Monitorkalibráló eszközök

Eye One Display 2 - a szerkezet

Szerkesztőségünk hosszas mérlegelés után a TFT-k teszteléséhez beszerzett egy GretagMacbeth Eye One Display 2 elnevezésű monitorkalibrátort, más néven kolorimétert. A GretagMacbeth egy svájci illetőségű cég német, olasz és amerikai leányvállalatokkal, színbeállító és kalibráló hardverek és szoftverek készítésére szakosodva. A színekkel kapcsolatban mindenhol feltűnik a GretagMacbeth neve, mint az egyik vezető vállalat a szakmában. A cég rengeteg monitorkalibrálással kapcsolatos termékkel rendelkezik, ezek közül az egyik legkeresettebb az Eye One Display 2 kalibrálóeszköz, illetve a Huey névre keresztelt, belépőszintű színkorrekciós eszköz (ami egyébként szintén kalibrátor). Először az Eye One Display 2-vel ismerkedünk meg közelebbről.


A csomagolás és a hozzávalók [+]

Az Eye One Display 2 kifejezetten azok számára lett kifejlesztve, akik pár kattintás segítéségével színhelyes beállításokat szeretnének látni a monitoron. A későbbiekben meglátjuk, hogy ez mennyire sikerült a GMB-nek. Az eszközt egy kocka alakú dobozban kaptuk kézhez, melyből a kibontás után egy leírást, egy CD-t, magát a hardvert és egy kis gumi ellensúlyt vehettünk kézbe.


A kalibrátor [+]

Az Eye One Display 2 külsőre leginkább egy egérhez hasonlatos, még USB csatlakozóval is rendelkezik, csak éppenséggel nincsenek rajta gombok és nincs a talpán görgő. A gyártó mellékel egy fehér műanyag talpat is hozzá, amelyre szükségünk lehet a környezeti fényviszonyok bemérésénél (ezt egy pattintással le lehet szedni vagy fel lehet rakni).


Installálva [+]

Végeredményben ennyi az egész eszköz. A gumisúlyra azért van szükség, hogy a kalibrátort megtartsa egy ellensúly a monitoron. A hardver beüzemelése pofonegyszerű, behelyezzük a mellékelt CD-t és installáljuk az Eye One Match nevezetű szoftvert (ennek már van újabb verziója is a gyártó honlapján), ez tartalmazza a szükséges eszközmeghajtót is. Csak ezután kell az Eye One Display 2-t csatlakoztatni a számítógéphez.

A monitor beállítása két tényezőn áll. Először is meg kell határozni a megjelenítő aktuális beállításait, azaz a kalibrátornak érzékelnie kell, hogy az egyes színek milyen mértékben térnek el a referenciától. Ezt nevezzük optimalizálásnak. Ezután azt kell meghatározni, hogy a monitor számára milyen beállításokat szánunk (gamma, színhőmérséklet, fekete és fehér fényessége), ez lesz a kalibrálás. A kalibrálás mindig egy adott monitorra és videokártyára vonatkozik, ugyanis a monitor megjelenítése bizonyos szempontból a VGA-tól is függ.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés