Hirdetés

Új széria a Kingstontól: V200 64 GB SSD teszt

SSDNow V200 64 GB SSD

A Kingston SSDNow sorozata viszonylag népszerűnek számít idehaza, ami minden bizonnyal a családba tartozó modellek kedvező árához társuló jó teljesítménynek köszönhető. Utoljára tavaly szeptemberben volt szerencsénk a korábbi V+100 sorozat egyik 96 GB-os tagját kipróbálni, ami akkori árához képest kapacitásával és sebességével is elnyerte a tetszésünket, így azon kevés termékek egyike lett, amely kiérdemelte a különösen ajánlott minősítést. Mindezek ismeretében izgatottan vettük kezünk közé a közelmúltban megjelent, immáron SATA 6 Gbps kompatibilis V200-as vonal legkisebb, 64 GB-os tagját.


[+]

Nálunk a legjobban felszerelt dobozos verzió landolt, melynek csomagolásán a kapacitás alatt szokás szerint a lineáris sebességek is feltüntetésre kerültek. Ezen adatok alapján 260 MB/s olvasási és 100 MB/s írási sebességre számíthatunk. Az írási érték ilyen kapacitás mellett rendben van, hisz például a sokak által kedvelt Cruical M4 sorozat legkisebb tagja is hasonló sebességgel bír, de a 260 MB/s-os olvasás a SATA 6 Gbps-hez képest igencsak kevés. Ennek az értéknek optimális esetben még papíron is valahol 500 MB/s közelében kellene lennie.


[+]

A dobozban a meghajtón kívül egy USB 2.0-s külső ház, egy pár beépítő sín, egy MOLEX->SATA tápkábel átalakító és egy SATA adatkábel bukkant fel, melletük még a meghajtók klónozását elősegítő szoftvert, némi paksamétát, valamint egy műanyag öntapadós keretet találtunk. Utóbbit szükség esetén a meghajtóra kell felragasztatnunk a szabvány 9,5 milliméteres magasság eléréséhez, ugyanis a Samsung 830-as modelljeihez hasonlóan a V200 is már csak 7 milliméteres. Ez elsősorban a notebooktulajdonos vásárlóknak lehet jó hír, mert egyre több olyan mobil gép lát napvilágot, amibe csak ilyen kisméretű egység fér. Ergo aki ilyen meghajtót vásárol, az szinte biztos lehet abban, hogy bármilyen 2,5"-os meghajtóhelyre be tudja majd építeni. Az SSD természetesen egyszerűbb kiszerelésben, tartozékok nélkül is fellelhető a dobozos kivitelnél néhány ezer forinttal olcsóbban.


[+]

Ugyan nem volt könnyű dolgunk, de végül ezt a meghajtót is sikerült szétszerelnünk. A V+100-nál már látott, nagyjából 3 milliméter vastag, tömör hővezető anyag itt is előkerült, igaz, ebben az esetben kisebb méretéből adódóan csak a vezérlő, valamint a NAND chipek felének hűtésében tud szerepet vállalni. Mindenesetre a súlyra itt is negatív hatással van a sűrű anyag, ugyanis a meghajtó tömege 88 gramm, ami a hasonló fizikai kiterjedésű és tárkapacitású Samsung 830 59 grammjához képest már relatív soknak számít. Most nézzük meg közelebbről a NYÁK-on található fő komponenseket!


[+]

Az előzetes információk alapján valamilyen JMicron vezérlőre számítottunk, de végül a gyakorlat ránk cáfolt. Az SSD vezérlésének feladatát egy Toshiba márkájú egység kapta, egészen pontosan a számunkra eddig teljesen ismeretlen TC58NCF668GDT-BB típusú modell. Megpróbáltunk bővebb információt keresni erről a chipről, de szinte olyan, mintha a semmiből került volna elő, ugyanis egyelőre nincs róla semmilyen adat. A V+100 egy korábbi T6UG1XBG típusjelzésű egységgel operált, ráadásul meglehetősen jól, így kissé optimisták voltunk.


[+]

A cache szerepét két ProMOS V59C1512164QDJ25 jelölésű DDR2-800 chip tölti be, melyek egyenként 64 megabájt kapacitásúak, így a gyorsítótár mérete összesen 128 MB.


[+]

A NAND chipek szintén a Toshiba műhelyéből származnak: a TC58NVG6D2HTA00 jelű modellek a legfrissebb 24 nanométeres család tagjai. Egy chip kapacitása ennél a meghajtónál 8 gigabájt. A korábbi, még 32 nanométeres darabok a V+100 mellett a Corsair Performance Series 3, valamint a OCZ Vertex 3 MAX IOPS sorozat tagjaiban is megtalálhatóak voltak, ebből adódóan továbbra is bizakodóan álltunk a meghajtó várható sebességéhez.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés