényében mi inkább a CR600-at ajánlanánk.

A nagyobb, 17,3”-os kijelzővel szerelt MSI klasszikusok közül egyelőre csak az IGP-s modell vásárolható meg. Ebben a gépben ugyanaz a hardver dolgozik, mint a kisebb CR600-ban, csak a monitor felbontása emelkedett 1366x768-ról 1600x900 pixelre, és a két hangszóró mellé betettek egy mélynyomót. Ezzel a gép tömege három kilogramm környékére nőtt, ami közel 42 x 27 centméteres alapterületéhez képest egészen alacsony. Az 1,8 GHz-es Celeron Dual-core T3000 processzorral, 3 GB memóriával, 320 GB-os merevlemezzel fémjelzett konfiguráció – amibe itt a Bluetooth is belefért – 146 000 forintért vásárolható meg. Sajnos ebben az árban sincs operációs rendszer.

Az Asus is kínál klasszikus vonalvezetésű, nagyméretű notebookokat. A K70-es sorozat néhány tagjáról már korábban is írtunk. Most már az IO utótagos modellek is kaphatók idehaza. Bennük az Intel processzorok mellett kis teljesítményű diszkrét GeForce-ok dolgoznak. Az Asus változat durván 10%-kal nehezebb az MSI CR700-nál, izmosabb hardvert és magasabb árat kapott. A 2,00 GHz-es Pentium Dual-Core T4200 processzorral, 4 GB memóriával, 320 GB-os merevlemezzel, NVIDIA chipkészlettel, diszkrét GeForce GT 120M grafikus maggal és Draft N-es Wi-Fi adapterrel felszerelt konfiguráció operációs rendszer nélkül 190 000 forintba kerül. Ehhez képest az ugyancsak 2,00 GHz-es Core 2 Duo T6400 tizenötezer forintos felárát soknak tartjuk.

Egy érdekes nehézfiú erejéig visszatérünk még az MSI-hez. A GT729 ugyanis a Dell XPS, illetve az Alienware játékos notebookok babérjaira tör. A tetszetős fémházban négymagos Core 2 Quad Q9000 processzor dolgozik, melynek ugyan csak 2,00 GHz az alapórajele, de a GT sorozatos MSI notebookoknál ez gyárilag tuningolható. Szintén túlhajtható az alapból sem vérszegény Mobility Radeon HD 4850, melynek az asztali modellhez hasonlóan 800 számolóegysége van, igaz, 1 GB grafikus memóriája csak DDR3. Nem kicsinyeskedtek a többi részlettel sem. A memória 4 GB, a 17”-os kijelző felbontása 1680x1050, a merevlemez 500 GB-os, van Draft N-es Wi-Fi és Bluetooth, ahogyan HDMI, eSATA és FireWire is, a hangot pedig öt hangszóró szolgáltatja. Kellően nagy, kilenccellás az akkumulátor, kapunk táskát és egeret, de operációs rendszert sajnos nem. Az így kialakult 420 000 forintos vételár szerintünk az MSI GT729 nagy teljesítményéhez és kellemes megjelenéséhez igazodik.

Media-Tech notebookhűtő párna

Egy nagyon érdekes, szokatlan notebookhűtő járt nálunk egy röpke próbára. A Media-Tech terméke nem igényel elektromos ellátást vagy egyéb energiát, nincs hangja, és 3000 forintos árával nem drága, mégis képes a gép hőmérsékletét akár 6 fokkal csökkenteni. Kicsomagolva a dobozából egy 350 x 300 mm alapterületű, 6 mm vastag párnát találtunk, ami valamiféle szemcsés anyaggal volt megtöltve. Szép narancsszínű peremet kapott a sötét, felső részén kissé fényes, alul laza, légáteresztő anyagból készült alátét.

A notebook alá kell tenni, akkor felélednek benne a törpék, és fújni kezdik a laptop alját. Ilyen vagy valami hasonló módszerrel működik, akár kisebbfajta csoda is történhet, bár 3000 forintért nagyon iciri-picirinek kell lennie. A 350 x 300 mm-es alapterület a 15,4”-os notebookokhoz igazodik, így kis ThinkPad X60-unk alól szépen kilógott a párna.

Némi utánajárással kiderítettük, hogy nincsenek törpék, csoda sem történik, még picike sem. A párnában nátrium-szulfát-dekahidrát van. Ez az anyag 32,4 fokon olvad meg, fázisváltása pedig hasonlóan nyel el energiát, mint a hőcsöveknél, ahol a folyadék gázzá válik.

A hűtő kipróbálásához egy nagy teljesítményű, AMD platformos Asus notebookot használtunk 29 fokos szobahőmérsékleten. Először a párna nélkül hajtottuk meg kétmagos processzorát és Radeon HD 4650 grafikus alrendszerét. Jó fél óra terhelés után a CPU 70 fokosra, a winchester pedig 48 fokosra melegedett. A ház felületén szinte mindenhol 40 fok fölötti értéket mértünk, aljának középső része átlépte az 50 fokot.

Ezután lehűtöttük a notebookot és alátettük a párnát. Újabb fél órás terhelés után a processzor ismét 70 fokig melegedett, viszont a winchester a korábbi, elég magas, 48 fokos érték helyett csak 44-ig melegedett. Örvendetes csökkenést tapasztaltunk a laptop fenekén is. A közepe 51 fok helyett most csak 47-ig melegedett, és a többi, 40 fokot meghaladó részén is jól mérhető volt a különbség az előző körhöz képest. Ráadásul a párnával ölbe véve kevésbé éreztük a gép melegét, mint nélküle. A leírás szerint legfeljebb nyolc óráig működőképes az eszköz, nyilván ennyi időt igényel a teljes fázisváltás. Kihűlés után természetesen újra használható.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a nátrium-szulfáton alapuló notebookhűtő működik. Nem csökkenti látványosan az aktív hűtésű hardverek hőmérsékletét, viszont az olyan passzívan hűtött (szellőztetett) elemekét igen, mint a gép fenéklemeze vagy merevlemeze. A Media-Tech termékeit a Modil Digital Kft. forgalmazza Magyarországon.

rudi

Hirdetés

Hirdetés