Hirdetés

Media-Tech U-Drive Mirror – előrepillantó tükör

Hirdetés

Bevezető

Az autóba szerelhető kamera hasznos. Ez nyilván relatív könnyen belátható és indokolható, nem is kell sokat keresgélni a neten, hogy végtelen mennyiségű (elsősorban orosz) videókba fussunk bele, sokszor elképesztő jeleneteket vesznek fel a sofőrök. Sok országban egyébként nem engedélyezett ilyen kamera használata, de mi nem tartozunk ide, nálunk lehet a kocsiban hasonló eszköz, hogy aztán egy bírósági procedúra során mennyire számít elfogadottnak egy ezzel készült felvétel, az megint más kérdés. De ártani nyilván nem fog.


[+]

A gond viszont az, hogy autós kamerából természetesen korlátlan eltérő verzió kapható, különböző márkák és modellek különböző minőségben és felbontásban rögzítenek mozgóképet és nyújtanak extra szolgáltatásokat. Egy kutyaközönséges autós kamera (dashcam) általában úgy tehető fel a szélvédőre, mint egy navi, valami tapadókoronggal ül fel az üvegre, kap egy betápot és onnantól jellemzően egy memóriakártyára rögzíti a látottakat. Ezzel viszont az a baj, hogy minden kiszálláskor lehet leszerelni, mert akadnak az ilyesmire fogékony honfitársaink, akiket végtelenül zavar, hogy a termék adott helyzetben nem az ő tulajdonukat képezi és ennek megváltoztatása olyan cselekmények elkövetésében manifesztálódik, amelyeket egy bezárt autó sem akadályoz meg.


[+]

Mi általában ritkán tesztelgetünk ilyesmit, de most kivételt kell tegyünk több okból is. Elsősorban azért, mert a Media-Tech nevű cég egyik készüléke egyben Bluetooth kihangosító is, másodsorban pedig azért, mert maga az ötlet, hogy a kamera ne egy felcuppantós izé legyen, hanem a belső visszapillantó tükörrel alkosson elegyet — relatív újszerű. Itthon roppant kevés az ilyen termékeknek a száma, a Mio gyárt és forgalmaz hasonlót, ha azonban vigyázó szemünket Kínába, illetve az ott székelő webshopok kínálatára vetjük, akkor látni fogjuk, hogy bőven van választék. És egyik-másik modellhez akad felhasználói értékelés is — jellemzően drámaian pocsék minőségről és működésképtelenségről számolva be.


[+]

Bevallom, van nekem is autós kamerám, Tajvanról származik, a márkája Papago, amit mintha csehszlovák, kalapos skodás atyafiaknak szántak volna a név alapján, de ezt leszámítva tökre jó, csak hát már nem annyira ragad oda az üveghez szegény és rövid utakra egyébként sem teszem fel soha, pedig bármikor előfordulhat olyan esemény, amiről nem árt, ha van felvétel. Úgyhogy egy időben az okostelefont használtam erre a célra, ha nem nagyon ostoba az ember autós tartója, akkor kilát belőle a kamera és se szeri, se száma az ilyen appoknak — amelyek eléggé terhelik a telefont, az melegszik, rosszabb esetben szaggat, ha mondjuk navigáció is fut, szóval nem teljesen ideális. Így aztán megörültem a Media-Tech tesztkészülékének, rögtön egyébként kettőt is kaptunk, a csirkébbik 10 ezer pénzt kóstál, a combosabb majdnem ennek a duplája.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Hirdetés