2017. október 19., csütörtök

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

IdeaPad U400, a szépséges fémházas

A Lenovo 14 hüvelykes, vékony, de mégsem Ultrabook modellje fordult meg tesztlaborunkban.

Kívülről

Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap a notebookoknál a vékonyság. Kétségtelen, hogy a lapos laptop tetszetősebb, könnyebb, hordozhatóbb lehet vaskos társainál, de az elmúlt hónapokban beindult Ultrabookok jól szemléktetik, hogy a vékonyítás eltúlozása komoly kompromisszumokra kényszerít, az árra pedig kifejezetten rossz hatással van. Szóval érdemes egy ésszerű kompromisszumot találni. A Lenovo már a vékonyság-hype előtt mutatott egy nagyon ígéretes masinát, az IdeaPad U260-at, most pedig itt a 14 hüvelykes IdeaPad U400, mely nem akar Ultrabook lenni – ezt a szerepkört az U300s kapja.

Az U400-nak meglehetősen vékony, unibody (egy elemből készülő) fémháza van, becsukva vékony könyvre hasonlít: fedele és alja kissé túlnyúlik az oldalfalakon, hátul a zsanér környékén pedig a könyv gerincéhez hasonlóban körbefordul. A külső részeket néhány árnyalattal sötétebb grafitszürkére festették a belső ezüstös résznél, ami szerintünk mutatós, és oldja azt az érzetet, hogy egy MacBook-másolatot látunk. Kétségtelen, hogy hasonlít az U400 a neves konkurensre, de szerintünk csak annyira, amennyire két, egyaránt unibody házas kialakítás rokona lehet egymásnak.

Nekünk a Lenovo színe sokkal jobban bejött, mint a MacBookoké, ugyanakkor ezen a sötétebb árnyalaton az ujjlenyomatok is jobban megmutatkoznak. Nagy örömmel láttuk, hogy az U400-nak kellően nagy szellőzőrács van a bal oldalán, így valószínűleg nem lesznek melegedési problémái. Elé Ethernet hálózati kimenetet és egy USB 3.0 csatlakozót tettek, az oldalfal eleje viszont nagyon okosan üres maradt. Említést érdemel még a szellőzőnyílás mögé telepített kis gomb, ami az archiváló, rendszervisszaállító alkalmazást aktiválja.

Sajnos a jobb oldal már nem sikerült ilyen példásan. Itt elölről hátrafelé haladva a hang ki- és bemenet kezd, utána jön két USB 2.0 és a velük könnyen összetéveszthető HDMI, a sort pedig a tálca nélküli optikai meghajtó nyílása zárja. Szerintünk jobb lett volna, ha felcserélik a csatlakozókat és a meghajtót. Akinek fontos a biztonságos rögzítés, nem fog örülni annak, hogy az IdeaPad U400-ról lehagyták a Kensington zárhelyet. 

Az 54 wattórás akkumulátor cseréje és az egyes alkatrészek bővítése is akadályba ütközik, mert a gépház alján semmilyen ajtócska, de még csak szellőzőnyílás sincsen, friss levegőt is a billentyűzeten keresztül szív be a laptop. Meglehetősen a szélekre rakták a gép nem valami nagy gumilábait, karcsú hölgy ismerősünk arra panaszkodott, hogy a laptop hajlamos volt lecsusszanni az öléből, és ezzel a jelenséggel normál MacBooknál és Airnél nem találkozott, melyeknek nagyobb, kör alakú talpai vannak, minden bizonnyal nem véletlenül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.