Kipróbáltuk a Windows 10-et!

Windows 10 előzetes

A Microsoft szeptember utolsó napján, azaz múlt hét kedden jelentette be következő operációs rendszerét, mely a Windows 10 elnevezést kapta.


[+]

Ennek apropójából a vállalat magyar képviselete péntekre egy kisebb összejövetelt szervezett a sajtó képviselői számára, ahol röviden bemutatták a rendszer első előzetesét, illetve elmondták a már publikus részleteket.

Ahhoz nem fér kétség, hogy a Windows 8 (és 8.1) a motorháztető alatt az ezeddig megjelent legjobb Windows rendszer, ám ugyanez már nem minden esetben mondható el a felhasználói felületről. A Windows 8 megjelenésével a Microsoft száműzte a Start menüt, ami a klasszikus asztali PC-t vagy notebookot használók nagy részének fejfájást okozott, hisz a Modern felületet már egyértelműen érintőképernyős masinákhoz tervezték.


[+]

Ezért számtalan kritikát kapott a rendszer, így a nagyjából egy esztendeje megjelent 8.1-ben már ismét feltűnt a Start gomb, bár mögötte még nem a lassan 20 éve bemutatkozott menü lapult. A Windows 10 múlt hét óta bárki számára elérhető technikai bemutatójában viszont visszatért a Start menü. A felület némi ráncfelvarráson is átesett az utoljára Windows 7-ben látottakhoz képest; a legszembetűnőbb, hogy megjelentek a Windows Phone 7-ben, majd Windows 8-ban debütált csempék. A kikapcsológomb, illetve a felhasználóváltás opciója felülre került, míg a keresősáv pozíciója nem változott.


[+]

Utóbbi szinte mindenhol keres, beleértve a telepített alkalmazásokat, fájlokat, illetve a Bingen keresztül még a weben is.


[+]

Az élő csempéket tág keretek között, tetszés szerint rendezgethetjük. Ebbe beletartozik a pozíció változtatása, illetve a méret módosítása is, amire négy opciót kínál a rendszer.


[+]

Amennyiben nincs szükségünk a csempékre, úgy azokat néhány kattintással akár teljesen el is tüntethetjük.


[+]

Ha kicsit mélyebbre ásunk, akkor találhatunk beállítást például a vezérlőpult gyors elérésének visszahozására is.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés