Hirdetés

Intel 975X chipset és a CrossFire - frissítve

Konklúzió

A 975X chipset csemegéje a két videokártya kezelésének képessége. Utólag letesztelve azt kell, hogy mondjuk, az Intel kifogástalanul megoldotta a feladatot, hiszen tesztjeinkben a i975X, ha csak hangyányival is, de gyorsabb volt a szintén Intel processzorok számára kifejlesztett ATI Radeon Xpress 200 chipsetnél. Sajnos az NVIDIA VGA-meghajtóprogramja (egyelőre?) nem támogatja az Intel chipsetjét, és ugyan találhatóak leírások az interneten a hackeléshez, ezek hatékonysága ugyanakkor messze nem garantált, amit saját próbálkozásunk kudarca is igazolt.

Hirdetés

Méréseinkből kiderült, hogy a 975X a kétmagos Pentium Extreme Edition processzor és a dupla videokártyás üzemmód támogatásán felül nem kecsegtet más előnnyel a 955X-hez képest. Se nem funkciógazdagabb, se nem gyorsabb annál. Ami még ennél is szomorúbb, hogy hiába a korábban dicsőített DDR2-es memóriák 800 MHz-en való futtatása, a chipset ebből nem profitál.

Mi késztetné egy régebbi, de jól működő rendszer tulajdonosát a cserére? Ha a DDR/DDR2 váltást kihagyjuk a képletből, 875P chipsetes lap esetén a PCI Express interfész vagy – bár nem szükségképp – az LGA775 foglalat, 915/925 chipsetes lap esetén a kétmagos processzorok, 945/955 chipsetes lap esetén a legújabb Pentium EE vagy a CrossFire lehet az indok. A rendszerteljesítmény többi paraméterét tekintve azonban azt kell mondanunk, ha valakinek stabil, jól működő gépe van, csupán a fenti indokok miatt ne cserélje le, pusztán a chipset révén nem tesz szert igazi előnyre. Más a helyzet akkor, ha valaki kétmagos processzorra vagy csak PCI Express interfésszel kiadott, 20-24 futószalagos és szinte kiaknázhatatlanul nagy teljesítményű videokártyára vágyik – ám ezekben az esetekben sem kell feltétlenül a legdrágább megoldásokban gondolkodni.

Adalék mindehhez, hogy valószínűleg már a nyáron megjelenik az Intel processzorok legfiatalabb nemzedéke, amely már nem a NetBurst architektúrára fog alapozni. Az aktuális alaplapokhoz ugyan még jó ideig kaphatók lesznek processzorok, de a csúcstechnológiát már a jelenlegi rendszerekkel feltehetően inkompatibilis chipsetek és CPU-k fogják képviselni, ami a most megvásárolt alaplapokat egy csapásra „elavulttá” teheti.

fLeSs

 

Az Intel alaplapot az Inteltől, az X1900 XTX és Crossfire videokártyát az ASUS-tól, az ECS alaplapot az ECS-től kaptuk tesztelésre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés