Hirdetés

2018. szeptember 23., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Hálózat rovat

Kipróbáltuk a Zyxel felhőből menedzselhető hálózati rendszerét

A Nebula felhős szolgáltatásába a vállalat NAP102 típusú AC1200-as AP-val kóstoltunk bele.

Nebu...micsoda?

A Zyxelnél egy napon úgy ébredtek, hogy szeretnének kitörni a hálózati eszközöket gyártó cégek szürke mindennapjaiból, hogy az életük ne csak a hardverről és az ehhez kapcsolódó támogatásról szóljon, hanem egy olyan szolgáltatáscsomagot kínáljanak, ami bizonyos szempontból új és egyedi. Ehhez kiváló alapot nyújt a felhő, ami amúgy is közel áll a hálózati eszközök témaköréhez, és egyébként is boldog-boldogtalan használja ma már, így magyarázatra sem szorul. Azt viszont meg kellett oldani, hogy ezt a kettőt, vagyis a hardvert és a felhőt az ő szempontjaiknak megfelelően összekapcsolják úgy, hogy abból ne egy tárolómegoldás kerekedjen ki, hiszen azzal tele van a padlás.


[+]

Ez lett a Nebula, ami jelentését tekintve csillagköd vagy csillagközi felhő, és nem másra használható, mint az ezzel kompatibilis Zyxel hálózati eszközök központosított távmenedzsmentjére. Ez így leírva egyszerűen hangzik, de lényegében nem csak abból áll, hogy az összes eszköz aktuális állapota és részletes konfigurációja elérhető eszköztípusonként csoportosítva, hanem a teljes hálózat szerkezete logikai és fizikai szinten is felvihető a felületre: tehát akár Google Maps alapú térképen is elhelyezhetőek az egyes eszközök, ezen belül pedig még épületalaprajzot is csatolhatunk hozzájuk, amiben pontosan elhelyezhetjük az eszközt. A Nebula elsősorban vállalati felhasználásra készült, tehát rendszerüzemeltetők, rendszergazdák számára hasznos eszköz, így az eszközportfólió is ehhez igazodik, noha a cég állítja, hogy azok is elboldogulnak majd vele, akik nem értenek az IT-hoz annyira, de erre még visszatérünk. Ma már több Zyxel eszköz támogatja a Nebulát: access pointok, security gateway-ek és menedzselhető switch-ek.

Rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy a Nebula rendszer ingyenes is, meg nem is. Attól függően, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnénk használni, van ingyenes és fizetős, úgynevezett NSS Professional Pack licenc, illetve külön biztonsági, azaz NSS licenc, de ez utóbbi csak security gateway eszközökhöz járnak. Hozzátennénk gyorsan, hogy a megvásárláskor minden eszközhöz kapunk egy év próbalicencet. Ennél a megoldásnál elméletileg fennállhatna az a probléma, hogy a különböző időben vásárolt és üzembe helyezett eszközök licencei eltérő időben járnak le, de a Zyxel erre kitalált egy okos, pontrendszeren alapuló megoldást, amiben a különböző típusú eszközök más-más mennyiségű pontot érnek. Egy AP 30, egy Switch 35, míg egy átjáró 50 NCC licencpontot ér, ez van elosztva az év 365 napjára mindegyik eszköz esetében, és ahogy telik az idő, úgy csökken a pontok száma. A trükk ott van, hogy egy új eszköz megvásárlásával és rendszerbe állításával ennek az új eszköznek a pontjai szét fognak oszlani a rendszerben lévő összes hálózati eszköz között, méghozzá úgy, hogy mindegyiknek azonos időben járjon le a licence, kvázi kitolja a teljes hálózatra vonatkozó Nebula NCC licenc lejárati idejét. Hogy mennyivel, az értelemszerűen függ attól, hogy mennyi eszköz van a rendszerben és mennyit állítunk újonnan rendszerbe.


[+]

Természetesen ez bizonyos mennyiség felett egy vagy néhány új Nebula eszköz rendszerbe állítása már nem sokat dob a licenc idején, illetve egy idő után amúgy is lejárnak a licencek, ha nem aktiválunk új eszközt, de erre is van megoldás a Zyxelnek: többek között az élettartam licenc. Felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha elfogy a pont és lejár a licenc? Nem tudjuk többet használni vagy hozzáférni a hálózati eszközeinkhez? Természetesen a válasz nem, hanem átkerülünk az ingyenes, licencmentes kategóriába, ami egy korlátozott szolgáltatáscsomagot jelent, például nem kapunk jelentéseket e-mailben, nincs riasztás, adatexport, átfogó konfiguráció, szervezeti biztonsági mentés stb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.