Hirdetés

Huszadik születésnapját ünnepli a ThinkPad

A ThinkPad múltja

Notebookok terén a ThinkPad a legerősebb és legelismertebb márkanévnek számít immár két évtizede. Az első ThinkPad modell, a 700c pontosan húsz éve, 1992-ben mutatkozott be még az IBM égisze alatt, azóta töretlen a márka hírneve, amit 2005-ben a Lenovo vett át. A kerek évforduló alkalmából a Lenovo partnerei számára rendezett ThinkPad-kiállítás járja körbe a világot, melynek budapesti állomásán csodálhattunk meg egy-egy mára legendássá vált vagy valamilyen szempontból különleges, újító notebookot.


Mi sem gondoltuk például, hogy ThinkPad volt az első fekete notebook a 90-es évek elején. Az akkori, vajszínű modelleket kínáló konkurensek ezt a lépést egyértelmű bukásnak titulálták, de tessék megnézni ma a boltok kínálatát, bizony a fekete szín dominál. Elsőként ThinkPadbe került CD meghajtó, majd DVD meghajtóban és dokkolóban is elsők voltak, sőt biometrikus ujjlenyomat-olvasót vagy duplakijelzős megoldást is ThinkPaden láthattunk először.Akárcsak a Porsche 911, a ThinkPad sem változott túl sokat az évek során

Különleges ThinkPadekből is akadt bőven, láttunk például szétnyíló, úgynevezett butterfy (pillangó) billentyűzetes 701c-t 1995-ből, amely egy James Bond filmben is szerepelt. A NASA űrhajóiban szintén ThinkPadek teljesítenek szolgálatot, és ilyen gépek dolgoznak a Nemzetközi Űrállomáson, sőt a Mount Everestet is megjárta egy ThinkPad.

Igazi érdekesség a 2000-ben bemutatott ThinkPad Transnote, melyet egy speciális mappába lehetett összezárni. Az egyik oldalon különböző szögekbe állítható érintőképernyő és billentyűzet, a másikon digitalizáló tábla és klasszikus jegyzettömb kapott helyet.

Szintén érdekes darab a 2007-es Reserve Edition, mely egy bőrkötésű X61 speciális hűtéssel. A ThinkPadek 15. születésnapján jelentették meg a sorszámozott, 5000 dolláros luxusmodellt. Extrája, hogy éjjel-nappal hívható call center és helyszíni gyorsszerviz járt hozzá, emellett a gyártó a véletlen sérülésekre is teljes körű garanciát vállal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés