2017. október 17., kedd

Útvonal

Tesztek » Adattároló rovat

Kingston SSDNow V+200: a szükséges plusz

Nálunk járt a Kingston legújabb sorozatának 90 gigabájtos, kedvező árú, SandForce-alapú SSD-je.

SSDNow V+200 90 GB SSD

Alig néhány hete mutattuk be a Kingston SSDNow V200 sorozat 64 GB-os tagját, mely sajnos nem igazán nyerte el tetszésünket. Mint később kiderült, a különböző, leginkább írási műveletek esetén előforduló problémákba több olvasónk is belefutott. Mindez bizonyos szituációkban már a felhasználói élmény érezhető romlásához vezethet, melynek okát a Kingston egyelőre nem tudta orvosolni. Ezzel szemben a tavalyi év egyik "best buy" SSD-je épp a gyártó egy korábbi sorozatának, az SSDNow V+100-nak 96 GB-os tagja lett, amely ár/teljesítmény, valamint ár/kapacitás szempontjából is igen jó vételnek számított. Sajnos ez a modell újonnan már nem elérhető, így aki hasonló kapacitású alternatíva után kutatna, annak másfelé érdemes keresgélni. Ilyen tárterülettel csak viszonylag kevés meghajtó kerül forgalomba, pedig meglátásunk szerint (még) van létjogosultsága a 64 és 120-128 GB méret közötti SSD-knek. Egy ilyen, 90 vagy 96 gigabájt tárkapacitású meghajtó elsősorban azoknak lehet ideális, akiknek egy 64 GB-os modell már éppen szűkös lenne, de a 120 GB-osat már nem szeretnék/tudják kifizetni.

Hirdetés

Minden bizonnyal a Kingston tisztában van vele, hogy továbbra is van igény a 90 gigabájt körüli kapacitású meghajtókra, így a legújabb, V+200 elnevezésű családban is helyet kapott egy ilyen tag. Ezt a modellt fogjuk most kicsit közelebbről is szemügyre venni.


[+]

Nálunk most is a dobozos verzió vendégeskedett, de természetesen ebből a modellből is létezik egy egyszerűbb (és olcsóbb) kiszerelés, ami csak magát a meghajtót tartalmazza.


[+]

A dobozban a beépítőkeret, a tápátalakító és a SATA adatkábel mellett egy USB 2.0-s külső keret is helyet kapott. Kapunk még egy klónozószoftvert is, ami a mellékelt DVD-ről telepíthető fel.


[+]

Ez a modell a V200-as sorozattal ellentétben sajnos még 9,5 milliméter magas. Ez leginkább bizonyos notebooktulajdonos vásárlóknak lehet rossz hír, ugyanis egyre több mobil gépbe már csak az alacsonyabb, 7 milliméter magasságú meghajtót lehet beépíteni. Ahogy a fenti képen is látszik, a Kingston itt sem spórolt a vastag (és súlyos) hővezető anyaggal – ennek hozománya, hogy a meghajtó 103 grammot nyom a mérlegen. Összehasonlítás gyanánt a 7 milliméter magas Samsung 830 mindössze 59 gramm. Ez a tulajdonság ismételten csak a notebookokba szánt meghajtók esetében lehet szempont.


SandForce SF-2281

A Kingston teljes "V" sorozata az úgynevezett "value" (jó ár/érték arány) kategóriába sorolható, ennek okán a gyártó elsősorban olcsó vezérlőkkel és NAND lapkákkal próbál operálni ezeknél a modelleknél. Ahogy már említettük, ez a V200 sorozat esetében nem bizonyult jó stratégiának, ugyanakkor a korábbi szériákra nem volt jellemző hasonló probléma. Mindenesetre a spórolásnak első hallásra kissé ellentmond, hogy a V+200 ugyanazt a SandForce SF-2281 vezérlőt kapta meg, mint ami a Vertex 3-ban vagy éppen a vadiúj Intel 520 sorozatban is dohog, ami egyben azt is jelenti, hogy a meghajtó SATA 6 Gbps kompatibilis. Valamelyest kompenzálhatja a költségeket a SandForce egyik sajátossága, mely szerint a kontroller mellé nem szükséges cache. Ezzel a gyártónak meg lehet spórolni legalább egy DRAM chipet, valamint ennek következtében egy kicsit egyszerűbb NYÁK is elég lehet.

A NAND chipek szerepét 25 nanométeres, asszinkron MLC Intel (pontosabban IMFT, azaz Intel-Micron) modellek töltik be. A NYÁK-on ezekből 12 darabot számolhattunk össze, melyek kapacitása egyenként 8 gigabájt. Ez összesen 96 GB tárkapacitásra lenne elég, de ebből 6 gigabájtot a SandForce RAISE elnevezésű technológiája emészt fel. Erről, valamint a DuraWrite-ról egy korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.