Hirdetés

Parányi tablet a vilivtől

viliv S7

A tabletek érdekes készülékek, amelyek sokak szerint nagyon hasznosak tudnak lenni kihajtható érintőképernyőjükkel, mások viszont nem sok értelmét látják ezeknek a tenyérnyi (bár elég nagy tenyér kell hozzájuk), könnyű készülékeknek. Mindenesetre úgy tűnik, a gyártók szerint van létjogosultságuk, hiszen egyre-másra jelennek meg a piacon – ha nem is olyan nagy mennyiségben, mint netbookos testvéreik. Az említett kisméretű notebookokhoz belső felépítésükben valóban nagyon hasonlítanak, hiszen általában ezek az apró gépek is az alacsony fogyasztású Atom processzorokkal vannak felszerelve. Ami viszont igazán eldöntheti a választást a két kategória között, az a magasabb ár, hiszen a különleges kijelzők igencsak megdrágítják a tableteket.

Jelenlegi tesztalanyunkat, a viliv S7-et gyártója inkább MID-ként nevezi meg, azaz Mobile Internet Device-ként. Az S7 nem az első ilyen gépezet, amely nálunk járt, jó pár hónapja már megvizsgáltuk az Asus egyik tabletjét, a T91-et is. A viliv terméke kívül-belül igényes dobozban érkezett, amelyben magát a tábla-PC-t és néhány tartozékát találtuk.

A masina mellett csupán a külön csomagolt akkumulátor, a tápegység, egy USB kábel és a soknyelvű használati útmutató kapott helyet.

A viliv fehér borítása a jól ismert kemény, kopogós műanyagból készült. Elég ellenállónak tűnt, a szín miatt pedig valószínűleg a kisebb karcok sem fognak látszani rajta, esetleg a világos külső enyhe elszíneződése várható pár éven belül. Képernyője hátulját csupán a cég logója díszíti, egyébként puritán egyszerűségűek a formák és a felületek. Az élek, sarkok azért szépen le vannak kerekítve, ritka a szögletes részlet a tableten.

A hordozható számítógép alapterülete 230 x 243 mm, amihez 26 mm-es vastagság társul. Tömege akkumulátorával együtt sem éri el az egy kilogrammot, pontosan 830 grammot nyom. Kicsit tömzsinek tűnik első ránézésre, de talán ez is inkább csak a kerek formák hatása. Elejére egy díszítésnek tűnő, közepén megtört bevágáson kívül semmi nem került, és hátul is a képernyő zsanérja figyelhető csak meg.

Az összes csatlakozó az S7 két oldalára került. A készülék bal felét nézve fedezhetjük fel a D-Sub monitorkimenetet, amit egy többfunkciós ki- és bemenet követ, majd a fülhallgató és mikrofon jack aljzatai, illetve a táp konnektora zárja a sort. A másik oldalon egy két irányba csúsztatható gomb került, amit a gép bekapcsolására és lezárására („hold” funkció) használhatunk. Ide tették a két darab, 2.0-s USB portot, amik szerencsére egy kis szünet után követik egymást, hogy a szélesebb eszközök is elférjenek egymás mellett. Ezek után egy mini-USB aljzat látható, ami az asztali számítógéppel való közvetlen összeköttetéshez van (USB Link). Itt találjuk a memóriakártya-olvasót és a 3G modem kihúzható antennáját is. Amit esetleg hiányolhatunk róla, az a Kensington zár, ezt lehagyták az S7-ről.

Itt mutatnánk meg azt a furcsa szerkezetet is, amit először stylusnak véltünk, majd miután nem akart kijönni a helyéről, a használati utasítást elolvasva jöttünk csak rá, hogy ez az említett 3G modem kihúzható antennája. Mindenesetre szerintünk nincs valami jó helyen, jobb lett volna talán, ha fel lehet hajtani kihúzás után.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • viliv

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés