Hirdetés

Huszadik születésnapját ünnepli a ThinkPad

Hirdetés

A ThinkPad múltja

Notebookok terén a ThinkPad a legerősebb és legelismertebb márkanévnek számít immár két évtizede. Az első ThinkPad modell, a 700c pontosan húsz éve, 1992-ben mutatkozott be még az IBM égisze alatt, azóta töretlen a márka hírneve, amit 2005-ben a Lenovo vett át. A kerek évforduló alkalmából a Lenovo partnerei számára rendezett ThinkPad-kiállítás járja körbe a világot, melynek budapesti állomásán csodálhattunk meg egy-egy mára legendássá vált vagy valamilyen szempontból különleges, újító notebookot.


Mi sem gondoltuk például, hogy ThinkPad volt az első fekete notebook a 90-es évek elején. Az akkori, vajszínű modelleket kínáló konkurensek ezt a lépést egyértelmű bukásnak titulálták, de tessék megnézni ma a boltok kínálatát, bizony a fekete szín dominál. Elsőként ThinkPadbe került CD meghajtó, majd DVD meghajtóban és dokkolóban is elsők voltak, sőt biometrikus ujjlenyomat-olvasót vagy duplakijelzős megoldást is ThinkPaden láthattunk először.Akárcsak a Porsche 911, a ThinkPad sem változott túl sokat az évek során

Különleges ThinkPadekből is akadt bőven, láttunk például szétnyíló, úgynevezett butterfy (pillangó) billentyűzetes 701c-t 1995-ből, amely egy James Bond filmben is szerepelt. A NASA űrhajóiban szintén ThinkPadek teljesítenek szolgálatot, és ilyen gépek dolgoznak a Nemzetközi Űrállomáson, sőt a Mount Everestet is megjárta egy ThinkPad.

Igazi érdekesség a 2000-ben bemutatott ThinkPad Transnote, melyet egy speciális mappába lehetett összezárni. Az egyik oldalon különböző szögekbe állítható érintőképernyő és billentyűzet, a másikon digitalizáló tábla és klasszikus jegyzettömb kapott helyet.

Szintén érdekes darab a 2007-es Reserve Edition, mely egy bőrkötésű X61 speciális hűtéssel. A ThinkPadek 15. születésnapján jelentették meg a sorszámozott, 5000 dolláros luxusmodellt. Extrája, hogy éjjel-nappal hívható call center és helyszíni gyorsszerviz járt hozzá, emellett a gyártó a véletlen sérülésekre is teljes körű garanciát vállal.

A ThinkPad jelene

Idén ősszel két nagyszerű terméket mutatott be a Lenovo. A ThinkPad X1 Carbon a ma divatos, vékony notebookok abszolút csúcsát képviseli; nevéhez híven burkolata szénszál-erősítésű műanyagból készült. Lényegében olyan váza van, mint a maga idejében ugyancsak egyedülálló ThinkPad X300-nak, de itt ez a váz egyben a külső burkolat is.


Balra ThinkPad X1 Carbon, jobbra ThinkPad X300

Élőben az X1 Carbon még látványosabb, mint képen. Sok Ultrabook és MacBook Air is megfordult már kezeink között, de a csúcs ThinkPadéhez hasonló stabilitást, masszivitást még nem tapasztaltunk, miközben a masina pehelykönnyű, és a felhasznált energiatakarékos Core i7 processzor, illetve SSD révén iszonyatosan gyors. A kiállított példány Core i7-3667U processzora a ma beszerezhető legerősebb energiatakarékos (17 watt TDP-s) mobil CPU, órajele egészen 3,20 GHz-ig felpöröghet.

A Lenovo másik nagy dobása a ThinkPad Tablet 2, mely Apple vagy Androidot futtató konkurenseivel ellentétben a legkomolyabb vállalati igényeknek is megfelel, például került rá ujjlenyomat-olvasó, normál méretű USB port, továbbá rengeteg extra szoftver és szolgáltatás. Az Intel új, Atom platformjára alapozó ThinkPad Tablet 2 október közepén érkezik a hazai piacra a Windows 8-cal egy időben, a ThinkPad X1 Carbon pedig már a jövő héten megvásárolható lesz.

Végül, de nem utolsósorban megnézhettük, milyen kellemes környezetben dolgozik a Lenovo héttagú hazai csapata.

rudi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés