Hirdetés

Új inteles chipsetekkel száll ringbe az NVIDIA

Az NVIDIA két új típus bejelentésével mától teljessé teszi Intel processzorokat kiszolgáló lapkakészleteinek választékát. A csúcskategóriát továbbra is az nForce4 SLI X16 képviseli, amely lehetővé teszi, hogy két videokártya a két PCI Express x16 interfész teljes sávszélességét igénybe vegye (ha ugyan tudja), további perifériáknak pedig még nyolc PCIe-sáv áll rendelkezésére. Az erős középkategóriába kerül az nForce4 SLI XE jelű chipset, amely ugyancsak támogatja az SLI üzemmódot, de csak kétszer 8 PCIe-vezetéken kommunikál a grafikus vezérlőkkel. Végül pedig, ha valaki megelégszik egyetlen videokártyával, választhatja az nForce4 Ultra (Intel Edition) chipset köré épülő alaplapokat.


[+]

Az nForce4 SLI XE és az nForce4 Ultra összesen egyaránt 20 PCIe-sávval gazdálkodik, a grafikus alrendszerre el nem használt vezetékek természetesen más bővítmények kapcsolódására fordíthatók. Az új chipsetek más finomságokkal is szolgálnak, ilyen például az 5.1 csatornás AC'97 audioszabvány mellett a 7.1 csatornás High Definition Audio támogatása. A kétcsatornás memóriavezérlő része a harmadik generációs DASP (Dynamic Adaptive Speculative Preprocessing) funkció, amely a vállalat állítása szerint memóriaintenzív alkalmazásokban jelentősen növelheti a rendszer előnyét a hasonló Intel chipsetes rendszerekhez képest. A DASP a processzor memóriakéréseinek sémáit elemezve és a busz üresjáratait kihasználva saját cache-ébe tölti a processzor által valószínűsíthetően igényelt adatokat, így csökken a memória elérésének ideje abban az esetben, ha a becslés sikeres volt.


nForce4 Ultra referencialap egy...


...és nForce4 SLI XE lap két videokártyahellyel

Nagyobb testvéreikhez hasonlóan az új chipsetek is négy Serial ATA II és négy IDE interfésszel ellátott meghajtó csatlakoztatására adnak módot, melyek RAID 0, 1, 0+1 és 5 kötetekbe is szervezhetők. A Gigabit Ethernet port mellé ez esetben nem jár a teljes ActiveArmor Secure Networking Engine, mely a hálózati kapcsolat biztonságának garantálása mellett a processzorterhelés minimalizására törekszik, ám az ActiveArmor tűzfalszolgáltatás nem hiányzik.

Az nForce4 SLI XE és az nForce4 Ultra hivatalosan legfeljebb 667 MHz-en üzemelő DDR2 memóriamodulok meghajtását támogatja. A lapkakészletek valamennyi LGA775 tokozású Intel processzorral együttműködnek, ideszámítva a legújabb, 65 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készülő Pentium Extreme Edition 955, Pentium D 900-as és Pentium 4 600-as modelleket is.

Az árak tekintetében is differenciálódás várható: tengerentúli ajánlott árakat számítva az nForce4 Ultra 89 dollár alatti, az nForce4 SLI XE 99 dollár alatti alaplapokon nyer felhasználást az NVIDIA szándékai szerint, míg az nForce4 SLI X16 a 150 dollárnál drágább csúcslapok mezőnyében nevez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés