Hirdetés

Megateszt: a GeForce4-től a Radeon 9800-ig

Lássuk, mink van!

A 2004-es év derekán, éppen 2 évvel az előző generáció beharangozása után az ATI útjára fogja bocsájtani legújabb generációs GPU-ját, az R420-at. Az NVIDIA oldalán ez az idő "csak" másfél év, hiszen a GeForce FX majd' fél évvel a Radeon 9700 után jelent meg. Az új GPU-k valószínűleg rengeteg újdonsággal kecsegtetnek, sebességük minden eddigi képzeletet felül fog múlni, az új termékek újabb évekre előremenően meghatározzák majd a piacot. Azonban ezek a kártyák hazánkba csak hónapok múlva jutnak el, és mikor ideérnek, nem valószínű, hogy árcédulájukkal széles tömegeket fognak vásárlásra csábítani.

Hirdetés

Az új generáció beharangozása azonban a technológiai újítások mellett más pozitívumokkal is szolgál: a korábbi csúcs- és középkategóriás kártyák ára minden valószínűség szerint eddig nem látott mélységekbe fog zuhanni (a Radeon 9800 Pro már megkezdte), így a vékonyabb pénztárcájú vásárlók is közelebb kerülhetnek egy ugyan már kifutónak, ugyanakkor elfogadható teljesítményűnek számító kártyához.

Amíg az ATI az elmúlt két év során a Radeon 9700 (R300)-at butítgatta vagy éppen gyorsította, addig az NVIDIA a GeForce FX 5800 (NV30)-at dolgozta át többféleképpen, butította vagy éppen tupírozta fel, ennek eredményeképpen mindkét gyártó már-már követhetetlen mennyiségű grafikus processzorral halmozott el minket, így nem csoda, ha kisebbfajta káosz uralkodik a tapasztalatlanabb felhasználók fejében. A káoszt most fel kívánjuk számolni, hiszen 16 kártyát mutatunk be cikkünkben, 8-at az ATI oldaláról, 7-et az NVIDIA oldaláról, egyet pedig az S3 műhelyéből. Mind a 16 kártya az utóbbi két év termése, mind a 16 kártya a közép- vagy felsőkategória alját reprezentálja, mind a 16 kártya ismert a legtöbb olvasó számára és mind a 16 kártya a maga nemében népszerűnek számít bizonyos körökben.

Az alapkérdést úgy fogalmazhatnánk meg: ha van most egy már lassan elavultnak számító videokártyánk – például ATI Radeon 8500 vagy NVIDIA GeForce4 Ti4200 –, akkor mire érdemes fejleszteni? Mert ugyan a modellszámozás sok (a legtöbb) esetben azt sugallja, hogy vedd meg a legújabb fejlesztést, ez nincs mindig így, mint ez majd később a tesztek során be is bizonyosodik. A tesztek rengeteg olyan kérdést válaszolnak meg, amelyek a felhasználók körében egyre többször merülnek fel, illetve amelyeket nap mint nap felteszünk magunknak, amikor vásárlásra adjuk a fejünket: ATI vagy NVIDIA? 20 vagy 50 000 forintért?

A elkövetkező néhány oldalon – ha nem is az utolsó részletig, de – megismerkedhetünk az ATI Radeon 8500, Radeon 9500/Pro, Radeon 9600 Pro/XT, Radeon 9700 és Radeon 9800/SE, illetve NVIDIA GeForce4 Ti4200, GeForce FX 5600/Ultra, 5700/Ultra, 5800 és 5900 XT GPU-kkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés