Hirdetés

LG 34WN80C: sokoldalú UltraWide monitor a tesztpadon

Nálunk járt az LG QHD felbontású, ívelt, HDR támogatású megjelenítője.

Képminőség, panel

A legtöbb LG monitorba IPS panel kerül, és a 34WN80C esetében is emellett döntöttek. A 34 hüvelykes képátlóval bíró kijelző 3440x1440 képpontot jelenít meg, azaz egy QHD felbontású eszközről van szó, amelynél a pixelsűrűség 109,68 ppi. A megjelenítőt egyébként bevonták valamilyen speciális anyaggal, amely mattá teszi és hatékonyan csillapítja a tükröződést, illetve oszlatja el a zavaró külső fényeket.


[+]

Ez esetben is a már jól bevált LED háttérvilágítást alkalmazták, úgy, hogy a fényerő beállítását nem PWM-mel oldották meg, tehát a fénysűrűség csökkentése érdekében az elektronika nem villogtatja a képernyőt, ami pozitívum. A termékkommunikációban a cég 300 cd/m² maximális fénysűrűséggel kecsegtetett, azonban mi 364 cd/m²-t tudtunk kisajtolni belőle. A modell támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, ám az tény, hogy a viszonylag alacsony fényerő miatt a HDR effekt nem olyan látványos, mint ami a nagyobb fényerejű rokonainál tapasztalható. A legkisebb fényerő megdöbbentően kicsi: 2,68 cd/m²-t mértünk, ami azt jelenti, hogy sötétben is lehet úgy használni, hogy ne legyen zavaró a fénye, még akkor sem, ha valaki mellettünk például aludni próbál.  A monitor maximális képfrissítési rátája 60 Hz, és nem támogat semmilyen dinamikusan változó képfrissítési ráta technológiát.

Hirdetés

Válaszidő és homogenitás

A keretbe épített fénykibocsátó diódák által szolgáltatott háttérvilágítás eloszlása műszeres méréseink szerint ezúttal sem tökéletesen homogén; az egyes képernyőtartományok között akár 12,9 százalékos eltérés is előfordulhat, ugyanakkor a felhősödés és foltosodás a hétköznapi használat során nem tűnik fel egyáltalán. A maximális válaszidő 20 ms, de ez három fokozattal tovább gyorsítható egészen 5 ms-ig, ráadásul úgy, hogy egyáltalán nem produkál zavaró túllövést a monitor. Az input lag 16,7 ms, ami a jelenlegi legjobb értékektől elmarad, de ettől függetlenül nem számít rossz eredménynek.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Betekintési szög

Az ívelt panelek egyik hátránya, hogy a görbületből adódóan rosszabb a betekintési szögük, mint amit a hagyományos, sík képernyőknél megszokhattunk. Ez az állítás ezúttal is igaznak bizonyult, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a – kijelző közepének síkjához képest – 160-165 fok környékéről már kezdenek enyhén fakulni, torzulni az árnyalatok, ráadásul minél tágabb szögből nézzük a kijelzőt, annál inkább azt érzékeljük, hogy torzulnak az egyenesek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés