2019. április 25., csütörtök

Útvonal

Tesztek » CHIP-sztorik rovat

Internetes keresés másképp

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megmutatjuk, amit nem lát a Google...

Alternatívák

A Google időnként vaknak tűnik: használhatatlan és reklámfinanszírozott weboldalak uralják a találati listát. Ebből elég! Elmondjuk, hogyan találhatnak rá gyorsan az értelmes tartalmakra, illetve rejtett weboldalakra.

A szabadságkérelmet elfogadták – irány a Google. A keresés azonban millió „találatot” dob ki az úti célhoz, köztük rengeteg bérautó- és hotelajánlatot, „ajánlott útikalauzok” listáját és számtalan, értéktelen tartalmú oldalt. Még rosszabb a termékkeresés: aki például egy lovaglónadrágot keres a kislányának, kihagyhatatlan ajánlatokat kap részben lefutott aukciókról – a felsőcomb liposzukciója, azaz a „lovaglónadrág” zsírleszívása mellett. Speciális keresési paraméterekkel azonban szárnyakat adhatunk a Google-nak. Ha még így sem kapunk megfelelő eredményt, egyszerűen szálljunk át egy másik keresőgépre. Megmutatjuk a legjobb trükköket és keresési alternatívákat.

Hirdetés

Több találatot!

Roppant idegesítő, amikor a kívánt információk helyett a Google csak kereskedelmi ajánlatokat és szexoldalakat hoz fel. Megoldás: az általános fogalmaknál, mint a „szabadidő”, a Google könyvtárkeresése segít: kattintsunk a Címtár linkre, hogy a Google a szerkesztőség által kiválasztott oldalakat mutassa meg, amelyek különböző kategóriákba vannak besorolva, mint például „Számítástechnika”. De amint beírunk egy konkrét keresési kérést, mint például „Siemens Gigaset használati útmutató”, már a Google-szerkesztőség is csak reklámszemetet szállít.

Minderre a del.icio.us weboldal kínál gyógyírt. Ez a keresőszolgálat nem kereskedelmi irányultságú, a felsorolt találatok más felhasználók ajánlásai. A legjobb, hogy az eredmény mellett azt is látjuk, eddig hányan mentették az oldalt – ami plusz segítség az oldal hasznosságának megítélésében.

Alternatívák: Ask international és a Seekport, amelyek más algoritmust használnak.

Magyarul még nem beszél

A helyesírási szabályok zűrzavarossága miatt egy-egy szónak több írásmódja is lehet, s nem csak a magyar nyelvben. Ez azonban jelentősen nehezíti a Google-keresést. Megoldás: a Lexiquo.net oldal az alternatív írásmódokat is figyelembe veszi, ám csak három nyelven: németül, angolul és franciául. Ha ott megadjuk például az „Aluminiumflasche” keresőszót, a LexiQuo hozzáadja az „Aluminium-Flasche” és „Alu-Flasche”.|.natív keresőszavakat is. Egy regiszterfülre kattintás után a Lexiquo választhatóan kilistázza a Google, az MSN vagy a Yahoo találatait.

Ha szükségünk van egy-egy szó lefordítására, telepítsük a Google Toolbart. Kapcsoljuk be a szófordítás Toolbar-opciót (WordTranslator), majd keressük meg a minket érdeklő angol nyelvű weboldalt, és mozgassuk az egeret egy szó fölé: azonnal megjelenik egy sárga információs mező, és megmutatja a korrekt fordítást (németül, franciául, spanyolul stb. – magyarul sajnos egyelőre még nem).

Vissza az eredményekkel!

Miután követtünk egy találatot, véletlenül becsuktuk a böngészőablakot, vagy nem tudunk visszatérni a Google-oldalhoz, mert az oldal üzemeltetője üzemen kívül helyezte a böngésző Vissza gombját. Pedig más találatokat is meg akartunk nézni, ezért a Google eredményoldalának úgy kellene megjelennie, ahogy akkor volt, amikor elhagytuk. A megoldás ismét a Google Toolbar. Mindegy, merre indulunk a találati listáról, amit beírtunk, az a keresőmezőben marad. Még ha becsukjuk a böngészőablakot, akkor sem vesznek el a keresőszavak. A keresési mező ugyanis listaként is megnyitható, amelyen ott vannak az utoljára beírt keresőszavak. Onnan pedig már egyszerűen letölthetjük a következő találatot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

  • Gmail-biblia

    Bemutatjuk, hogyan helyezhetjük át teljes levelezésünket a Google webes rendszere alá.

  • Google világuralom

    A harmadik évezred Microsoftja?

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.