Hirdetés

Az NVIDIA válasza: GeForce GTX 680

Hirdetés

A GeForce GTX 680

Az előző oldalakon leírt elméleti ismertető után most evezzünk kicsit tovább, azaz jöjjön maga a GeForce GTX 680!


[+]

A GTX 680 külseje az előző generáció kissé finomított vonásait viszi tovább: a fekete műanyagburkolat hol matt, hol pedig tükröződő felületet kapott. A kártya a leghosszabb pontján 25,5 centiméter, ez a GTX 580-nál 1,5 cm-rel, míg a Radeon HD 7970-nél 2,5 centiméterrel rövidebb méretet jelent.


[+]

Ami talán sokaknak azonnal feltűnhet, az a kártya oldalán található új GeForce logó, vagy inkább felirat. A korábbi kisebb és valamivel visszafogottabb verziót egy határozottabb, de egyszerűbb, zöld színű GEFORCE GTX jelölés vette át. További érdekesség a tápcsatlakozók rendhagyónak nevezhető elhelyezése, melyek emeletes elrendezést kaptak.

Véleményünk szerint külsőre meglehetősen tetszetősre sikerült az NVIDIA ezen referencia dizájnja.


[+]

A műanyagburkolat eltávolítása után elénk tárul a hűtés, amely egy PWM-es légkavaróból, valamint egy méretes alumíniumbordából áll. Ezen felül a már korábban bevett gyakorlat szerint egy fekete fémlap fedi le a nyák nagyobb részét, mely a memóriák és a tápellátás hűtéséért felel.


[+]

A borda két részből áll össze: a függőleges lamellákat tartalmazó felső szekció alatt egy rézbetétes rész kapott helyet, melyben a hő hatékonyabb elosztása érdekében hőcsövek kígyóznak.


[+]

A különböző fémek eltávolítása után megpillanthatjuk a csupasz NYÁK-ot, ahol elsőként, mint mindig, most is a GPU felé vettük az irányt.


[+]

Ahogy az előző oldalakon már leírtuk, a GK104 kódjelű egység 294 mm2 területű, amely az NVIDIA eddigi mércéjével nézve kifejezetten kicsinek számít. Viszonyításképpen a GF110 520 mm2, míg a közvetlen konkurens AMD Tahiti 365 mm2 – utóbbi 24%-kal nagyobb értéket jelent. Mindez a fogyasztás mellett a gyártási költségekre is jótékony hatással lehet.

A GPU körül szokás szerint a memóriák kaptak helyet, melyek 256 bites buszon keresztül csatlakoznak a központi egységhez. Ugyan a fotókon nem kivehető a GDDR5-ös chipekre szitázott felirat, de azok ebben az esetben is a Hynix műhelyéből származnak. A H5GQ2H24MFR-R0C típusjelzésű chipek papíron 6 GHz-es effektív sebességre képesek 1,6 voltos feszültség mellett. Az egyenként 2 gigabit (256 MB) kapacitású egységekből nyolc darab került a NYÁK-ra, amely így összesen 2 GB memóriát jelent.


[+]

A tápellátás meglehetősen egyszerű, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy klasszikus felépítésű. A közelmúltban debütált, legújabb generációs kártyákon látott DrMOS-hoz vagy DirectFET-hez hasonló komponenst nem láthatunk. Egy fázis két MOSFET-ből és egy vezérlőchipből épül fel, melyekből összesen négy található a referencia GTX 680-on, bár a NYÁK jól láthatóan öt darabra lett tervezve. Ezek vezérléséért a hátoldalon található, Richtek RT8802A típusú chip felel. A kép jobb felső sarkában látható a két hattűs PCI Express tápcsatlakozó, mely a slotból felvehető 75 watt mellé még további 150 wattot képes biztosítani a VGA-nak, így összesen 225 wattból tud gazdálkodni.

Ahogy már utaltunk rá, a hátlap hozott némi változást a korábbi GeForce szériáknál látottakhoz képest. Nekünk első pillantásra a Radeon HD 5800-as széria villant be róla, melynek eléggé hasonló volt a kiosztása. Érdekesség, hogy míg az AMD épp idén tért át az eddig csak az NVIDIA által alkalmazott hátlapi kiosztásra, ahol egy teljes hátlapi helyet kapott a meleg levegő távozására kialkított rácsozat, addig az NVIDIA most pont a másik irányba indult el. A GTX 680 egy normál méretű DisplayPort 1.2 HBR2 csatolóval nyit, mellé került a 3 GHz-es HDMI 1.4a. Ezután a dual-link DVI-I port jön, mely felett egy szintén dual-link DVI-D helyezkedik el. Ezen négy kimenet segítségével hajthatunk meg akár négy megjelenítőt is egyazon időben. A bordáról leváló meleg levegő nagy része az itt található rácson keresztül távozik, bár a kártya oldalán az SLI híd alatt még található egy kisebb rácsozott rész, ami minden bizonnyal szintén hasonló célt szolgál.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés