Hirdetés

Az NVIDIA válasza: GeForce GTX 680

Összegzés, értékelés

Az összesített eredményeket szemlélve megállapíthatjuk, hogy a minimum és átlag képkockaszámot figyelembe véve a GTX 680 majdnem 30%-kal teljesíti túl a közvetlen előd GTX 580-at, ami már elég szép előrelépés. A közvetlen konkurens HD 7970-hez képest szűk 3% az előny. Ahogy a különböző játékokban megfigyelhető, a GTX 680 egyelőre nem tudta minden esetben maga mögé utasítani a HD 7970-et. Főleg magasabb, 2560x1600-as felbontásban és minimum értékekben jobb bizonyos helyeken a konkurens, ami szerintük sok esetben a jóval magasabb memória-sávszélességnek köszönhető. Mindenesetre jelenleg még így is az első helyen áll a GTX 680 az egyetlen GPU-s VGA-k versenyében.

A teljesítmény / fogyasztás mutatót tekintve a GTX 680 szintén átvette a vezetést. A HD 7970-hez képest kb. 10% az előnye, míg az előd GTX 580-hoz képest már több mint 50%. Ahogy már korábban is hangsúlyoztuk, az itt mutatott eredményében kétségkívül igen nagy szerepe van a 28 nm-es csíkszélességnek. Jól látható, hogy az aktuális legkisebb csíkszélességre épülő GPU-val szerelt kártyák gyakorlatilag egy külön ligát alkotnak.

Hirdetés

Összefoglalva a látottakat elmondhatjuk, hogy GeForce GTX 680 bizony egy igencsak jól sikerült termék. Grafikus teljesítményben tisztességes az előnye a 2010 decemberében megjelent GTX 580-hoz képest, valamint fogyasztása is jóval alacsonyabb annál. Külön örülünk annak, hogy az NVIDIA végre nem egy góliát méretű GPU-val próbálta becserkészni ezt a pozíciót – ez egyelőre jó döntésnek bizonyult.


[+]

A teljesítmény növelése, valamint a fogyasztás csökkentése mellett még néhány hasznos új funkciót is kapunk a kártya mellé. A némileg a CPU-k turbójára hajazó GPU Boost képes teljesen kiaknázni a rendelkezése álló TDP keretet, bár egyelőre a maximális növekedés alapesetben nem lehet több, mint 5%. Az Adaptive Vsync és a FXAA szintén hasznos lehet bizonyos szituációkban, valamint ne feledkezzünk meg az NVENC-ről, ami már nálunk is bizonyított. Ezeken felül végre már egyetlen GeForce kártya is képes 3 vagy akár 4 megjelenítő egyidejű meghajtására. Talán az egyetlen funkció, amit igazán hiányoltunk a GTX 680 esetében, az az AMD által a közelmúltban bevezetett ZeroCore-hoz hasonló, energiatakarékossági technológia.


GTX 680 SLI – egyelőre nem volt hozzá szerencsénk [+]

Az GeForce GTX 680 egy csúcskategóriás termék, amit elsősorban a kompromisszumokat nem kedvelő játékosoknak szán az NVIDIA. Ennek természetesen meg kell fizetni az árát, ugyanis a kártya ajánlott fogyasztói ára 150 000 forint, ami nagyjából megegyezik a HD 7970 árcédulájával. Az AMD az eddig megjelent 7000-es kártyákkal megtette azt a kellemetlen szívességet, hogy összességében magasabb szintre emelte a diszkrét grafikus kártyák árát, amit az NVIDIA teljesen érthető módon nem is rest követni.

Árháborúra egyelőre ne nagyon számítsunk, még annak ellenére sem, hogy a GTX 680 előállítási költsége szerintünk bizonyosan a HD 7970-é alatt van. A TSMC 28 nanométeres gyártókapacitása jelenleg még meglehetősen szűkös, így ameddig ilyen ár mellett is gazdára találnak a kártyák, addig egyik vállalat sem fog árat csökkenteni. Talán az év második felében lehet némi reményünk, de erre se vegyünk mérget.Ezzel szemben egy driver-háborúra jóval nagyobb az esély, ugyanis mindkét gyártó egy meglehetősen új megoldással állt elő mostanság, melyekben minden bizonnyal lakoznak még tartalékok. Azt sajnos egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy GCN vagy a Kepler fog többet gyorsulni a meghajtóktól a következő hónapok során, de idővel vissza fogunk térni erre a kérdésre.

Addig is a GeForce GTX 680-at különösen ajánljuk mindazoknak, akik ki tudják használni a benne lapuló, igen nagy grafikus teljesítményt, és/vagy egy moderált fogyasztású csúcskártyára vágynak. Természetesen a potenciális vásárlóknak ebben az esetben is meg kell barátkozni a masszív árcédulával, ugyanakkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy a legújabb GeForce tudásban és sebességben is egy jó darabig meg fog felelni az elvárásoknak.


NVIDIA GeForce GTX 680 videokártya
(ha nem számít a pénz)

Oliverda és Abu85

A GeForce GTX 680-at az NVIDIA biztosította, az ASUS GeForce GTX 590 és ASUS Radeon HD 6970 DirectCU II kártyákat az ASUS bocsátotta rendelkezésünkre. A tesztben használt többi videokártya beszerzésében a Ramiris Zrt. segédkezett.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés