Hirdetés

Cowon D2 - ide a bökőt!

Már megint a koreaiak...

A koreai illetőségű Cowon Systems aligha szorul részletes bemutatásra, rendszeres olvasóink számára bizonyára ismerősen cseng a cég neve, és alighanem az általa használt iAudio márkanév is rémlik innen-onnan. A vállalat tulajdonképpen mindkét márkát alkalmazza hordozható médialejátszóinál: az iAudio logó inkább a kisebb méretű, flashmemóriára épülő készülékekre kerül, a Cowon emblémát pedig többnyire a nagyobb, merevlemezt tartalmazó PMP-k kapják (vagyis kapta eddig lényegében egyedüliként a Cowon A2). A D2 valahol a két kategória között tanyázik, ám a koreaiak végül Cowon márkanév alatt hozták forgalomba a lejátszót. A megkülönböztetés jogos, a Cowon D2 ugyanis kilóg az iAudio márkájú holmik sorából. Sőt, úgy általában eddig senki nem csinált ebben a kategóriában ilyen készüléket.

Hirdetés

A Cowon D2 hiánypótló eszköz a maga nemében, a koreaiak ugyanis megcsinálták azt, ami a nagynevű konkurenseknél továbbra is legfeljebb ígéretszinten létezik: az érintőkijelzős flashmemóriás médialejátszót. Az érintőpanel nyilván drágább, mint a hagyományos TFT, így bökdöshető képű médialejátszókkal eddig kizárólag a drágább, merevlemezt is tartalmazó prémium kategóriás PMP-knél találkozhattunk – itt már nem oszt, nem szoroz, ha az árcédulára végül pár ezressel magasabb összeg kerül.

A koreaiak ezt a gyakorlatot törték meg a D2-vel, mely a többnyire olcsóbb, flashmemóriás készülékek mezőnyében is bevezeti ezt az extrát. Bár a nagy attrakció ez esetben az érintőpanel, a Cowon D2 még hagyományos TFT-vel is különleges darabnak számítana, erre garancia többek közt a gyors, mégis energiatakarékosan működő feldolgozóegység (a gyári adatok szerint a lejátszó akár 52 órán keresztül zenél folyamatosan egy feltöltéssel), a kitűnő szoftver, illetve a készülék bővíthető memóriája, mely a prémium kategóriában sajnos egyre kevésbé divat mostanság.

A lejátszó hazai importőrének közreműködésével nemrég mi is megismerkedhettünk a D2 egy korai tesztpéldányával. A tesztpéldány ezúttal tényleg nem kereskedelmi forgalomba szánt darab volt, így tartozékokat alig kaptunk hozzá, és azt sem tudjuk megmutatni, hogy milyen dobozban érkezik a készülék. Ellenben a kereskedelmi forgalomba kerülő lejátszó csomagjában található tartozékok közül ezúttal is érdemes kiemelni a magyar nyelvű kézikönyvet, valamint adunk egy pirospontot a gyártónak azért, amiért a D2 mellé egy 230 voltos hálózati töltőt is mellékel (már csak azért is, mivel USB csatlakozáson keresztül kétszer annyi időbe telik feltölteni a lejátszó akkumulátorát).

A készüléket kézbe véve, illetve a fotók alapján kijelenthetjük, hogy a Cowon D2 nem elsősorban külalakjával kíván hódítani. Ettől persze még nem ronda a lejátszó, de aki fényes, csillogó házra, netán teljes fémborításra vágyik, az csalódni fog az alapvetően egyszerű felépítésű, letisztult külsejű D2-ben. A készülék előlapját szinte teljesen betakarja a 2,5 hüvelykes (körülbelül 6,3 centiméteres) képátlójú, 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes QVGA (320x240 pixeles) felbontású érintőpanel. Ez a felbontás és képméret szerintünk teljesen ésszerű kompromisszum, ekkora kijelzőn már a szem különösebb megerőltetése nélkül is lehet videót vagy képeket nézegetni. A lejátszó még így sem ormótlanul nagy, ellenben szokatlanul vastag, alighanem a bonyolultabb felépítésű és az átlagosnál vastagabb kijelzőpanelnek köszönhetően.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Cowon

Azóta történt

 • HD(D)-videó magasfokon

  A Unicorn MX-760HD merevlemezes médialejátszója igazán ügyes. HD felbontásban dolgozik, WLAN-on kommunikál, és igencsak minőségi benyomást kelt.

 • Formás énekesek

  Kipróbáltuk a Samsung két nagyon csinos MP3-lejátszóját, a K3-at és a T9-et.

 • Samsung YP-T10 - Vaú!

  Az új lejátszó a világpremierrel egy időben jutott el hozzánk. A Samsung ismét megmutatja, hogy van helye a prémium szegmensben.

 • iAudio 7 - a memória diadala

  A Cowon HDD-s iAudio 6 lejátszója rövid életű volt, máris itt van a flashmemóriás trónkövetelő, az iAudio 7. Halljuk!

Előzmények

Hirdetés