2019. április 25., csütörtök

Útvonal

Tesztek » CHIP-sztorik rovat

Gmail-biblia

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatjuk, hogyan helyezhetjük át teljes levelezésünket a Google webes rendszere alá.

Költözködés a Gmailre

A Gmail napjaink egyik legígéretesebb webes levelezőrendszere. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan helyezhetjük át teljes levelezésünket a Google e-mail erőműve alá.

A Gmail használatánál az első problémák egyike, amibe belefuthatunk, hogy az e-mail kliensprogramok többségével ellentétben nyitva kell tartanunk a böngészőt ahhoz, hogy lássuk, mikor érkezik új levelünk. Ez azonban még fülezett böngészőt használva is bosszantó lehet. Persze, ügyesen – egy értesítő segédprogram alkalmazásával – kiküszöbölhetjük ezt a jelenséget.

Hirdetés

Ezt Windows alatt többféleképpen is megoldhatjuk. A legkézenfekvőbb a Google Gmail Notifier használata, amely a rendszertálcára ül egy kis boríték képében, és onnan értesít, ha üzenetünk érkezik. A program letölthető erre a linkre kattintva. Eme ügyes eszköz nemcsak Windows, hanem Mac alatt is használható. A Mozilla-alapú böngészőkhöz innen tölthetünk le egy kezes kis programot, amely a böngésző fejlécében foglal helyet, és értesít új levél érkezésekor. Linux alá a Mail Notification ajánlott, de akár a Wmgmailt is használhatjuk.

Alapértelmezett levelezőkliens

A következő lépésben arról kell gondoskodnunk, hogy amikor a Levél küldése linkre kattintunk valamely weboldalon, ne az alapértelmezett levelezőkliens, hanem a Gmail nyíljon meg Windows alatt (vagyis a Gmail legyen az alapértelmezetten megnyíló levelező). A már említett Google Gmail Notifier ezt is megteszi helyettünk, amikor telepítjük. Ha akarjuk, a G-Mailtoval is elvégeztethetjük ezt a műveletet.

Linux alatt már nehezebb dolgunk van, egyelőre ugyanis nem akad olyan szoftver, amely meg tudná oldani az átirányítást, kivéve egy kizárólag Mozilla-alapú böngészők alatt működő bővítményt (WebMailCompose). Mac OS X alatt a GMailStatus szolgálja e nemes célt.

A levelezés importálása Gmailbe

Ezután következzék egy igazán nagy lépés: teljes levelezésünk áthelyezése Gmail alá. A Gmailnek nincs importáló funkciója, így egy külső alkalmazást kell használnunk erre a célra. Ennek a neve Gmail Loader. Windowsos, Mac OS X-es és linuxos verziója egyaránt akad. A szerző, Mark Lyon saját instrukciói megfelelnek. A folyamat kissé munkás, lássuk tehát, mit kell tennünk.


Gmail Loader [+]

Keressük meg, hogy hol található a levélfájl, és milyen típusú. A „rejtekhelyet” általában az általunk használt alkalmazás beállításai között lelhetjük fel. Miután pontosan megállapítottuk, hogy hol a kérdéses fájl, indítsuk el a Gmail Loadert. Az alapértelmezett beállítás SMTP szerverre a gsmtp57.google.com, amely a legtöbb felhasználó esetében jól működik. Ha azonban internetszolgáltatónk blokkolja a más szerverek felé kimenő mailt, akkor állítsuk be saját SMTP szerverünk adatait. A Find gomb lenyomása után keressünk rá a levélfájlra, majd határozzuk meg a típusát. (Outlook használata esetén lásd alább a megoldást). Ha nem tudjuk, milyen formátumot használ a levelezőnk, a Google segítségével kideríthetjük (a keresőmezőbe írjuk be: mail format [alkalmazásunk neve]).

POP beállítása Gmailben

Jelentkezzünk be a Gmailbe, és kattintsunk a Beállítások menüpontra a képernyő jobb felső részén. Ha megnyílt az ablak, kattintsunk az Átirányítás és POP linkre (felül található). A szükséges beállításokat minden egyes levelezőprogramhoz itt találjuk.

Ezután meg kell adnunk az általunk küldött üzenetek fajtáját. A Mail I Received opciót választva az üzenetek a Beérkezett levelek közé kerülnek, a Mail I sent opciót választva az Elküldött levelek közé. Végül írjuk be a teljes gmailes címünket. Ezután már csak a Send to Gmail gombra kell kattintani, és megindul üzeneteink komótos átküldése.

A Beérkezett leveleknél változik a beérkezés időpontja, de a leveleket megnyitva az eredeti időpont is megállapítható. Az Outlookból való importálás további trükköket igényel. Ehhez először importáljuk az Outlook leveleket az Outlook Expressbe, majd Thunderbirdbe. Így megkapjuk az igényelt mBox típusú állományt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.