Hirdetés

Prémium életérzés Windowszal: teszten a Surface Book 2

A Microsoft noteszgépei mindig is különlegességnek számítottak.

Bevezetés, külső

Többek szerint a világ egyik legjobb 2 az 1-ben notebookja a 2017-ben piacra dobott Microsoft Surface Book 2, melynek 15”-os változatát próbáltuk ki. Egy biztos: a 3:2-es képarányú, nagy felbontású kijelző, a dizájn, a zsanér, a mágneses töltőcsatlakozó valóban egyedivé teszi, csak az a kérdés, hogy a mindennapi használatban hogyan szerepel ez a noteszgép.

Hirdetés

Dizájn

A prémium notebookok területén nehéz egyedi külsőt tervezni, a Surface Book 2 kapcsán azonban a Microsoftnak mégis sikerült. Persze nagy vonalakban nincs benne semmi különleges, hiszen matt szürke unibody alumíniumházat kapott, amelyet oly sok verzióban láthattunk már, mégis, a speciális zsanéroknak köszönhetően az ék formájú, de két „állandó vastagságú” elemből összeállított notebook már messziről felismerhető.


[+]

Azt remélhetőleg mondanunk sem kell, hogy a kidolgozás minősége abszolút elsőosztályú, mintha egy egyetlen darabból álló alumíniumtömböt fognánk meg, olyan szilárd hatást kelt mind a táblagép, mind a billentyűzet. A két felet összekapcsoló mechanizmus egyedi, de ennek vannak hátrányai is, például hogy csak korlátozott szögben nyitható.


[+]

A két fél közötti kapcsolatot összesen öt „nyelv” biztosítja, ezek közül a középső hármon találunk érintkezőket, a két szélsőnek csak stabilizáló szerepe van. Az összekapcsolódást mágnesek is segítik, de a reteszelés mechanikus, melyet egy gomb megnyomása után motorral old fel a rendszer – nagyon profi megoldásról van szó, ami garantálja, hogy biztosan ne essen szét véletlenül a táblagép a kezünkben.


[+]

Ami az alsó, saját akkumulátorral is rendelkező dokkolót illeti, ez a már említett, unibody kialakítást kapta, szétszedni hivatalosan nem is lehet. Alul azért látszik, hogy honnan kerül beépítésre a hardver (az extra akkumulátor mellett itt van a dedikált GPU is), de utólag ehhez már nem férünk hozzá. A teljes zártság azért is csalóka kicsit, mert a zsanéroknál láthatóak a szellőzőnyílások – ezek mögött lapul a GPU saját hűtőrendszere.


[+]

Csatlakozók terén sajnos szomorú a helyzet: hiába a rendelkezésre álló hely és a borsos ár, csak két Type-A és egy Type-C USB konnektorból áll a kínálat, és ezek kivétel nélkül 3.1 Gen1 sebességűek. Videókimenetként az utóbbi használható, illetve kapunk még egy SD kártyaolvasót és a tablet részen egy kombinált hangcsatlakozót is. A kínálat összességében szegényes, még úgy így, hogy ide számoljuk az egyedi töltőportot is, amely Surface Connector névre hallgat, és nemcsak a Type-C port mellett, hanem a tablet alján is találkozhatunk vele.


[+]

Ezzel egyrészt a táblagép külön töltése is megoldott, de ami fontosabb, hogy egy USB 3.1 Gen1 csatlakozót is magába foglal (ezt kihasználandó rögtön a tápegységre is került egy ilyen port), így megfelelő adapterekkel a tablet felruházható különböző kivezetésekkel – erre az egységre ugyanis ezen (és hangcsatlakozón) kívül semmilyen egyéb konnektor nem került, ami még akkor is szomorú, ha a Microsoft tényleg csak az esti kanapés sorozatnézés vagy előre elkészített demók futtatásának kedvéért tette szétszedhetővé a készüléket.


[+]

Még ejtettünk szót a kezelőszervekről, melyek a tablet felső részére kerültek, és mindössze két billentyűből állnak: a bekapcsológomb mellett a hangerőt tudjuk állítani velük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés