Hirdetés

IT-legendák: Ian Murphy

Zap kapitány

1981-et írunk… Reagan elnök majdnem merénylet áldozata lesz, fellövik a Columbia űrrepülőgépet, a Billboard éllovasa az Oak Ridge Boys „Elvira” című száma, az USA kormánya úgy dönt, hogy megkezdik a neutronbomba gyártását, s ugyancsak ebben az évben ítélnek el valakit – először a világon – „számítógépes bűncselekmény” miatt.

Feltehetően kevesen tudják, ki volt a világ első hackere, mint ahogy az sem túl közismert, kit is takar a Zap kapitány név, holott egy fölöttébb izgalmas és ellentmondásos személyiségről van szó.


Zap kapitány

Amikor hackerek kerülnek szóba, a legtöbb embernek a filmek jutnak az eszébe, a kicsit jobban értesültek esetleg előállnak Kevin Mitnick nevével. Ha azonban bedobjuk a beszélgetésbe a „Zap kapitány” nevet, akkor valószínűleg senki sem fogja tudni, kiről is van szó, pedig Captain Zap, eredeti nevén Ian Arthur Murphy a világ mindmáig leghíresebb, a közvéleményt és a szakmát leginkább megosztó számítógépes szakembere.

1981-ben a Reagan kormányzat az AT&T telefonszolgáltató és a közvélemény nyomásának hatására bevezette a „számítógépes bűnözés” fogalmát, valamint rögtön ítéletet is hozott Ian Murphy ellen. Zap kapitány ugyanis behatolt az AT&T számítógépes nyilvántartásába, és átállította az órát! Így akik csúcsidőben telefonáltak, azoknak az éjszakai, kedvezményes tarifával számlázott a szolgáltató, azoknak viszont, akik spórolni akartak, és este hívogatták a rokonokat, csúcsidős tarifát kellett fizetniük. Ez elsőre elég mókásnak hangzik, azonban a több tízmilliós előfizetői tábort alapul véve már nem is annyira vicces. Az ítélettel Ian kivívta magának a „világ első hackere” címet, hiszen hivatalosan is ő lett az első ember, akit számítógépes bűncselekmény miatt marasztaltak el. Ezer órányi közmunka, valamint két és fél év felfüggesztett börtönbüntetés – Ian Murphy azonban nem csak emiatt lett híres (és hírhedt).

Zavaros kezdetek

Murphy gyermekkorát Gladwyne-ben (Pennsylvania) töltötte. „Gyerekkoromban nagyon unatkoztam, a tanulmányi eredményeim szörnyűek voltak. Szerencsére elég hamar felnőttem, így mindez nem tartott sokáig” – mondja.

Az eseménytelen gyermekkor után azonban elkezdődött a kalandos élet. A 70-es évekre már rengeteg bűncselekményt követett el (jó néhányat még mint fiatalkorú) – bolti lopásokat, vandalizmust, betörést, csalásokat írtak a számlájára. Amúgy a számítógépekkel is így került kapcsolatba: rábeszélte régebbi diáktársait az Archbishop Carroll High School-ból, hogy lopják ki az iskolai számítógépeket. Gondosan eltávolították a szériaszámot, majd hardverüzletet nyitottak. A bolt eleinte elég jól ment, mivel az áru beszerzése egy fillérbe sem került, később persze lebuktak. Befolyásos szülei segítségével Ian elkerülte a komolyabb büntetéseket, viszont nem kerülhette el a még keményebb „szülői” büntetést, s így történt, hogy nemsokára a tengerészgyalogságban találta magát. A Great Lakes Naval Training Center azonban nem sokáig tűrte meg Zap kapitányt, pár hónappal később viselkedése és trükkjei miatt „unsuitable for military service” besorolást kapott: elvették az egyenruháját, adtak neki pár dollárt buszjegyre, és felrakták egy Philadelphiába induló járatra.


Az eredeti Zap kapitány: nem is emlékeztet Ianra

Még ugyanebben az évben, azaz 1975-ben pár barátjával létrehoztak egy „fedőcéget”, ami nem csinált semmit, viszont – érdekes módon – az Egyesült Államokban létező legjobb hitelbesorolást kapta. Ezzel az úgynevezett „Triple-A Credit” besorolással a cég számítógépeket vásárolt hitelre, több mint kétszázezer dollár értékben. Két évvel később, az ideges hitelezők megjelentek a cég székhelyén, ami legnagyobb meglepetésükre pontosan úgy festett, mintha egy középosztálybeli családi ház lenne. Az ajtót Mary-Ann, Murphy idős anyukája nyitotta ki, majd készségesen megmutatta a váratlan vendégeknek, hogy itt bizony egy darab számítógép sincsen, valamint fogalma sincs róla, hol található jelenleg Ian, majd barátságosan kitessékelte az akkor már az őrület szélén álló hitelezőket.


Ian

Hősünk ekkor már Oregon államban volt, ahol egy igen rövid házasságot kötött (közben elítélték lopott ingatlannal való üzérkedésért, de ezer dollár büntetéssel megúszta), első feleségétől ügyesen kicsalt több mint százezer dollárt, majd elvált. Ezután következett a híres-hírhedt AT&T szerverbetörés…

Alig pár hónapra rá ismét házasságot között, majd megalapította első tanácsadó cégét, ahol a tizenkét alkalmazott között megtalálható volt két legjobb barátja: egy bombaszakértő és egy különleges ügynök, aki visszavonulása előtt túszszabadító akciókban vett részt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés