Vélemény: miért lesz tablet a következő notebookom?

rudi szerint

Klasszikus, megosztó kérdés, hogy a tablet tekinthető-e a notebook közvetlen ellenfelének. Nincs erre a kérdésre általános válasz, nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel felelni, ugyanis az a helyzettől és a körülményektől függ.

Hirdetés

rudi: Korábbi cikkemben írtam, hogy egy viszonylag idős – kb. nyolc éves – ThinkPad X60 laptopot használok, aminek teljesítményével még nincs is baj, de a háza – legyen az bármennyire jó – lassan elkopik. Másodgépként, alapvetően utazáskor szövegszerkesztésre, internetezésre, tesztelés közben jegyzetelésre használom, itt-ott egyszerű weboldal (HTML tagek) és képszerkesztés (színkorrekció, kivágás, vízjel) jöhet még szóba, mondjuk egy kiállításon. Mivel rendszerint sok minden mást (további tesztcuccokat, fényképezőgépet, napi ellátmányt) is magammal cipelek, jó lenne faragni két kilogramm körüli súlyából, és az sem ártana, ha akkumulátora 3-4 óra helyett végigbírna egy hosszabb munkanapot.


forrás - HN style

Tiszta sor, hogy vehetek helyette egy frissebb notebookot (leginkább a ThinkPad X sorozatból), de van itt még egy lehetőség – igen, bármennyire furcsán is hangzik, a tablet. Nagyjából két évvel ezelőtt probáltam a harmadik generációs iPadet irodai környezetben, és már akkor úgy éreztem, hogy ebből a dologból akár lehet is valami értelmes, és a táblagép nem csak tartalomfogyasztásra használható. Alapvető kezelésbeli problémáim voltak csak, azóta viszont rengeteget fejlődtek a szoftverek, az ilyen jellegű gondok többsége megoldódni látszik.

A Lenovo androidos tabletjein futottam bele a nagyon ígéretes Kingsoft Office-ba, és ugye a napokban megérkezett iOS-re az irodai csomagok ásza, a Microsoft Office is. Hasonlóan jó a helyzet képszerkesztők terén, a Photoshop Touch bőven túlmutat az igényeimen, sőt általában az ingyenes Photoshop Express vagy hasonló appok tudása is elég nekem. Nem néztem utána, de az a gyanúm, hogy a HTML-szerkesztőkkel is hasonló a helyzet. Ma már az sem jelent problémát nekem, ha esetleg dobnom kell a megszokott, x86-os Windows környezetet, ugyanis a notebookomon semmi olyat nem futtatok, amit ne lehetne kiváltani iOS, Android vagy Windows RT alkalmazással.Ma már egész jók a tableteken elérhető tartalomgyártó szolgáltatások

Az iPad, de akár egy jobb androidos tablet kapcsán két ergonómiai probléma merült fel számomra. Az első és legnagyobb a tartás kérdése, ugyanis állvány nélkül rövid időn belül baromi kényelmetlen tud lenni, először hideg, aztán túl meleg, csúszik, vág, sehogy sem lehet megtámasztani. Ha tokban van, akkor meg még nehezebb lesz, bajlódni kell az extra burkolattal. Nagy meglepetésre a másik probléma, a billentyűzeté, sokkal kisebbnek bizonyult annál, mint ahogy számítottam rá. Néhány órányi szokás után egészen korrektül tudtam gépelni az iPad és androidos alternatíváinak érintőképernyőjén.


Kis gyakorlással az érintőképernyőn is meglehetősen fürgén lehet gépelni

Amikor viszont nálam járt a Microsoft Surface 2, mind a két felmerülő problémára megoldást találtam. Ennek a tabletnek a beépített támasztója nagyszerűen működik, bár egy harmadik, közel teljesen lapos állást még elbírna, olyat, mint ami az iPad Smart Cover háromszögbe hajtásával érhető el. Ahhoz hasonlóan a Microsoft Type Cover 2 is mágnesesen csatlakozik, így egyetlen mozdulat leszedni, ha nincs rá szükség. És milyen jó kis billentyűzet van benne! Nekem a világítása nem létkérdés, de a gombok járása közelíti a kis notebookokét, ami egyébként elég nagy szégyen a ma kapható laptopokra nézve.


Igényes billentyűzettel és okosan megtervezett támasztóval a tablet hozza egy kis laptop kényelmét

És itt van még a tabletek passzív, néma üzeme (most a Core i-s ventilátorosokat felejtsük el), mozgó alkatrész nélkülisége, hosszú üzemideje, kis súlya – ezek számomra kedvező tényezők, továbbá az is szeretnivaló dolog, hogy az Android és iOS, de jellemzően Windows tabletek is egyetlen gombnyomásra felélednek készenlétből, amit notebooknál még az SSD-s modellek sem mindig tudnak. Aztán itt vannak az olyan képességek, mint az e-könyv olvasás, az egyszerű, de addiktív játékok élvezete, a GPS, a heverészve is kényelmes használat; mindez olyasmi, amire alapvetően nincs szükségem a mobil eszközömnél, de ha már adott a lehetőség, miért ne használnám ki? Úgyhogy könnyen lehet, hogy a következő notebookom már egy tablet lesz...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés