Hirdetés

Archos ArcBook – íme, a legolcsóbb laptop

Hirdetés

Megjelenés

Valljuk be őszintén, Magyarország legfeljebb dél-afrikai viszonylatban nevezhető gazdag országnak; nálunk egy jobb tablet vagy közepes notebook ára eléri, sőt meghaladja az aktuális átlagkeresetet, míg az ilyen eszközök fő piacain egy minimálbérből akár kettőt is vehetünk. A francia Archos márka viszont egy olyan érintőképernyős laptoppal állt elő, amely még magyar viszonylatban is tényleg olcsónak nevezhető. A tízhüvelykes ArcBook operációs rendszerrel és irodai csomaggal együtt 55 000 forintos áron indul, amiből a karácsonyi szezonban várhatóan faragnak még egy kicsit.

De mit is kapunk – kevéske – pénzünkért? Bizony, se Windows operációs rendszert, se Intel vagy AMD processzort, de manapság ez már nem olyan megrázó dolog, hiszen az Android lassan ugyanolyan barátja – vagy éppen ellensége – az egyszeri embernek, mint a bő három évtizede köztünk lévő Windows. Tesztünk alanyán a zöld robotos operációs rendszer egy olcsó ARM rendszerchipen fut, mindezt pedig a néhány éve még nagy sikernek örvendő, majd a tabletek által kicsinált kategória, a netbook házába tették.

Ehhez igazodik a 10,1 hüvelykes képernyőméret, és a köré húzott kis notebook, amit nem vékonyítottak el úgy, mint a sokkal-sokkal drágább Ultrabookokat szokás, de a 22 mm-es vastagság, az A4-es lapnál valamivel kisebb alapterület (271,5 x 180,5) és 1,284 kilogrammos súly így is elég kompakt készüléket határoz meg. Éppen kis méretének köszönheti, hogy szálcsiszolt fémnek látszó, de valójában műanyag fedele kellően masszív, alig horpad, és ugyanez igaz a mozgó alkatrészeket – mint hűtőventilátor vagy merevlemez – mellőző alsó részre is.


A fura billentyűzetkiosztás csak francia tesztpéldányunk sajátossága

Az érintésérzékeny kijelző nem egy nagy durranás, 1024x600 pixeles TN+film panel, fölötte egy VGA felbontású kamera, alatta egy alap billentyűzet csücsül, a sort pedig a gép méreteihez képest egész széles csuklótámasz és a bele illesztett touchpad zárja. Az ArcBooknak alapszintű a csatlakozókínálata, ami normál méretű és micro USB-ből, hangkimenetből és microSD kártyaolvasóból áll, illetve a táp is kapott egy külön aljzatot. A beépített akku elég nagy, majdnem 30 wattórás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés