Hirdetés

Intel 975X chipset és a CrossFire - frissítve

Merevlemezvezérlők sebessége

Az IDE-vezérlők tesztjében a chipseteket az Intel meghajtótesztelésre kifejlesztett PEAK szoftverével vizsgáztattuk elsőként. A programcsomagban található "Win32 Disk Tracing Kit" egy memóriarezidens program, mellyel minden I/O-műveletet rögzíthetünk/felvehetünk (akár egy scriptet), így azt később a RankDisk programmal visszajátszhatjuk, ezáltal minden futtatáskor szektorról-szektorra ugyanazt a műveletsort hajtatjuk végre a háttértárolóval. Ha 1000-rel elosztjuk a RankDisk végeredményét, megkapjuk a merevlemez alrendszer másodpercenkénti I/O műveleteinek számát az adott script alatt. A scripteket mi magunk készítettük. Gyakorlatilag ez az a teszt, ami a leghitelesebb eredményeket adja a merevlemezek vagy IDE-vezérlők sebességét illetően, hiszen valódi, mindennapi alkalmazásokat, játékokat indítottunk el, futtatunk, teszteltünk.

Az első script egy számítógép átlagos, mindennapi használatát szimulálja, itt az ICH7R és az nForce4 nagyon hasonló eredményeket ér el. A PATA merevlemezzel mért értékek mindkét chipset esetében lassabbak lettek az ugyanolyan belsejű, de SATA interfésszel ellátott merevlemezzel mértnél. Az NCQ érdekesen érvényesül, az nForce4 esetében a funkció bekapcsolása semmilyen hatással nincs a végeredményre, míg az ICH7R lassul egy picit, ha bekapcsoljuk az NCQ-t. Ezt egyébként merevlemez-tesztjeinkben is megfigyeltük, hogy otthoni használatra az NCQ-t nem érdemes bekapcsolni.

Hirdetés

Következzen a már jól bevált FC-Test, azaz fájlmásolás-teszt. A programmal előre meghatározott méretű és számú fájlt hozhatunk létre a merevlemezen (írásteszt) különböző példák alapján. Ezek a példák a mindennapi használatra jellemző fájltípusok/fájlméretek, például ISO fájlok (600-700 MB-osak, tehát CD-méretűek), MP3 zenék (2-10 MB-osak), a Windows állományai (1 kB-tól 1 MB-ig) és így tovább. Természetesen ha ezeket a fájlokat mind mi generáljuk, úgy mindig ugyanannyi és ugyanolyan méretű állományt kapunk, garantálva ezáltal a változatlan környezetet. Az így létrehozott fájlokat később a programmal egy-egy kattintással átmásolhatjuk, átmozgathatjuk, letörölhetjük, tehát azokat a műveleteket végezhetjük el, amelyeket mindenki szokott a számítógépen. A program ezután kiírja, hogy a merevlemez az adott művelettel mennyi időt töltött, megadva a műveletvégzés sebességét. (MB/s-ben)

Mi tehát az FC-Test három példáját használtuk fel, amelyek a következők voltak.

  • MP3 - 270 darab 2-10 MB-os fájl, összesen kb. 1 GB méretben
  • ISO - 3 darab 4-700 MB-os fájl, összesen kb. 1,6 GB méretben
  • WIN - 9006 (!) darab 1 kB - 1 MB-os fájl összesen kb. 1 GB méretben

Ezeket a programmal először létrehoztuk, tehát ráírtuk a merevlemezre (create), majd az adott könyvtárból beolvastuk (read), és végül átmásoltuk az adott merevlemezen egy másik könyvtárba (copy). Csak a másolást futtatuk (háromszor), majd a legjobb időeredményt (másodperc) jegyeztük fel, tehát az FC-Testek esetében a kisebb érték a jobb!

Az eredmények mind a három másolós tesztben hasonlóan alakultak, az ICH7R PATA- és SATA-eredményei mindig közel azonosak, viszont amint bekapcsoljuk az NCQ-t, az ICH7R az első helyre ugrik, méghozzá nem kis előnnyel (10-20 %). Összességében az nForce4 NCQ nélkül gyorsabb vagy ugyanolyan gyors, mint az ICH7R, viszont NCQ-val az ICH7R a gyorsabb másolásokban.

A processzorterhelés mindkét chipset esetében elhanyagolható: 1-3 %-os.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés