Hirdetés

Internettábla - mire jó ez?

További meglátások

Milyen társ a mindennapokban az Archos 9? Azt már tudjuk, hogy még egy netbookhoz képest is meglehetősen lassúcska. Méretben viszont nem is olyan sokkal kisebb annál. Alapterülete 253 x 134 mm, szóval kicsit keskenyebb náluk, de ugyanolyan széles. Vastagsága 17 mm, szóval ott ugyanúgy nem beszélhetünk nagyságrendnyi különbségről, mint a 0,8 kilogrammos súlynál. Szóval nem igazán kisebb az Archos 9 a netbookoknál, de lényegesen lassabb.

Amiben nagyon jó volt, az a hűtés hangja, az ugyanis nincs. A passzív hőleadás viszont melegedést jelent. Nyugalmi állapotban a 30-35 °C-os felületi értékek rendben voltak, terhelve viszont már nem kényelmes kézben tartani a merevlemez körül 45 fokig melegedő eszközt.

Hirdetés

Akkumulátoros téren elég jó a helyzet. A gépecske a hátára csapott 27,5 Wh-s teleppel nyugalmi állapotban akár 6 órán át is működőképes volt. Ez az időtartam – a Poulsbonak köszönhetően – videózás közben csak két órával csökkent, és a csekélyke hardver teljes terheléssel is elment három órát. Persze egy másfél kilós netbook ennek a dupláját tudja, a NVIDIA Tegra vagy az ARM Snapdragon platformjával szerelt smartbookoknál pedig lényegesen hosszabb időtartamról beszélnek.

Minden bizonnyal szubjektív igényeink és elvárásaink az oka, de nem igazán tudtunk azonosulni a nettábla-koncepcióval. Legalábbis abban a Centrino Atommal szerelt, TN+film kijelzős formában, amiben az Archos 9 prezentálta. Kézben, notebookszerű szögben tartáshoz tömege és folyamatosan meleg hőmérséklete kényelmetlen, ráadásul egyik kezünkkel tartani kell. Ölbe véve pedig a kijelző csak akkor látható jól, ha előre billentjük fejünket, ami hamar nyakfájást okoz. A támasztóján, asztalnál ülve használatot egy ilyen készüléknél viccnek véljük, arra legalább netbook való.

Aztán itt van még az a tétel, ami a hasonló próbálkozásokat ki szokta végezni. Az Archos 9 a nálunk járt kiszerelésben majdnem 150 000 forintba kerül, tehát két netbookot vehetünk az árán. Nem igazán látjuk életképesnek ezt a koncepciót ebben a formában. Az Intel Centrino Atom platformját a klasszikus Windows egyszerűen megfojtja, nem hagyja élni. Kellett ez a tapasztalat ahhoz, hogy megértsük, miért lett az Apple iPadja viszonylag korlátozott. Egyszerűen azért, mert még nincs meg a technológia ahhoz, hogy a notebookoknál vagy okostelefonoknál tapasztalt felhasználói élményt biztosítsa. Technológia alatt pedig nem csak a hardverre gondolunk, hanem a szoftverre is, egy komplett megoldásra. Nehéz megmondani, hogy ettől mennyire vagyunk távol. Lehet, hogy már az ajtón kopogtat. Lehet, hogy az Archos már házon belül megcsinálta. Ugyanis van ám nekik ARM alapú, 5 és 7 hüvelykes kijelzővel szerelt, GPS-es, 3G modemes, androidos készülékük is. Egyetlen helyen tudjuk az Archos 9-et elképzelni, luxusautók ülésébe épített kijelzőként, ahol HD filemeket vetítenek rajta.

rudi

Az Archos 9 internettáblát a Speedshop Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés