Lenovo LOQ 15 gamer notebook: árverseny a középkategóriában

A gyártó a legjobb ár/érték arány elérését célozta meg új almárkájával.

Bevezető, külső

Idén tavasszal jelent meg a Lenovo kínálatában a LOQ termékcsalád, mellyel a hivatalos közlés szerint a számítógépes játékok világába most belépő, és inkább a kedvező ár/érték arányra, mintsem a lehető legnagyobb teljesítményre koncentráló vásárlók kegyeit keresik. Ez természetesen becsülendő, de azért a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy alighanem azért is kellett egy új márkanevet kitalálni ehhez, mert nem akarták a Legionok státusztát rombolni az olcsóbb notebookokkal és PC-kkel.

Ebben nincs semmi különös, többek között az ASUS (ROG/TUF), az Acer (Predator/Nitro), a HP (Omen/Pavilion/Victus) is él ezzel, hogy az MSI rengeteg különböző gamer vonalát ne is említsük. Tehát a LOQ is egy ilyen „spórolósabb”, játékosokat, nagyobb számítási kapacitást igénylő otthoni felhasználókat célzó almárka, melynek sikeréhez kulcsfontosságú, hogy a mérnökök olyan dolgokon spóroljanak, amelyeken szabad, miközben a kulcsfontosságú komponenseken nem rontanak (túl) sokat. Lássuk, hogy sikerült ezt meglépni a Lenovónak!

Dizájn

A Lenovo LOQ notebook formatervén nem gondolkodtak sokat a Lenovónál, egyszerűen a Legionoknál már bevált vonalakat alkalmazták. Ezzel nincs is baj, így alapvetően asztali felhasználásra szánt 15,6”-es méretkategóriába tartozó noteszgépet kapunk különleges díszítések nélkül. A „játékosságot” egyedül a hátul és oldalt is látható, a megszokottnál kissé hangsúlyosabb szellőzőnyílások tükrözik, melyeken keresztül a kékre színezett bordákra is rálátunk (és ezt hátul kék betétek is hangsúlyozzák). A gép burkolata műanyag, selyemfényű sötétszürkére színezve.


[+]

Az összerakás teljesen rendben van, nincs recsegés, az illesztések pontosak, a kijelző és a billentyűzet sem vészesen hajlékony. A széles zsanérok stabilan tartják a kijelzőt, melyet egy kézzel is állíthatunk – egészen 180 fokig, ha kedvünk úgy tartja. Mint az a képeken is látszik, a zsanérok vonala a notebook hátsó élénél valamivel előrébb került, így a – divatosan vékony kerettel rendelkező – kijelző közelebb van hozzánk, a melegedő komponensek viszont távolabb kerülnek tőlünk.


[+]

Hordozhatósági szempontból a LOQ gépek nem a legjobbak, a 2,4 kg-os tömeg mellé 360 x 265 x 26 mm-es méret tartozik. Persze a versenytársak sem éppen filigránok, ám ebben az esetben a 60 Wh-s akkumulátor miatt az üzemidő hosszával is lehetnek problémák.


[+]

A csatlakozókínálat esetében is érezhető, hogy a tervezők elsősorban asztali használatban gondolkodtak, az egyébként sem széles felhozatal nagy része ugyanis hátul foglal helyet: itt találunk két USB 3.2 Gen2 Type-A, egy HDMI 2.1, egy Ethernet csatlakozót és egy töltőportot. Az ezekhez csatlakozó kábelek így nem lesznek útban az asztalon, és kevésbé látszanak. A többi konnektor az oldalakon lelhető fel, jobb oldalra egy USB 3.2 Gen1 Type-A kivezetés, bal oldalra pedig egy Type-C interfész és egy kombinált hangcsatlakozó került. A Type-C ennél a notebooknál elég sokoldalú: USB 3.2 Gen2-t, 140 wattos USB-PD töltést és DisplayPort 1.4-et is kínál.

[+]

Ha hátára fordítjuk a gépet, akkor a méretes szellőzőnyílásokkal ellátott alsó burkolatot láthatjuk, melynek eltávolítása többlépcsős folyamat: először a hátsó négy csavart kell kitekerni, majd ezután hátrafelé lehúzni a sötétebb részt. Ezzel hozzáférünk három csavarhoz, melyeket – a maradék hat, már eredetileg is látható csavarral együtt – kivéve az alsó panel a szokott módon leemelhető. A procedúra végén lehetőségünk lesz a háttértárat bővíteni, az akkumulátort cserélni, illetve a hűtést is kitisztítani. Két SO-DIMM foglalathoz is hozzáférhetünk az árnyékolás eltávolítása után.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés