Hirdetés

2018. november 15., csütörtök

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Kicsi az Aerocool Qs-202, de remekül szellőzik

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rendhagyó módon ezúttal egy microATX alaplapokhoz szabott számítógépházat mutatunk be.

Qs-202 kívülről

Amikor házak tesztelésére kerül sor, rendszerint ATX-es alaplapokhoz méretezettet választunk, hiszen az a legelterjedtebb nagyság, továbbá referenciarendszerünk is ilyen formátumra épít. Az utóbbi években azonban a fokozódó integráció okán egyre több microATX alaplap kerül a piacra, hiszen az esetek többségében az ezek által nyújtott 3-4 bővítőhely bőven elegendő – többnyire csak egy grafikus kártyát dugunk a rendszer alapját képező lapba –, mert a hangkártyát, a hálózati adaptert és a különböző adatátviteli szabványok (SATA, USB stb.) vezérlőit az alaplap magán hordozza. Sőt a CPU-ba telepített grafikus magok erősödésével már a külön VGA sincs mindig jelen. Reális igény támadt hát a kisebb, kevesebb helyet foglaló házakra, mint amilyen például az Aerocool Qs-202. A ház a gyártó PGS termékei közé tartozik; ez a rövidítés a Performance Gaming System kifejezést kódolja, ami lényegében annyit tesz magyarul, hogy játékos rendszer. Szerencsére annyira azért nem villantós a doboz külseje, a Q sorozatba ugyanis a kompakt megoldások tartoznak.

Hirdetés

Kis alaplapokhoz tervezték, ezért csak 378 milliméter magas a Qs-202, de 470 milliméteres mélysége sejtteti, hogy azért lehet bele pakolni rendesen. Hogy mit rejt, azt méretes oldalablakán keresztül tekinthetjük meg. Az átlátszó plexi processzor körüli részét alaposan kilyuggatták, akár ventilátort is tehetünk bele. Sajnos a mai trendnek megfelelően nagyon vékony, csupán 0,6 milliméteres lemezből készült a burkolat, és a váz sem sokkal komolyabb, így a kis ház üresen szinte súlytalan, az Aerocool ki sem merte írni a weboldalára, hogy mennyit nyom – kb. 5 kilogrammra tippelünk.

Elején a szellőzőnyílások dominálnak, perforált rácsból készült a két 5,25 hüvelykes bővítőhely takarója és az alattuk lévő rész is. A bekapcsoló- és reset gombot két oldalra, az alsó 5,25-ös hely vonala alá tették a PGS logó magasságába, alulra pedig egy Aerocool embléma került; az összhatás szerintünk kellemes, nem túl hivalkodó. Hátul több érdekes részlet látszik, közülük a legjelentősebb a feketére fényezett váz és az alulra helyezett táp, de a kékre festett kártyahelytakarók, a segédeszköz nélkül oldható csavarok, az oldallap eltávolítását megkönnyítő műanyagfülek és felül a folyadékhűtéshez kialakított nyílások is említést érdemelnek.

A homlokzat helyett a tető elejére került egy szerény csatlakozópanel két USB 2.0-val és két hangaljzattal. Jó lett volna ide egy-két USB 3.0 is. Hátul a processzorhűtő közelében 120 vagy 140 milliméteres ventilátornak való nyílást alakítottak ki, amiben nincs porszűrő.

Alul a táp bemeneti nyílásánál viszont van szűrő. A Qs-202 lábai csak picivel magasabbak az átlagnál, nem biztos, hogy mellettük elegendő levegő jut a tápnak. Persze egy ilyen kis házat többnyire asztalra, és nem süppedős padlószőnyegre tesznek, mindenesere érdemes figyelni az áramforrás levegőzésére.

Főbb paraméterek:
Termék megnevezése Aerocool Qs-202
Elérhető színek fekete kék kiegészítőkkel
Mérete (ma x mé x sz) 378 x 470 x 200 mm
Anyaga acél, műanyag előlappal
Beszerelhető alaplapok microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 2 db
3,5"-os helyek száma 6 db belső
Bővítőkártyák száma 4 db
Hűtés elöl 140 x 140 x 25 mm-es ventilátor,
hátul 120 x 120 mm-es ventilátor,
felül 140 x 140 mm-es ventilátorhely,
oldalt plexi ablak szellőzőnyílással
Előlapi csatlakozók 2 db USB 2.0, hangszóró, mikrofon
Beszerelhető táp szabványos ATX, alulra
Extrák feketére festett váz, porszűrő elöl és alul
Gyártó honlapja www.aerocool.com.tw
Termék honlapja Qs-202
Forgalmazó FPO Hungary Kft.
Fogyasztói ár 18 644 Ft
Garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.