Hirdetés

A 4 GHz-es Intel Core i7-4790K tesztje

Hirdetés

Fogyasztás, tuning

Szokás szerint először a fogyasztást vettük górcső alá. Ennek mérését egy konnektorba dugható, digitális VOLTCRAFT Energy Logger 4000 készülékkel végeztük, és minden esetben a monitor nélküli teljes konfiguráció értékeit vizsgáltuk. A platformokon engedélyezve voltak az egyes energiagazdálkodási funkciók (EIST, C1E, C6 stb.).

Üresjáratban és alacsony terhelés mellett nem tapasztaltunk különösebb eltérést az i7-4770K-hoz képest.

Terhelés mellett sem láttunk kiugró eltérést. A körülbelül 11 wattos differencia minden bizonnyal a minimálisan megemelt TDP-nek köszönhető.

Természetesen a tuningra is vetettünk egy pillantást. Némi kísérletezés után gyakorlatilag ugyanazt az eredményt kaptunk, mint amit bő egy esztendeje a Core i7-4770K-val, ami egészen pontosan 4,7 GHz-et jelent 1,26 voltos magfeszültség mellett. Igen ám, de mint később kiderült, akkor az Intel erősen válogatott példányokat küldött ki a tesztelőknek, így az elért eredmények nem voltak igazán reprezentatívak a kereskedelmi forgalomba került dobozos termékekre nézve. A processzor most is az Inteltől származik, így megesküdni nem mernénk rá, hogy ez jelen esetben biztosan másképp van, de az előző oldalon ecsetelt változtatások éppen a korábbi hőmérsékleti problémák kiküszöbölésére hivatottak. Itt jegyezzük meg, hogy a mi példányunk esetében huzamosabb terhelésnél 95 °C magasságába szökött fel a maghőmérséklet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés