Hirdetés

HTPC az MSI-től

Külső

Időnként mondogatják – aztán legtöbbször semmi nem lesz belőle –, hogy a régi értelemben vett, házas, monitoros, íróasztalon vagy amellett elhelyezett számítógép kihalófélben van. Temették már a desktop gépet az NC-k (hálózati számítógépek), notebookok és egyre erősebb játékkonzolok kapcsán is. Persze, nem kihalásról van itt szó, hanem, akárcsak a dinoszauruszok szerencsés leszármazottjainál, evolúcióról. Az egyik lehetséges továbbfejlődési lépés a HTPC (Home Theater PC), a házimozi számítógép vagy még inkább multimédiás központ. Új dologról van szó, ezért rengetegféle megvalósításán ügyködnek a gyártók és a felhasználók is. Van, aki desktop gépét telepíti a tévé mellé, van, aki a notebookját, van, aki csak hosszabb kábeleket szerez be, olyan Wi-Fi-s dobozkát is kaphatunk, amely vezeték nélkül éri el a szomszéd szobában lakó szervert, de egyre nagyobb monitorokat (esetleg projektort) is vehetünk számítógépünkhöz. Hogy kinek melyik megoldás jön be, azt nehéz megmondani. Ma az MSI egy viszonylag konzervatív multimédiás számítógépével, az MSI Media Live-val ismerkedünk meg, ami nem más, mint egy HTPC barebone.

Hirdetés

Egy klasszikus, hifi-berendezés szélességű (430 mm) és megjelenésű, ezüstszürke masina került elő a dobozból. Nagyon jó ez, mert szépen beillik majd az erősítő, DVD-lejátszó és többi eszköz közé, sőt néhányukat le is válthatja. A méretes szellőzőnyílások sem hiányoznak.

A homlokzat letisztult, közepét egy sötét kijelző uralja, amely mögött kétsoros VFD van. Alá felsorakoztattak néhány gombot is, de valószínűbb, hogy inkább a mellékelt távirányítót használjuk majd. Két gyenge pontja van a homlokzatnak. Az egyik, hogy műanyagból készült, így nem annyira esztétikus. A másik, hogy optikai meghajtónyílása csupán egy vékony csík, tehát spéci meghajtó kell hozzá. Ebben valószínűleg közrejátszik a ház viszonylag kis magassága és mélysége is. Egy standard DVD-író nagyon nehezen fért volna el, de erre mindjárt visszatérünk.

Elegáns a fedél alá bújtatott kártyaolvasó, melyet audio-, USB és FireWire csatlakozók egészítenek ki.

Az igazi konnektororgiát viszont hátul találjuk. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Balról, a táp mellől indulva sorakozik a komponens videokimenet, utána jön a nyolccsatornás audio, a monitor analóg D-Subja, a HDMI és fölöttük egy SCART is. Ezeket követi az egyetlen Ethernet aljzat négy USB és egy FireWire konnektor. A jobb oldalon sorakozik a kétcsatornás audiokimenet, a kompozit és S-Video képkimenet, valamint a digitális hang koaxiális és optikai aljzata. Fölöttük árválkodik az egyetlen bővítőkártya hátsó panelje. Szerencsére teljes magasságú, bár el van forgatva.

A doboz alján igényes, hifis tappancsok vannak, ahogy az illik. Az előlap aljára és a fenéklemezre is került néhány szellőzőnyílás. Ebben a régióban van a merevlemeztartó.

A Media Live-hoz ugyanazt a kényelmes, gumírozott gombú távirányítót mellékelték, mint a Zalman HD160-hoz. Van windowsos Start gombja, teljesen kompatibilis a Microsoft médiacenteres operációs rendszerével.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés