Forrófejűek lesznek a kereskedelemben feltűnő Haswell termékek

A Haswell valamivel több mint egy hete jelent meg, és már túl is élte a tesztlaborunkat, amelyben a tuningot is megnéztük. Jellemzően hangsúlyozzuk, hogy az órajel emelése egy adott termékre vonatkozik, így a mi tesztpéldányunk által elért eredmény nem biztos, hogy átültethető majd egy kereskedelmi forgalomban fellelhető termékre. A PC-gyártók beszámolói szerint ez a Haswellre hatványozottan igaz, ugyanis a tesztre küldött termékek a tuning és a melegedés szempontjából válogatott példányok voltak.

Hirdetés

Sajnos ez általában minden tesztre kapott termék esetében igaz, így az Intel nem tett olyat, amit más cég ne tenne meg, illetve tulajdonképpen már lassan három-négy éve az Intelnél is általános gyakorlattá vált a teszttermékek válogatása. A gyártók pontosan tudják, hogy a tuningra vágyó potenciális vásárlók többsége abszolút irányadó adatként tekint a tesztekben közölt megemelt órajelre, amikor pedig kiderül, hogy a magas tuning a kereskedelmi forgalomba kerülő termékek esetében esetleg nem hozható, akkor lényegében már késő lesz, hiszen a vásárlás megtörtént.

A PC-gyártók között is vannak olyan cégek, amelyek az előre összeszerelt termékeket gyári tuninggal próbálják vonzóbbá tenni. Az otthoni, úgymond opcionális tuning ebből a szempontból nem különbözik, de egy ponton mégis előnyös a gyári tuning lehetősége. Az adott gyártó a tuningolt órajelre vállal garanciát vagyis, ha az adott termék mégsem működne stabilan, akkor van hol reklamálni, és természetesen a megvásárolt PC garanciáztatható. Itt ne feledjük, hogy ezért a gyári tuningért a gyártók aránytalanul magas felárat kérnek, tehát abszolút belefér számukra, hogy a termékek egy része nem működik tökéletesen, és azokat esetleg ki kell cserélni. Magukat a visszavett processzorokat sem dobják ki, hiszen azok alapórajelen működnek, így mehetnek a gyári tuningot nélkülöző PC-kbe. Ez az üzleti modell régóta működik, és a legfontosabb, hogy a nyugati vásárlóbázisnál sikere van.

Természetesen a gyárilag tuningolt PC-ket forgalmazó OEM-ek a Haswell esetében is ezt a stratégiát alkalmazzák, de ugyanakkor a PCPro számára beszámoltak arról, hogy komoly tuningra nem érdemes számítani. Ennek főleg az az oka, hogy a Haswell termékmintái 4,7-4,8 GHz-en is üzemképesek voltak, de a kereskedelmi forgalomba szánt megoldások már abszolút képtelenek értékelhető körülmények alatt tartani az előbbi órajelszintet.

Az egyik megkérdezett cég szerint a végleges termékek 4,2 GHz fölötti órajelen magas feszültséget igényelnek, ami nem biztonságos működési hőmérsékletet eredményez. Nyilvánvaló, hogy a gyári tuning szempontjából a cégek sosem fogják maximumra kapcsolni a termékeket, hanem keresnek egy olyan órajelhatárt, ahol a beszerzett processzorok zöme, némileg magasabb feszültségen ugyan, de stabilan üzemképes lehet. Túl nagy feszültséget azonban senki sem alkalmaz majd, mivel az a fogyasztást extrém mértékben megemeli. Például az alapórajelhez képest 1 GHz-cel nagyobb órajel a szükséges plusz feszültségen akár 120-150 wattos fogyasztástöbbletet is jelenthet, ami egy komolyabb vízhűtővel még megoldható feladat, de a cégek számára ez már egy olyan határ, amit nem kedvező bevállalni.

A gyárilag tuningolt PC-kben a Haswell 4,2 és 4,4 GHz közötti órajelen fog működni, ami a gyártók szerint reális tartomány. Ez 300-400 MHz-cel alacsonyabb a tervezett tuningokhoz képest, de az egyik gyártó szóvivője megerősítette, hogy a kereskedelmi forgalomba szánt Haswell processzorok még alapórajelen is nagyjából 15°C-kal melegszenek jobban, mint a korábbi termékminták. Itt valószínűleg arról lehet szó, hogy az Intel a kereskedelembe szánt egységek esetében a lehető legolcsóbb hővezetőpasztát használja a fémkupak és a lapka között, így ezen a ponton a hővezetés igen erősen korlátozott. Jó eséllyel a visszaesett tuningolhatóságot is ez magyarázza, hiszen konkrétan a lapka nem változott, de a paszta úgy néz ki, hogy az eddiginél is rosszabb minőségű lesz.

Az Intel szóvivője is megszólalt az ügyben, és lényegében kijelentette, hogy a tuning CPU-ról CPU-ra és generációról generációra változik, így semmilyen garantált órajelet nem tudnak ezzel kapcsolatban specifikálni. Ezzel tulajdonképpen egyet lehet érteni, így mi is azt javasoljuk mindig, hogy a tuningot a vásárlásba senki se számolja bele, mert túl sok a rizikófaktor. Az extrém tuningosok számára viszont a Haswell kupakjának eltávolítása abszolút járható opció lehet, hiszen annyira rossz minőségű a felhasznált paszta, hogy extrém módon akadályozza a lapka hőátadását a processzorhűtő felé. Az első beszámolók alapján 25-30°C-ot is lehet nyerni a fémkupak alatti paszta cseréjével, akár már alapórajelen is. Éppen ezért a kis házzal rendelkező felhasználók számára szintén reális alternatíva lehet az előbbi művelet elvégzése. Sajnos ennek a hátránya, hogy a processzor sérülhet a kupak eltávolítása során, illetve a garancia lényegében elveszik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés