A GPU-helyzet fokozódik

Számos külföldi online lap számolt be arról, hogy az ATI úgy döntött: a pixel futószalagok számának növelésével javítja következő generációs grafikus processzorának teljesítményét. A vállalatnak – az X-bit labs értesülései szerint – ehhez nem kellett újraterveznie a chipet, csupán annak rejtett képességeit kellett aktiválnia. A futószalag-bővítést állítólag az NVIDIA GeForce 6800 vártnál erősebb teljesítménye indokolta.

A hírek szerint a Radeon X800 Pro (R420) és annak PCI Express interfészt támogató változata (R423) egyaránt 16 renderelő futószalaggal rendelkezik majd – hasonlóan az NVIDIA NV40-hez. Amint arról korábban mi is hírt adtunk, a vállalat eredetileg 8 vagy 12 futószalagos architektúrát kívánt bevezetni. A pipeline-ok számának növelése azért lehetséges, mert a chip eredetileg is 16 futószalagot tartalmazott, ám ebből csupán 8-at, illetve 12-t aktiváltak volna.

(Megjegyezzük, hogy ilyen későn belenyúlni egy kész GPU-ba már nem lehetne -- az ATi világossá tette számunkra a CeBIT-en, hogy akkor jelentik be az R420-ast, amikor az kereskedelmi forgalomban is megvásárolható lesz, márpedig a bemutató dátuma továbbra is április 26-a. A hír értéke inkább annyi lehet - amennyiben egyáltalán igaz -, hogy az R420 ugyanúgy 16 pixel futószalaggal rendelkezik. Az NV40-es okozta mostani pánikot, mint áttervezési okot pedig jobb, ha elfelejtjük... ha bármit is módosított az ATi, azt hónapokkal ezelőtt tette.)

Az árpilis 26-án bemutatkozó Radeon X800 Pro mintegy 160 millió tranzisztorból áll, és 0,13 mikronos low-k technológiával készül a tajvani TSMC gyáraiban. A chip az ATI-tól kiszivárgott információk szerint nem támogatja teljes mértékben a Shader Model 3.0-át.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés