Hirdetés

MobiBlu - egzotikumok ügyes tálalással

I’m blu, MobiBlu

A hordozható médialejátszók piacának szereplői az évek során két egymástól jól elkülönülő csoportba rendeződtek. A vásárlók legtöbbször az olyan gigászok nevével találkozhatnak, mint az Apple, a Creative, a SanDisk, illetve újabban a Microsoft, vitathatatlanul ezek a cégek adják el világszerte a legtöbb ilyen eszközt. Könnyű nekik – mondhatnánk, hiszen a fenti világcégek gyakorta évtizedekre visszanyúlóan markáns jelenlétet képviselnek a szakmában, illetve kellő tőkével rendelkeznek ahhoz, hogy újoncként mindjárt az élmezőnybe verekedjék magukat.

Hirdetés

Aztán ott van a mezőny többi tagja, melyeket sokan hajlamosak egy kézlegyintéssel lesajnálni, pedig számos ázsiai kistigris tudna mesélni a nagyoknak arról, hogyan kell jó médialejátszót gyártani. Egyike eme kisebb gyártóknak az alig tízéves múltra visszatekintő koreai Hyun Won Inc., mely MobiBlu márkanéven, illetve jelentős OEM szereplőként értékesíti termékeit. A MobiBlu egyébiránt a legek márkájának is tekinthető, ezen a márkanéven látta meg a napvilágot a világ legkisebb, legvékonyabb, illetve leghosszabb akkumulátoros üzemidővel büszkélkedő médialejátszója.


[+]

Hozzánk ezúttal a cég két új fejlesztése, a szupervékony MobiBlu US2 és a „nagyképű” apró dobozka, a Boxon jutott el. Bár a két készülék külalakja még csak nem is hasonló, a szinte egyforma tálalás miatt le sem tagadhatnák, hogy egy családból származnak. Az eltérő külső ellenére a két testvér legbelül nagyon is hasonlít egymáshoz, a zenelejátszás mellett ugyanis közel azonos repertoárral rendelkeznek, azonos minőségi szintet képviselnek.

A két médialejátszó nagyon hasonló, átlátszó dobozban érkezik, szinte teljesen egyező körítéssel. Mindkét típushoz jár az elengedhetetlen fülhallgató, az USB adatkábel (mellyel egyben tölthető is a készülék), a tokok (a Boxonnál puha átlátszó, a US2-nél kemény műanyag), a Boxonhoz kapunk még egy jack-jack átjátszókábelt és egy nyakpántot is. A forgalmazó mindkét termékhez biztosít magyar nyelvű leírást, mely ugyan nem tekinthető extrának, sokkal inkább kötelező tartozék, sokan azonban mégis fittyet hánynak erre az apróságra. Hálózati töltő egyik csomagban sincs, ez azonban újabban teljesen megszokott jelenség, így lassan a mi – korábban meglehetősen erős – hiányérzetünk is elpárolog eme tartozékkal kapcsolatosan.


[+]

A MobiBlu Boxon és US2 igényesen megalkotott, jó minőségű anyagokból összerakott médialejátszók érzetét keltik, mindkét készülékre jellemzőek továbbá az apró formai trükkök, melyek többnyire jól illeszkednek a koncepcióba. A US2-t szemlélve azonnal szembeötlik, hogy fejlesztői a Motorola pengemobiljaitól merítettek ihletet: a készülékház alig 7 milliméter vastag, a fém kezelőgombok anyaga, tapintása pedig a telefonoknál alkalmazott felülethez kísértetiesen hasonló. Ezzel együtt a US2-ről süt a minőség és az átgondoltság, minden gomb az előlapra került, a felső, szélesebb részhez pedig mindjárt két fülhallgatót vagy hangkeltőt csatlakoztathatunk (ide csatlakozik a speciális kialakítású tápkábel is).

A Boxon ennél jóval tömzsibb, lényegében az egész lejátszó előlapja csak a kijelzőből áll, ezzel mintegy azt sugallva, hogy ez a készülék elsősorban videofelvételek megtekintésére való. A készülék 4,3 centiméteres képátlójú kijelzője valóban nagyobb, mint a US2-n található 3,8 cm-es megjelenítő, a kis dobozka azonban ettől még szerintünk nem feltétlenül lesz alkalmasabb videózásra. Mivel az előlapon nem jutott hely másnak, a kezelőgombok félig oldalt, félig a hátlapon sorakoznak, nyomkodni leginkább a két mutatóujjunkkal tudjuk őket, ami a lapátkezű felhasználók számára – a készülékház, illetve a gombok méreteit figyelembe véve – eleinte kisebbfajta tortúrával egyenértékű. A kezelőszervek elhelyezése és formája jelen esetben tehát nem kimondottan tekinthető ergonomikusnak, a felhasznált anyagok minősége valamint az összeszerelés azonban, akárcsak a US2-nél, itt is elsőosztályú.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés